Východný front pomáha porozumieť životu pri vojnovej línii. Film je dostupný online

Streamovacia spoločnosť DAFilms.sk uvádza v online premiére dokument režisérskej dvojice Vitalija Manského, autora známeho filmu Svedkovia Putinovi a ukrajinského dokumentaristu Jevhena Titarenka. Film mal premiéru na 73. ročníku Berlinale a na Slovensku sa divákom predstavil na Medzinárodnom filmovom festivale Febiofest, kde mu kurátori streamovacej platformy udelili Cenu DAFilms.sk.

19.06.2023 12:00
vychodny front Foto:
Jevhen Titarenko je kameramanom, spolurežisérom aj protagonistom filmu Východný front.
debata

"Tento film považujeme v súčasnosti za mimoriadne dôležitý. Hoci sme každým dňom informovaní o udalostiach za východnou hranicou, naša schopnosť vnímať ľudský rozmer, ukrytý za mediálnymi titulkami, je čoraz menšia. Preto by sme chceli prispieť k tomu, aby sa film, ktorý naopak preniká pod povrch udalostí ku komplexnosti osudov, vzťahov a postojov protagonistov, dostal k čo najširšej diváckej základni,“ týmito slovami odôvodnila udelenie ceny Dorota Zacharová, dramaturgička a projektová manažérka DAFilms.sk.

Mladý ukrajinský režisér Jevhen Titarenko sa po začatí vojny na Ukrajine pridal k členom dobrovoľníckeho zdravotníckeho práporu Hospitalierov. S kamerou na hrudi zachraňoval zranených vojakov a evakuoval ich do bezpečia. S veľkým množstvom takto získaného materiálu oslovil svetovo uznávaného ruského režiséra Vitalija Manského, ktorý v roku 2014 po anexii Krymu emigroval do Lotyšska a z exilu sa naďalej angažuje vo filmovom „odboji“ rozkrývaním politického pozadia súčasného aj minulého Ruska.

Východný front je prvým filmovým svedectvom z... Foto: Film Expanded
Vychodny front Východný front je prvým filmovým svedectvom z ukrajinského bojiska.

Na Slovensku Manského poznáme najmä vďaka titulom Svedkovia Putinovi, ktorý natočil ako dvorný prezidentský kameraman v Kremli a snímke Gorbačov. Raj, ktoré mohli diváci vidieť v našich kinách. Vitalij Manskij spolu s Jevhenom Titarenkom pokračoval v práci na filme a dotočili materiál zo súkromia členov Hospitalierov. Adrenalínové vojnové zážitky tak vyvažujú vzácne chvíle kľudu a každodenného života počas návštevy rodín a oslavy krstín na západe Ukrajiny. Nad hostinou ale leží tieň obáv, či sa rodiny znovu uvidia.

mansky Čítajte viac Vitalij Manskij: Pre Rusko akoby vojna ani nebola

„Nakrúcal som tento film v prvej línii ako člen ukrajinských vojenských jednotiek,“ uvádza svoj film Jevhen Titarenko. „Film ponúka hlbšie porozumenie Ukrajine a Ukrajincom vo vojne, ktorú začala Ruská federácia.“ A spolu s Manským dodávajú: „Náš film ukazuje vojnu očami obyčajných ľudí. Odišli brániť svoje domovy a rodiny — svoju krajinu. Takzvaný východný front rozdelil životy mladých mužov a žien bojujúcich za slobodnú Ukrajinu — pred začiatkom bojov aj po nich. Nie všetci, ktorí bojujú za svoju budúcnosť v slobodnej Ukrajine, sa jej však dožijú."

Vitalij Manskij a Jevhen Titarenko počas... Foto: Hypermarket Film
mansky Vitalij Manskij a Jevhen Titarenko počas premiéry filmu Východný front na festivale v Berlíne.

Film vznikol v americko – ukrajinsko – lotyšsko – českej koprodukcii. V Čechách sa na jeho výrobe podieľal známy český dokumentarista Filip Remunda a jeho spoločnosť Hypermarket Film. Na Slovensku ho do kín priniesla distribučná spoločnosť Film Expanded a napokon sa k divákom dostáva aj online, prostredníctvom streamovacej spoločnosti DAFilms.sk. Diváci ho môžu vidieť v rámci predplatného ale aj vo forme jednotlivého plateného streamu. Okrem filmu Východný front je možné na platforme vidieť aj Manského predchádzajúce tituly Svedkovia Putinovi, Gorbačov. Raj, Rúra, Príbuzní, V lúčoch slnka a Red Tsars. Presidents of Russia.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine #dafilms #Vitalij Manskij