Bond proti Bondovi. Bol lepší Sean Connery alebo Roger Moore?

Stalo sa už zvykom, že keď má premiéru nový film s Jamesom Bondom, je z toho malý sviatok. Možno aj preto, že istý čas trvá, kým sa diváci dočkajú ďalšej bondovky. Pred 40 rokmi však nastala kuriózna situácia, keď v priebehu piatich mesiacov dorazili do kín hneď dva filmy s Bondom - Chobotnička s Rogerom Mooreom a Nikdy nehovor nikdy so Seanom Connerym. Britské médiá to označili za „bitku Bondov“.

17.07.2023 11:00
james bond Foto:
Roger Moore a bondgirl Maud Adams vo filme Chobotnička z roku 1983.
debata (1)

„Úradujúcim“ agentom 007 bol v tom čase Moore, ktorý v lete 1973 prevzal štafetu ako tretí v poradí (po Connerym a „jednorazovom“ Bondovi Georgeovi Lazenbym). Obľúbený herec dodal postave šarm anglického džentlmena, suchý humor a iróniu. Chobotnička bola už jeho šiestou bondovkou, lenže v roku 1983 sa o slovo zrazu prihlásil aj „emeritný“ agent jej veličenstva Sean Connery.

Herec Sean Connery bol prvým predstaviteľom... Foto: Pictorial Press Ltd / Alamy / Alamy / Profimedia
635364628 Herec Sean Connery bol prvým predstaviteľom agenta 007 Jamesa Bonda.

Chobotnička mala mierny náskok. Na striebornom plátne ju slávnostne uviedli už v júni, zatiaľ čo konkurenčný titul Nikdy nehovor nikdy až v októbri. „Teraz žije dvakrát,“ komentovali filmový súboj novinári, parafrázujúc názov známej bondovky z roku 1967.

Trailer filmu Chobotnička

Právne spory

Ako to však celé vzniklo a prečo spolu súperili dvaja Bondovia? Dôvodom sú pomerne zložité spory o autorské práva, ktoré siahajú až do roku 1958. Britský spisovateľ a bývalý dôstojník námornej spravodajskej služby Ian Fleming vydal prvý román o Jamesovi Bondovi v apríli 1953. Zožal veľký úspech, a tak pokračoval v písaní ďalších príbehov s legendárnym agentom.

Hlavná postava bola jeho výtvorom, ale keď sa snažil preniesť svoje romány do filmovej podoby, spolupracoval so scenáristami Kevinom McClorym a Jackom Whittinghamom. Príprava projektu však nenapredovala podľa predstáv a Fleming z toho napokon vycúval. To, čo spolu vymysleli, následne použil v ďalšom románe Thunderball z roku 1961.

Trailer filmu Nikdy nehovor nikdy

McClory reagoval tým, že Fleminga zažaloval. Obvinil ho, že mu ukradol nápad – zločineckú organizáciu Spectre (Prízrak), ktorú vedie veľmi inteligentný darebák Ernst Stavro Blofeld, no aj celú zápletku o vydieraní atómovými bombami. Bývalí partneri sa nakoniec dohodli mimosúdne – autorské práva na román Thunderball zostali Flemingovi, kým tie filmové pripadli McClorymu.

Všetky snímky s Bondom v rokoch 1962 až 2021 – okrem dvoch výnimiek – financovala britská spoločnosť Eon Productions, ktorá vznikla práve s týmto cieľom a vlastní práva na sfilmovanie Flemingových kníh.

Keď sa však v roku 1964 chystala nakrútiť sporný Thunderball, musela sa dohodnúť s McClorym. Ten súhlasil pod podmienkou, že bude koproducentom filmu a po 10 rokoch môže urobiť jeho remake.

daniel craig Čítajte viac James Bond, rasista 007? Flemingove romány prešli očistou

Vďaka tomu sa Thunderball (1965) podarilo dokončiť ako štvrtú bondovku s Connerym v hlavnej úlohe. Slávny Škót mal však obrovskej popularity už po krk a po filme Žiješ len dvakrát (1967) ohlásil, že s agentom 007 končí. V ďalšej snímke V tajnej službe Jej veličenstva (1969) ho vystriedal debutujúci austrálsky herec George Lazenby, ktorý však počas nakrúcania oznámil, že Bonda už hrať nebude.

Zúfalým producentom sa potom ešte podarilo Conneryho prehovoriť, aby sa k odvrhnutej postave vrátil vo filme Diamanty sú večné (1971), no vzápätí prisahal, že to bolo naposledy. O dva roky neskôr zobral na seba toto „bremeno“ Moore.

Výhra či remíza?

Medzitým opäť prepukli súdne ťahanice medzi McClorym a spoločnosťou Eon. Dôsledkom bolo, že autori filmu Špión, ktorý ma miloval (1977) museli upraviť scenár tak, aby v ňom nebolo nič, čo by pripomínalo organizáciu Spectre.

McClory navyše využil svoje právo na remake a spojil sa so spoločnosťou Taliafilm, aby nakrútili novú verziu Thunderballu – tentoraz pod titulom Nikdy nehovor nikdy. Názov vraj vymyslela Conneryho manželka ako narážku na porušenie jeho sľubu, že dal Bondovi už navždy zbohom. Producenti ho totiž presvedčili, aby sa po siedmy a posledný raz znova vrátil k svojej slávnej úlohe.

A kto zo súboja dvoch Bondov vyšiel ako víťaz – 53-ročný Connery alebo 56-ročný Moore? Výsledok bol veľmi tesný, ale zdá sa, že nový Bond predsa len porazil „navrátilca“. Najmä z hľadiska zisku – Chobotnička s rozpočtom 27,5 milióna dolárov zarobila až 187,5 milióna, zatiaľ čo film Nikdy nehovor nikdy stál 36 miliónov a zinkasoval zhruba 160 miliónov dolárov.

Na internetovom portáli Rotten Tomatoes, ktorý zhromažďuje filmové recenzie a reakcie divákov, má Chobotnička v hodnotení kritikov 42 percent a skóre publika 47 percent. Nikdy nehovor nikdy zase bodoval u kritikov (71 percent), no diváci ho prijali chladnejšie (37 percent).

Sean Connery Čítajte viac Agent 007 Sean Connery sa narodil pred 92 rokmi. Takto si herca pamätáme

V každom prípade možno povedať, že ani jedna z oboch bondoviek neskončila ako prepadák, takže išlo o takmer vyrovnaný súboj. A pokiaľ ide o hercov, brali to športovo.

„Nie sme viac ako dvaja džokeji, ktorých aj tak zaplatia za účasť na pretekoch. Bolo by však pekné, keby ste vyhrali, pretože by ste dostali extra bonus. No naozaj nič viac, Sean a ja sme priatelia,“ vyjadril sa k vzájomnej rivalite Moore. S postavou Bonda sa rozlúčil v roku 1985.

A keď v máji 2017 zomrel, Connery si ho uctil slovami: „Na hollywoodske pomery sme mali nezvyčajne dlhý vzťah, ktorý bol plný vtipov a smiechu.“ Dvaja „agenti s povolením zabíjať“ si už na filmovom plátne nikdy viac nekonkurovali…

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #film #bondovka #James Bond #Ian Fleming #Roger Moore #agent 007 #Sean Connery