Zuzana Kronerová a Jana Plodková ako mama a dcéra v novom filme podľa knižného hitu

Filmová novinka s názvom Život pre samoukov od tvorcov úspešnej komédie Striedavka opisuje s nadhľadom a iróniou život dnešných štyridsiatničiek. Hlavná hrdinka Klára v podaní Jany Plodkovej sa po štyridsiatke zo dňa na deň stane single. Ocitá sa v nepredvídateľnom svete randenia a zoznamovacích trapasov, popri tom ešte vychováva dve dcéry, snaží sa prežiť výstredný životný štýl svojej excentrickej mamy aj rady do života od svojráznej vzťahovej koučky, influencerky a „trénerky šťastia“.

27.06.2023 16:00
život pre samoukov Foto:
Jana Plodková a Zuzana Kronerová ako mama a dcéra v novej komédii Život pre samoukov.
debata

Film režírovala Jitka Rudolfová podľa rovnomenného knižného bestselleru Barbory Šťastnej. „Kniha Báry Šťastnej sa mi páčila najmä kvôli irónii a nadhľadu nad životnými situáciami, ktoré v určitom veku zažíva väčšina žien,“ hovorí Rudolfová. „Mala by to byť viac komédia než romantika. Akákoľvek romantika je totiž za každých okolností prevalcovaná nečakanými okolnosťami, iróniou a sarkazmom hlavnej hrdinky,“ dodáva režisérka.

Komédia Život pre samoukov rozpráva príbeh štyridsiatničky Kláry (Jana Plodková), ktorá si myslí, že má fungujúce manželstvo, ale len dovtedy, kým sa s ňou jej manžel (Jaroslav Plesl) nečakane nerozíde v deň 15. výročia svadby. U mužov sa vraj kríza stredného veku prejavuje tým, že sa rozvedú a kúpia si motorku. Klára si namiesto toho kúpi nový bicykel a presťahuje sa k svojej mame (Zuzana Kronerová). Provizórne spolužitie extravagantnej matky a dospelej dcéry prináša so sebou komické generačné a osobnostné strety. Navyše, Klára akosi prestáva rozumieť svojej dospievajúcej dcére, ktorá začne rozprávať takmer výlučne po anglicky. A aby toho nebolo málo, v rámci jedného pracovného projektu je nútená stretávať sa so svojráznou samozvanou vzťahovou koučkou Muriel (Barbora Seidlová), ktorá ju sprevádza na ceste lásky k sebe samej. Súčasťou tejto cesty je aj randenie s novými mužmi. Je náhoda alebo zákon schválnosti, že pri tom Klára naráža takmer výlučne na samé problémové až nepoužiteľné existencie? Našťastie má táto hrdinka životný nadhľad a zmysel pre humor, a tak ju ani tie najkatastrofál­nejšie zážitky nedokážu rozhádzať.

Viera Topinková, Koniec hry Čítajte viac Ktorú známu slovenskú herečku volal Dibarbora Jano?

„Práve v tomto odstupe, v schopnosti nebrať život tak vážne a robiť si z neho skôr ,srandu‘ sme si s Klárou blízke,“ prezradila hlavná predstaviteľka Jana Plodková. „Je to prakticky nepraktická žena. Všetko okolo seba zvláda, ale keď príde na ňu samotnú, zistíme, že je síce úplne stratená, no napriek tomu sa nezrúti a zachová si nadhľad. Práve preto som si ju obľúbila. Je trochu roztržitá, občas má zvláštne nápady, ale je ľudská, skrátka, nemôžete si ju nezamilovať,“ pokračuje sympatická česká herečka v charakteristike svojej postavy.

Akýmsi protipólom Kláry je jej výstredná, temperamentná mama, ktorá presne vie, čo chce, ide si za tým a nenechá si do života od nikoho hovoriť. Táto postava pôsobí na prvý pohľad ako šitá na mieru Zuzane Kronerovej. Tá sa pred kamerou so svojou filmovou dcérou Janou Plodkovou stretla prvýkrát, podľa slov českej herečky si však navzájom veľmi dobre „sadli“. „Zuzana je skvelá. Neuveriteľná. Je skrátka živel. Tak príjemne sa s ňou pracuje, rozpráva. Je veľmi vtipná a pripravená na všetko,“ pochvaľuje si Plodková spoluprácu so slovenskou hereckou legendou.

V ďalších úlohách sa vo filme Život pre samoukov predstavia Václav Neužil, David Švehlík, Lukáš Příkazký či Simona Babčáková. Život pre samoukov vstúpi do kín už 6. júla.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #bestseller #Zuzana Kronerová #Jana Plodková