Helen Huntová má 60 a je stále dobrá, ako sa len dá

Nikdy sa nepovažovala za hviezdu a na jednoduchosti založila i svoje umenie. "Mám ten výzor dievčaťa odvedľa a s tým musím robiť to najlepšie, čo viem," odhadla samu seba. A vyšlo jej to. V zbierke ocenení má aj Oscara, štyri Zlaté glóbusy či štyri Primetime Emmy. Známa americká herečka, režisérka a scenáristka Helen Huntová sa dnes dožíva 60 rokov.

15.06.2023 06:00
helen hunt Foto:
Oscarová Huntová založila kariéru na prirodzenosti.
debata

Na svet prišla 15. júna 1963 v mestečku Culver City neďaleko Los Angeles, no krátko nato sa i s rodinou presťahovala do New Yorku, kde jej učarovalo divadlo. Mala iba šesť rokov, keď ju tam otec začal vodiť, a už vtedy snívala, že sa stane herečkou.

Huntová s Patrickom Swayzem vo filme Johna...
S Richardom Gereom vo filme Roberta Altmana Dr....
+6Tom Hanks a Helen Hunt v dobrodružnej dráme...

V jej prípade to nebolo až také ťažké. Pochádzala z umeleckej rodiny – mama bola fotografka, otec aj strýko režiséri. Len čo otec objavil jej vlohy, obsadil ju do divadelných hier, ktoré režíroval. Helen tak už ako deväťročná niekoľkokrát týždenne vystupovala na javisku, o rok neskôr začala hrať v televíznych filmoch a seriáloch. Stále však chodila normálne do školy, preto nemala pocit, že by prišla o detstvo.

V hraní pokračovala aj po návrate do Kalifornie, kde vyštudovala strednú školu. V 80. rokoch sa už objavovala v celovečerných filmoch, napríklad v sci-fi komédii Projekt X (1987). V nej si zahrala po boku obľúbeného Matthewa Brodericka, s ktorým prežila i krátky románik.

Nasledovali ďalšie snímky ako Ďaleko od domova (1988), Najbližšie príbuzenstvo (1989), Druhá šanca (1992) či Bozk smrti (1995). Helen v nich účinkovala s viacerými hollywoodskymi hviezdami, ale sama zostávala skôr v úzadí. V tom čase sa navyše upísala sitcomu Som do teba blázon (1992 – 1999), ktorý jej priniesol veľkú popularitu medzi televíznymi divákmi a lákavý honorár milión dolárov za epizódu.

Začala mať obavy, či sa jej ešte podarí získať poriadnu úlohu vo filme, keď taká šanca prišla. Najprv ju obsadili do katastrofického trileru Twister (1996), ktorý sa stal v USA druhým najlepšie zarábajúcim titulom roka, a neskôr do úspešnej komédie Tak dobre, ako sa len dá (1997). Príbeh o chudobnej čašníčke čeliacej manierom bohatého neurotika v podaní Jacka Nicholsona im obom vyniesol Oscara.

Huntová, zaskočená nečakanou slávou, potom účinkovala napríklad v drámach Stroskotanec (2000) a Pošli to ďalej (2000) či v komédii Po čom ženy túžia (2000). Dobrých úloh však postupne ubúdalo a záujem o ňu utíchol. Herečke to neprekážalo, lebo z toho, ako ju sledovali paparazzovia, bola už unavená. Ako priznala, aby ich odradila, snažila sa viesť úplne nudný, obyčajný život.

V roku 1999 sa po päťročnej známosti vydala za komika Hanka Azariu, no už po 17 mesiacoch sa rozviedli. Oceňovaná herečka mala potom 16-ročný vzťah s producentom Matthewom Carnahanom, z ktorého sa jej v máji 2004 narodila dcéra Makena Lei.

Johnny Depp Čítajte viac Johnnyho Deppa, herca mnohých tvárí, nezničil ani búrlivý rozvod

Huntová sa presadila aj ako režisérka. Okrem viacerých seriálových častí nakrútila filmy Konečne spolu (2007) a Ride (2014), na ktorých sa podieľala i ako scenáristka. Keď mala 49 rokov, vyvolala rozruch vďaka komédii Terapia (2012), kde stvárnila psychologičku pomáhajúcu ochrnutému básnikovi zbaviť sa panictva. Rola, pre ktorú podstúpila i nahé scény, jej priniesla nomináciu na Oscara.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Helen Hunt