Herečka Eva Greenová vyhrala súd o honorár za film, ktorý nikdy nevznikol

Hollywoodska herečka Eva Greenová dnes vyhrala súdny spor s produkčnou spoločnosťou sci-fi filmu, od ktorej požadovala honorár aj napriek tomu, že snímka nikdy nevznikla. Informovala o tom agentúra AFP. Súd v Londýne umelkyni priznal finančnú odmenu vo výške jedného miliónu dolárov.

28.04.2023 14:30
eva green Foto:
Herečka Eva Greenová na ceste na súdne pojednávanie, ktoré sa uskutočnilo 31. januára.
debata

Štyridsaťdvaročná francúzska herečka, hviezda filmov ako Casino Royale z roku 2006, mala hrať hlavnú rolu v celovečernej snímke Patriot, než bola produkcia v októbri 2019 definitívne zastavená. Aj napriek tomu zažalovala firmu White Lantern Films, aby sa domohla svojho honoráru.

Britská produkčná spoločnosť sa rozhodla podať proti herečke protižalobu s tým, že vzniesla „neprimerané požiadavky“ a poškodila tak produkciu filmu. Vrchný súd v Londýne dnes ale dal za pravdu herečke.

Sudca Michael Green rozhodol, že herečka má nárok na svoj honorár, a protižalobu zamietol. „Greenová sa nezriekla svojich záväzkov vyplývajúcich z umeleckej zmluvy; nedopustila sa ani žiadneho jej zavrhnutiahodného porušenia,“ uviedol sudca.

eva green Čítajte viac Eva Greenová sa súdi. Štáb označila za sedliakov

Herečka, ktorá sa v januári dostavila k súdnemu jednaniu, pri ňom uviedla, že sa obávala, že sa projekt stane „béčkovým filmom“, ktorý by mohol zničiť jej kariéru. „Keď sa herec objaví v béčkovom filme, je označený za béčkového herca, a už nikdy nedostane ponuku kvalitnej práce,“ vypovedala.

Produkčný tím bol podľa nej na snímke začal šetriť, ako príklad uviedla, že bol jej kaskadérsky výcvik skrátený zo štyroch týždňov na päť dní.

Produkčná spoločnosť sa herečku na súde snažila vykresliť ako „divu“, ktorá kládla „prehnané tvorcovské a finančné nároky“ a ničila tak produkciu.

Právnici spoločnosti White Lantern Films uviedli, že Greenová vyjadrovala nespokojnosť s členmi produkcie a posielala im urážlivé SMS správy. V nich údajne nazvala jedného člena štábu „zlým, prehnaným sociopatom, klamárom a hlupákom“. Vedúceho produkcie Terryho Birda podľa advokátov nazvala „blbcom“.

Radivoje Andrič Čítajte viac Srbský režisér naučí deti lietať. Ako to robí, že skoro každý jeho film je hit?

Greenová sa na súde odvolávala na svoj francúzsky pôvod, aby obsah SMS vysvetlia. Jej právnik Edmund Cullen uviedol, že správy je potrebné čítať v kontexte jednania o odkúpení práv na scenár a natočení filmu. Protižaloba podľa neho mala Greenovú „dostať na titulné stránky novín“ a „poškodiť jej povesť“.

Sudca dnes uviedol, že napriek tomu, že Greenová „možno povedala niekoľko veľmi nepríjemných vecí“ o producentovi a štábe filmu, „pramenilo to z naozajstného pocitu obáv, že film… bude veľmi nekvalitný“.

„Bojovala som zubami nechtami, aby som ubránila krásny film, ktorý som milovala, a pod ktorý som sa podpísala,“ uviedla Greenová v prehlásení. „Snímka, ktorá hovorila o veci, ktorá je mi drahá – o zmene klímy – a varoval pred vojnami o zdroje a masovou migráciou, ktoré nastanú, ak tento problém nebudeme riešiť. Stála som si za svojím a tentokrát zvíťazila spravodlivosť,“ dodala.

debata chyba
Viac na túto tému: #súd #film #herečka #Eva Green