Prečo sa Andersonov dvorný herec Bill Murray neobjaví v jeho Asteroid City?

Už o týždeň uvidíme v našich kinách novinku nekorunovaného kráľa štýlu, režiséra Wesa Andersona, Asteroid City. Ak sa naň tešíte, pravdepodobne ste si už stihli všimnúť, že medzi účinkujúcimi hviezdami tentoraz chýba meno jedného z jeho dvorných hercov. Film nakrútil bez milovaného Billa Murraya. Dôvodom však nebol fakt, že nad hereckou legendou sa zatiahla obloha pre nevhodné správanie, ktoré bolo treba vysvetľovať.

16.06.2023 07:00
bill murray wes anderson Foto:
Bill Murray a Wes Anderson počas premiéry filmu Francúzska depeša v Cannes.
debata

Asteroid City je len druhou snímkou v Andersonovej filmografii, v ktorej sa Murray nevyskytol. Prvým takým filmom bol jeho debut Grázli z roku 1996. Vtedy však objavil iné herecké "komando”, troch bratov Wilsonovcov. Práve Owen Wilson sa stal jedným z Andersonom kontinuálne obsadzovaných hercov. Dôvod, prečo sa Murray nezúčastnil nakrúcania novinky, je prostý, v čase produkcie dostal covid a jeho rolu manažéra hotela režisér preobsadil Stevenom Carrelom. Svoju úlohu skrátka zmeškal, ani na hviezdu, ako je Murray, taká náročná produkcia – akou sa vyznačujú Andersonove prepracované filmy – nepočká.


Festivalová momentka (zľava): Tilda...
Bill Murray a Wes Anderson počas premiéry filmu...
+4BILL Murray, Jeffrey Wright a Wally Wolodarsky...

Špekulovalo sa, že Andersonov a Murrayov vzťah, ktorý nie je len profesionálny, ale spája ich aj vrúcne priateľstvo, poznačili spomínané obvinenia. Spolupracujú spolu už dvadsaťpäť rokov, od Andersonovho druhého filmu z roku 1998 Ako som balil učiteľku.

"S Billom ma spájajú dlhoročné zážitky,“ povedal Anderson pre magazín IndieWire. „Od úplného začiatku ma veľmi podporoval. Nechcem hovoriť za neho, ale je naozajstnou súčasťou mojej rodiny. Je krstným otcom mojej dcéry, dokonca ju sám pofŕkal vodou,” vyznal sa Anderson.

A čo predchádzalo špekuláciám? Bill Murray nakrúcal film Being Mortal v réžii Aziza Ansariho no produkcia bola pozastavená, keď mladá členka štábu vzniesla proti hercovi obvinenia z nevhodného správania.

Produkciu odložili na neurčito, kým sa incident nevyšetrí. Murray sa previnil tým, že kolegyňu obkročmo obkľúčil a cez respirátor ju bozkával. Herec údajne zaplatil 100-tisíc dolárov, aby bola sťažnosť vybavená a svoje správanie vysvetlil tým, že žartoval, ale jeho vtip nebol pochopený. O dve generácie mladšia žena jeho konanie interpretovala ako sexuálne a vydesilo ju.

wes anderson Čítajte viac Wes Anderson predstavil kozmickú komédiu so Scarlett Johansson a Tomom Hanksom

Nedávno sa Murray k obvineniu vyjadril aj pre CNBC. „Urobil som niečo, čo som považoval za vtipné, ale nebolo to tak brané. Filmové štúdio sa chcelo zachovať korektne, chceli všetko skontrolovať a vyšetriť, a tak zastavilo produkciu. Bolo to pre mňa celkom poučné,“ cituje "vtipkára” Murraya britský Guardian.

Asteroid City je Andersonov jedenásty celovečerný film a odohráva sa vo fiktívnom americkom púštnom meste v roku 1955. Počas mestskej slávnosti, kde sa mozaikovito pretne klasická plejáda andersonovských postavičiek, sa mestečko dostane na titulky novín po celom svete vďaka "blízkemu stretnutiu tretieho druhu”. Kým sa podarí zistiť, čo sa stalo, musia všetci zostať tam, kde sú. V Asteroid City síce nehrá Bill Murray, ale hviezdne obsadenie filmu tým neutrpelo. Jason Schwarzman, Tom Hanks, Scarlett Johansson, Tilda Swinton, Adrien Brody, Margot Robbie a ďalšie herecké esá ani nemá zmysel vymenúvať, skrátka, treba prísť do kina.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Wes Anderson #Bill Murray #Asteroid City