Ochromený Hollywood. Herci sa pridali k štrajku scenáristov

Vedenie odborového zväzu amerických hercov a televíznych a rozhlasových umelcov (SAG-AFTRA) sa vo štvrtok rozhodlo začať štrajk po tom, ako sa vyjednávači odborov nedohodli so štúdiami na novej kolektívnej zmluve.

13.07.2023 18:00 , aktualizované: 22:20
Hollywood, štrajk, SAG-AFTRA Foto: ,
Prezidentka SAG-AFTRA Fran Drescher (vľavo) a riaditeľ a hlavný vyjednávač SAG-AFTRA Duncan Crabtree-Ireland (v strede) počas tlačovej konferencie. 13.7.2023
debata

Informujú o tom americké médiá, podľa ktorých krok prakticky znamená ochromenie hollywoodskeho zábavného priemyslu. Herci sa totiž pridávajú k scenáristom, ktorí štrajkujú pre spory o platy a pracovné podmienky už vyše dvoch mesiacov.

Naposledy Hollywood takýto dvojitý štrajk zažil v roku 1960. „Asi 160 000 televíznych a filmových hercov začína o polnoci štrajkovať… a spúšťa prvú uzávierku naprieč priemyslom v Hollywoode po 63 rokoch,“ zhrnul vývoj denník The New York Times. Filmoví aj seriáloví herci zase štrajkujú prvýkrát od roku 1980, uvádza agentúra AP.

Štrajkujúci scenáristi Čítajte viac Štrajk scenáristov oddiali nové epizódy obľúbených seriálov

Riaditeľ SAG-AFTRA Duncan Crabtree-Ireland na tlačovej konferencii oznámil, že vedenie odborového zväzu odhlasovalo začatie protestu niekoľko hodín po tom, ako doterajší kontrakt hercov vypršal a rokovania so zástupcami filmových štúdií zlyhali. Rozhodnutie podľa neho bolo jednomyseľné.

„Štrajk je nástrojom poslednej inštancie,“ povedal Crabtree-Ireland. "Požadujeme úctu! Bez nás nemôžete existovať! "odkázala zase producentom hlavná vyjednávačka hercov Fran Drescherová.

Spravodajská stanica BBC uviedla, že herci Cillian Murphy a Emily Bluntová opustili v reakcii na začatie štrajku londýnsku premiéru filmu Oppenheimer režiséra Christophera Nolana.

Vyjednávači predtým odporučili členom odborov začať štrajk, a pripojiť sa tak k scenáristom, ktorí o vyššie odmeny, lepšie podmienky poistenia alebo záruky týkajúce sa umelej inteligencie usilujú od mája. Rovnako sa aj herci obávajú, že ich profesiu ohrozujú stále sa vyvíjajúce nástroje umelej inteligencie a že z ich odmien ukrajujú streamovacie platformy.

barbie, Čítajte viac Príbeh atómovky, návrat kultového hororu aj pohľad do sveta Barbie

„Po viac ako štyroch týždňoch vyjednávania zväz výrobcov AMPTP, ktorý združuje najväčšie štúdiá a platformy, vrátane Amazonu, Applu, Disney, Netflixu, Sony, Paramountu, Warner Bros Discovery a NBCUniversial nie je ochotný ponúknuť férovú dohodu na kľúčových témach, ktoré sú pre vás dôležité,“ oznámila Drescherová členom SAG-AFTRA v dnešnom vyhlásení.

Štrajk scenáristov prinútil producentov vysielať populárnu talk-show zo záznamov a pre celú sezónu narušil televízne produkcie i nakrúcanie veľkorozpočtových filmov. To, že sa k nim pridávajú herci, znamená dočasný koniec prebiehajúcich produkcií v hollywoodskych štúdiách a dostáva mediálne spoločnosti pod väčší tlak, píše agentúra Reuters.

Denník Variety v stredu informoval, že krízového konferenčného rokovania sa v pondelok zúčastnilo niekoľko najvyššie postavených ľudí v brandži – šéfka televíznej sekcie Disney Dana Waldenová a filmovej sekcie Alan Bergman, šéf Warner Bros Discovery David Zaslav a výkonný spoluriaditeľ Netflixu Ted Sarandos.

SAG-AFTRA združuje asi 160 000 hercov, novinárov, spevákov, hlasových hercov, rozhlasových pracovníkov i ďalších profesionálov s oblasťou médií.

Hollywood Čítajte viac Deväť písmen ako symbol továrne na sny
debata chyba
Viac na túto tému: #Odbory #Hollywood #štrajk #herci