Mladý režisér David Balda pripravuje film o manipulácii tajnými spoločenstvami

Témou všadeprítomnej manipulácie sa vo svojom novom filme nazvanom Manipulácia zaoberá mladý český režisér David Balda, ktorý debutoval v roku 2019 snímkou Narušiteľ o boji za slobodu za čias normalizácie. Filmári manipuláciu divákom zobrazia prostredníctvom tajných a mocných spoločenstiev a elitných sekt. Film, ktorého príbeh čerpá zo skutočných udalostí, vznikol v medzinárodnej koprodukcii, režisér obsadil niekoľko známych zahraničných mien. Štáb nedávno dokončil natáčanie v talianskych mestách Bologna a Ferrara, kde sa odohráva podstatná časť príbehu.

08.06.2023 11:00
Balda Foto:
David Balda počas nakrúcania filmu Manipulácia.
debata

"Tieto talianske mestá majú neuveriteľne silnú atmosféru. Miestami je mysteriózna, miestami prevyšuje skôr študentská energia, pretože konkrétne v Bologni sú desaťtisíce študentov. Je pre mňa neuveriteľné, ako to mesto žije, ale zároveň ponúka tajomné miesta úplne bez ľudí. Myslím si, že máloktoré mesto je také filmársky prívetivé. Konkrétne Bologna v tomto filme pre mňa nie je len lokácia, ale postava so svojím vlastným charakterom. Niekoľko scén sme natáčali taktiež v jedinečných stredovekých uličkách mesta Ferrara, ktoré je vzdialené od Bologne len niekoľko desiatok kilometrov,” hovorí režisér filmu David Balda.

David Balda s hercom Radovanom Gavlasom. Foto: Actoress Production
Balda Gavlas David Balda s hercom Radovanom Gavlasom.

Aj napriek povodniam, ktoré v túto chvíľu taliansky región obmedzovali, sa natáčanie podľa slov režiséra vydarilo. O filmárov bol v metropole regiónu Emilia-Romagna mediálny záujem, natáčanie tiež vzbudilo veľký ohlas miestnych obyvateľov a filmových fanúšikov. "V Taliansku sme zažili neuveriteľnú ochotu zo strán inštitúcií, mesta a všetkých ľudí. Skvelé to tiež bolo s talianskymi hercami a komparzistami. Vďaka ich povahe bolo na natáčaní omnoho veselšie a otváralo to tak inšpiratívny priestor na improvizácie niektorých momentov,” dodáva Balda. Distribúcia filmu je dohodnutá do niekoľkých európskych krajín. Manipuláciu začal Balda pripravovať hneď po uvedení svojho debutu, teda v roku 2019. S filmom vyjde súbežne aj knižná verzia príbehu. Prvá klapka padla tento rok v marci v historickom centre Prahy s hercami Pawlom Delagom a Predragom Bjelacom. Filmári ďalšie mená zatiaľ utajujú, z českých hercov však prezradili napr. Pavla Kříža.

vsetci ludia budu bratia Čítajte viac Film o Dubčekovi Všetci ľudia budú bratia bude mať premiéru na festivale v Karlových Varoch

Balda v snímke dáva priestor aj svojej generácii. Hlavnú rolu vo filme si totiž zahral mladý slovenský herec Radoslav Gavlas. „Natáčanie v Taliansku bolo čarovné, produktívne a veľmi príjemné. Pre herca je taktiež miesto veľkou inšpiráciou, a to Bologna určite bola. Myslím si, že David urobil len a len dobre, keď sa rozhodol pre toto mesto, filmu dodá krásnu atmosféru. Už teraz sa teším na výsledok,“ uviedol Gavlas. Jednu z hlavných ženských úloh stvárnila Anna Čtvrtníčková, dcéra herca Petra Čtvrtníčka. Film by mal byť dotočený tento rok a do kín vstúpi začiatkom roka 2024.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #film #manipulácia