Indiana Jones zaplieska bičom posledný raz. Čo o novom filme prezradil Harrison Ford či Mads Mikkelsen?

Nedávno sme mali príležitosť zúčastniť sa na tlačovej konferencii k novému filmu Indiana Jones a Nástroj osudu, ktorá sa konala v podvečerných hodinách. Spolu s kolegom Andrejom, ktorý je zanieteným fanúšikom tejto dobrodružnej série, sme vopred poslali niekoľko otázok režisérovi Jamesovi Mangoldovi a predstaviteľom hlavných postáv - Harrisonovi Fordovi, Phoebe Wallerovej-Bridgeovej a Madsovi Mikkelsenovi. V konkurencii, ktorú tvorilo množstvo krajín z celého sveta, sme však neobstáli. Moderátor mal na kladenie otázok novinárov len pol hodiny. Napriek tomu sme si sledovanie tlačovej konferencie v reálnom čase užili a čosi nové sme sa o poslednom Indianovi Jonesovi dozvedeli.

28.06.2023 08:00
Indiana Jones Foto:
Mads Mikkelsen, Harrison Ford, James Mangold a Phoebe Wallerová-Bridgeová.
debata

Film, ktorý má srdce

Indiana Jones a Nástroj osudu je vôbec prvým filmom série, ktorý nerežíruje Steven Spielberg. Vystriedal ho James Mangold, ktorý však nie je žiadnym amatérom. Natočil úspešné snímky ako Narušení, Identita či Logan.

Možnosť natočiť záverečný diel o Jonesovi preňho bola jedna z najlepších životných skúseností. „Počas dospievania som obdivoval tieto filmy. Obdivoval som Harrisona, Stevena, Kathy Kennedyovú, Georgea Lucasa, Johna Williamsa. Všetko sú to ľudia, ktorí formovali moju lásku pre tvorbu filmov,“ uviedol režisér.

Samo natáčanie si so sebou nieslo niekoľko výziev, tou najväčšou však podľa Mangolda bolo vytvoriť snímku, ktorá má srdce. „Neexistuje dôvod, prečo by veľkoplošný film nemal mať ľudskosť.“ Ďalšou výzvou bolo udržať si starých fanúšikov a zároveň osloviť nových.

Teddy (Ethann Isidore), Indiana Jones (Harrison...
Mads Mikkelsen ako doktor Jürgen Voller.
+5Phoebe Waller-Bridge ako Jonesova krstná dcéra...

Séria o Indianovi Jonesovi má vo svete veľké meno, pre Mangolda to preto musela byť veľká zodpovednosť. Nešlo mu o to, ako dostať ľudí do kina, ale o to, uctiť si pôvodné snímky a zároveň ich posunúť ďalej. „Bola to kreatívna výzva, na ktorú odpovedá sám príbeh filmu,“ vysvetľuje režisér.

Napriek tomu, že ide o definitívnu rozlúčku s postavou Indianu Jonesa, sa z nej jeho predstaviteľ Harrison Ford teší. „Mám z toho dobrý pocit, pretože sme vytvorili veľmi uspokojujúci film pre publikum.“

Indiana Jones v ňom vstupuje do novej životnej fázy – je o čosi starší, ako si ho diváci pamätajú, navyše sa chystá do dôchodku. „Stretávame ho v čase, keď je na tom tak zle, ako sme ho ešte nevideli. Ale myslím si, že z dramatickej stránky to funguje dobre, pretože v tom istom momente predstavujeme Phoebe ako postavu, ktorá naozaj stimuluje dej, ktorý práve prebieha,“ hovorí Ford, ktorého pre návrat ku klobúku a biču presvedčil dobrý scenár a túžba rozlúčiť sa s Jonesom tak, ako sa patrí.

Inšpirovala ju Barbara Stanwycková

Phoebe Wallerová-Bridgeová si zahrala v snímkach ako Železná lady, Vzmuž sa či Solo: Star Wars Story o Hanovi Solovi, ktorého v pôvodných filmoch stvárnil práve Harrison Ford. Okrem toho je tiež úspešnou scenáristkou, ktorá pracovala napríklad na seriáli Na muške či Potvora. V novom Indianovi Jonesovi stvárňuje jeho neter Helenu.

