Wes Anderson predstavil kozmickú komédiu so Scarlett Johansson a Tomom Hanksom

Kto by si nepamätal snímku Grandhotel Budapešť (2014). Podobne, invenčná, ale menej očarujúca je aj najnovšia „kozmická“ komédia Wesa Andersona Asteroid City. Nechýbajú ani známi herci ako Tom Hanks, Tilda Swinton, Scarlett Johansson, Edward Norton, Jason Schwartzman, Liev Schieber, Willem Dafoe a mnohí iní.

25.05.2023 10:00
wes anderson Foto:
Herci Jason Schwartzman, Scarlett Johanssonová, Jake Ryan a režisér Wes Anderson (druhý zľava) na festivale v Cannes 24. mája.
debata

Asteroid City by nebolo vôbec zaujímavé, keby tam v päťdesiatych rokoch nespadol asteroid a nezanechal po sebe obrovskú dieru. To inšpirovalo spisovateľa na napísanie divadelnej hry v troch dejstvách, ktorá sa odohráva v tomto bizarnom prostredí. V púšti medzi  kulisami sa striedajú vtipné epizódy zvedavcov, napríklad vdovca so svojráznymi dcérami a jeho svokrom (Tom Hanks), ktorý zaťa z duše nenávidí a ani nevychované vnúčatá mu nie sú po chuti.

Cieľom ich cesty je pochovať v púštnom mestečku popol matky. Všetci účastníci sú unikátni, túžia po dobrodružstve a dočkajú sa. Príde mimozemšťan, ktorý ich ubezpečí, že sa ho nemusia báť. Správy o mestečku v púšti zahlcujú noviny – je to senzácia. Anderson ako vždy poskladal príbeh  humorných epizód, jeho pracovnou metódou je zvleičenie, absurdita a štylizácia. Tentoraz navyše kombinácia animácie s hranými pasážami. Milé úsmevné, ale padla nejedna otázka, o čom je ten film. Odpoveď sa hľadala ťažko a ani nenašla.

Herec Robert De Niro (vľavo), herec Leonardo DiCaprio a režisér Martin Scorsese. Čítajte viac Nový film Scorseseho s DiCapriom v hlavnej úlohe zožal v Cannes búrlivé ovácie

Aby si upevnili moc, uniesli aj dieťa

Ľudia nemali ustlaté na ružiach ani v liberálnom Ta­liansku 19. storočia. Známy taliansky tvorca Marco Bellocchio vo filme Únos (Rapito) pripomenul v skutočnom príbehu jeden takýto tristný príbeh. Asi si dostatočne neuvedomujeme, že Židov nenechali na pokoji dlhé storočia nikde, čo potom vyvrcholilo vražením v Osvienčime. Tentoraz sa však židovská otázka pertraktuje z iného aspektu.

V roku 1858 vtrhla pápežská garda v Bologni do židovskej rodiny Mortarovcov a násilím odvliekla jedného z ich synov Edgarda (Leonardo Maltese), lebo ho ešte ako batoľa dala tajne pokrstiť slúžka. Pochybovať o pápežskom edikte sa nesmie a vie to aj kardinál Antonelli (Filippo Timi), chlapcovi sa musí dostať kresťanskej výchovy. Aj takto sa cirkev snažila oslabiť židovskú komunitu. Rodina robí, čo môže, ale nepochodí. Najviac trpí matka Marianna (Barbara Ronchi), je to jej miláčik a otec Momolo (Fausto Russi Alesi) to nevzdáva. Ich boj o dieťa podporovala v tolerantnom Taliansku mohutne aj verejná mienka a bol to celosvetový škandál. Cirkev však dieťa nevrátila a vychovala z neho pravoverného katolíka. Chcela si totiž za každú cenu upevniť upadajúcu moc a rukojemníkom sa stalo nevinné dieťa. Mimoriadne silný príbeh, sugestívne stvárnený tak po režijnej, ako aj po hereckej stránke.

Rozlúčka s komunizmom a kurz varenia

Desiaty film Nanniho Morettiho uvedený v Cannes má názov Svetlá budúcnosť (Il sol dell'avvenire). Popletený režisér Giovanni (hrá ho Moretti) nakrúca film o maďarských udalostiach v roku 1956. Roky mu je najväčšou pomocou manželka (Mergherita Buy), ktorá má už jeho múch a nevyrovnanosti už plné zuby Peknú rolu si zamilovanej „súdružky“ si zahrala aj Barbora Bobuľová, ktorá roky žije v Taliansku a je veľmi úspešná.

Mohammed Al Turki a topmodelka Naomi Campbell v...
Herec Robert De Niro (vľavo), herec Leonardo...
+33Ruská topmodelka Natasha Poly na slávnostnej...

Samozrejme, nakrúcanie filmu je plné humorných scén, ale aj konfrontáciou postojov talianskej komunistickej strany k udalostiam. Sú bezradní, nevedia zaujať postoj, lebo čakajú na povel zhora. Charakteristické – čo na to povie vedenie strany, tak sa zachováme. Nakrúcanie má veľa problémov, financie prestanú prúdiť, lebo téma už nie je atraktívna, priberú do týmu Kórejčanov a potom to už vraj bude šliapať. Nakoniec sa talianski komunisti rozhodnú dať zbohom strane – čaká ich lepšia budúcnosť. Trefná metafora na tému: musíme ísť dopredu, aj keď vetry vejú už opačne.

Benoît Magimel a Juliette Binoche vo francúzskom filme Vášeň Dodina Buffanta režiséra Tran Anh Hunga (pôvodom Vietnamca) varia a varia. Dlho a úžasné francúzske delikatesy od výmyslu sveta. Jedno jedlo komplikovanejšie ako druhé. Eugenia má cit pre ingrediencie, nikto ich nedokáže tak dokonale zladiť ako ona. Láska ide cez žalúdok v tomto prípade platí doslova, lebo Dodin sa do nej zamiluje a láska je to vzájomná. Zosobášia sa a mladá Eugenia čoskoro zomrie. Dodin sa s jej smrťou ťažko vyrovnáva, ale láska k jedlu je taká silná, že neustále hľadá novú kuchárku. Pomáha mu variť a hľadať mladučké dievča, ktoré má takisto cit pre chute. No asi sa adekvátna náhrada nenájde. Milý film o láske, ale predovšetkým o jedle, asi veľa vody nenamúti.

Herečka Alicia Vikander a jej kolega Jude Law. Čítajte viac Falšujú dejiny v ďalšom filme o žene Henricha VIII.? Alicia Vikander hrá Katarínu Parrovú

Canneská paráda, prehliadka rób, hereckých a režisérskych osobností a zaujímavých filmov, sa v sobotu večer končí odovzdaním cien víťazom. Nič nie je isté, aj keď čakajú na premiéru štyri filmy hlavnej súťaže. Uvidíme, ale isto to bude prekvapenie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Cannes #Scarlett Johansson #Wes Anderson