„Myslím si, že Helenin dôvtip je jej veľkou silou, myslím si tiež, že je sebestačná a nápaditá,“ opisuje svoju postavu Wallerová-Bridgeová. Na druhej strane je podľa nej Helena natoľko nebojácna, že to často môže pôsobiť ako nerozvážnosť. „Takže aj napriek tomu, že je to niečo, čo na nej milujem, myslím si, že je to zároveň čosi, čo ju dostáva do problémov,“ dopĺňa herečka.

Postava Heleny je pre príbeh zásadná. „Myslím si, že je to tá správna osoba, ktorá má vstúpiť do jeho života, pretože má pocit, akoby bol tak trochu v emocionálnej slepej uličke,“ hovorí Wallerová-Bridgeová. Jedným z dôvodom, prečo sa Indiana Jones cíti stratený, je aj to, že sa presúva záujem ľudí od archeológie smerom do vesmíru. Práve Helena mu do života opäť vracia vášeň pre archeológiu a dobrodružstvo.

Indiana Jones a Nástroj osudu Čítajte viac Indiana Jones sa stal kultúrnym fenoménom. Teraz sa lúči posledným filmom

Ako inšpirácia pre jej stvárnenie poslúžila Phoebe Wallerovej-Bridgeovej slávna herečka Barbara Stanwycková, ktorá je jej idolom. „V jej výkonoch sa nachádza taký jemný dotyk, najmä v The Lady Eve, kde je jej postava tiež morálne nejednoznačná. A je na nej čosi také svieže a očarujúce, napriek tomu, že je v tom čase morálne otázna. Zároveň bolo čosi veľmi moderné na tom, ako komunikovala a vystupovala,“ vysvetľuje predstaviteľka Heleny. Jej obľúbenou postavou je okrem Indyho Marion. „Aká úžasná postava, a aká zábavná, nesmierne drsná a tiež veľmi skutočná.“

Nacistu ešte nehral

Dánsky herec Mads Mikkelsen stvárňuje vo filme zloducha, bývalého nacistu Jürgena Vollera. Mikkelsen je už v hraní záporákov ako doma. „Toto je môj prvý nacista, takže to je teraz rozdiel,“ hovorí herec. „Snažím sa nájsť niečo, čo ich do istej miery poľudšťuje. Ak sa nedokážem vžiť do toho, o čom snívajú, nahradím to niečím iným, o čom môžem snívať, pretože táto postava má vášeň. A ak tomu nerozumiem, tak tú vášeň jednoducho budem musieť nahradiť niečím iným,“ vysvetľuje Mikkelsen svoj prístup k postave Vollera.

Helena (Phoebe Waller-Bridge) a Indiana Jones... Foto: CinemArt
Indiana Jones a Nástroj osudu Helena (Phoebe Waller-Bridge) a Indiana Jones (Harrison Ford).

„Náš nacista v tomto filme je súčasťou americkej štruktúry života, je súčasťou vedeckého úsilia prebiehajúceho v USA vo vesmírnych pretekoch. Táto jednoduchá zmena okamžite robí túto postavu odlišnou. Je geniálny, integrovaný do života tejto krajiny, zároveň si však stále udržiava vlastné poslanie,“ hovorí režisér James Mangold.

Indiana Jones je podľa Madsa Mikkelsena fenoménom, ktorý formoval jeho generáciu. Keď si ako malý s bratom požičali Dobyvateľov stratenej archy spolu s ďalšími piatimi filmami, pozreli si Indianu päťkrát a ostatné kazety mali smolu. „Mám množstvo kamarátov režisérov, ktorí sa stali režisérmi práve kvôli tomuto filmu,“ hovorí Mikkelsen. Hlavný hrdina Indiana Jones je, ako inak, Mikkelsenova najobľúbenejšia postava z celej série.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #film #rozhovor #Indiana Jones #fenomén #tlačová konferencia