Mission: Impossible sa dostal na novú úroveň. O kaskadérskom kúsku na motorke sníval Tom Cruise odmala

V kinách práve premietajú akčný trhák Mission: Impossible Odplata - Prvá časť, ktorý opäť svedčí o tom, že 61-ročný Tom Cruise je skutočne nezastaviteľný. V prvý deň nakrúcania filmu zišiel na motorke zo špeciálne vybudovanej rampy na svahu nórskej hory Helsetkopen, ktorá sa nachádza vo výške približne 1 200 metrov nad morom. Následne sa zrútil z výšky 4-tisíc metrov do rokliny pod sebou a sotva 500 metrov nad zemou otvoril padák. Cruise všetko zopakoval ešte sedemkrát, aby sa uistil, že zábery sú dokonalé.

18.07.2023 06:00
Mission: Impossible Odplata Foto:
Tom Cruise na snímke z filmu Mission: Impossible - Odplata, 1. časť.
debata

Kaskadérom odmalička

„Zakaždým, keď som zišiel z rampy, bolo to nebezpečné. Riskoval som život, čo sme chceli obmedziť na minimum,“ hovorí Cruise. „V misii máme príslovie: Impossible: ,Nebuďte v bezpečí. Buďte kompetentní.'“

Tento kaskadérsky kúsok bol podľa všetkého najnebezpečnejším v Cruisovej kariére, aj napriek tomu, že v predchádzajúcich filmoch sa okrem iných dych vyrážajúcich pokusov hojdal na vonkajšej strane najvyššej budovy sveta, zavesil sa na bok Airbusu A400M počas letu a vystúpil z Boeingu C-17 Globemaster III z výšky 25-tisíc stôp, pričom sa mu otvoril padák len 2-tisíc stôp nad zemou. Stal sa tak prvým človekom, ktorý kedy na filmovom plátne vykonal zoskok z veľkej výšky s nízkym otvorením.

Po ročnom nacvičovaní vo Veľkej Británii počas predprodukcie absolvoval do doby, než sa rozbehli kamery, viac ako 500 zoskokov padákom a 13-tisíc motokrosových skokov, aby sa pripravil na najnebezpečnejší kaskadérsky kúsok, aký kedy na plátne absolvoval. Pravdou však je, že Cruise tento kúsok nosil v hlave už oveľa dlhšie.

Herec Tom Cruise a jeho kolegyňa Hayley Atwell...
Tom Cruise na snímke z filmu Mission:...
+8Esai Morales ako Gabriel a Tom Cruise ako Ethan...

„Keď som bol malý, robil som si vlastné skoky, staval som si rampy, aby som mohol skákať na bicykli cez odpadkové koše,“ usmieva sa. Keď mal osem rokov, našiel na miestnom stavenisku preglejku a zostavil svoj zatiaľ najväčší provizórny skok.

„Rozbehol som sa z kopca na bicykli, narazil som do rampy, rozštiepil drevo na dve časti a narazil do niekoľkých kontajnerov na odpadky. Všade bola krv,“ smeje sa Cruise. „Za tie roky bolo veľa krvi, zlomených kostí a zubov, ale je to niečo, čo som vždy chcel robiť.“

Režisér Chris McQuarrie a Cruise hovoria, že si stále predkladajú obrovské kaskadérske nápady. „McQ a ja máme všetky tieto nápady a, jasné, niektoré sú založené na vášňach, ktoré sme mali ako deti,“ hovorí Cruise. „Ale teraz je na nás, aby sme si tieto veci nielen predstavili, ale aj vymysleli, ako ich nakrútiť.“

Všetci členovia štábu prvej časti Odplaty tvrdia, že kaskadérsky kúsok na motorke predstavuje vrchol všetkého, čo Mission: Impossible v minulosti ponúkla. „Keď som skočil z toho útesu, všetci sme z neho skočili,“ hovorí Cruise o hercoch a štábe filmu. „Bol to zlomový bod. Bolo to ako: ,Tu je štandard, ktorý nastavujeme. Toto je štandard filmu, ktorý robíme. A z toho nemôžeme ustúpiť. Už niet cesty späť.'“

Britský herec, komik a scenárista Simon Pegg je pevnou súčasťou obsadenia špiónskej série Mission: Impossible. Prvýkrát sa ako Benji Dunn objavil vo filme Mission: Impossible III z roku 2006, odvtedy účinkoval vo všetkých pokračovaniach vrátane najnovšieho Mission: Impossible – Odplata, 1. časť. „Jeho najvyššou prioritou je priniesť divákom ten najautentickejší a najlepší zážitok. Úprimne tomu zasvätil svoj život,“ hovorí Pegg o Tomovi Cruisovi a jeho kaskadérskych kúskoch.

„Na druhej strane je však mimoriadne nešikovný, keď máme niečo robiť my. Naozaj, ak musíme niečo urobiť my, aj keď je to niečo úplne neškodné v porovnaní s tým, čo robí on, znepokojuje ho to. V Rogue Nation som mal scénu bitky. Kaskadér Robert ma mal hodiť o stenu. A zatiaľ, čo sme to robili, Tom "tskal“ pri monitore a hovoril: ,To už je trochu priveľa.'"

Mission: Impossible - Odplata, 1. časť Čítajte viac Recenzia trháku s Tomom Cruiseom: Špióni bojujú s nebezpečnou umelou inteligenciou

Nová postava

Odkedy sa k tímu tvorcov Mission: Impossible pridal Chris McQuarrie, ktorý režíroval aj Odplatu – Prvú časť, zdokonaľovalo sa to, čo robí túto sériu takou osobitou. „Je tam množstvo faktorov. Je tam dobrodružstvo, svetobežníctvo, zábava a akcia. A zakaždým, keď vyladíte recept, môžete zmeniť zopár malých kúskov, aby ste ich vyskúšali a zdokonalili,“ vysvetľuje Pegg, podľa ktorého sa McQuarriemu, prezývanému tiež McQ, darí v hľadaní rovnováhy medzi jednotlivými faktormi.

„Nemyslím si, že vedel, čomu sa upísal, keď prišiel pomôcť so scenárom pre Ghost Protocol. Vtedy ešte netušil, že sa postupne stane kurátorom týchto príbehov,“ dodáva herec. Prvé štyri filmy mali pod palcom rôzni režiséri – Brian De Palma, John Woo, J. J. Abrams a Brad Bird. Podľa Pegga so sebou McQ priniesol istý zmysel pre kontinuitu. Každý z predchádzajúcich režisérov mal totiž svoju vlastnú víziu, akým smerom by sa mala séria Mission: Impossible vyvíjať.

„Teraz už nie je každý Mission: Impossible dielom niekoho iného. Teraz je to Tomovo a McQuarrieho definitívne, jednotné dielo. A ide im to tak plynulo – vedia, čo funguje, a ako musia byť tieto príbehy prerozprávané. Od Ghost Protocolu, keď sa skupinová dynamika skutočne uchytila, získal Ethan skupinu ľudí, na ktorých mu skutočne záleží. Chránia mu chrbát, ale zároveň je to isté riziko,“ hovorí Pegg.

V úvodnej kapitole dvojfilmu sa Ethan Hunt a jeho tím IMF vydávajú na zatiaľ najnebezpečnejšiu misiu – snažia sa zachrániť svet pred všemocnou umelou inteligenciou menom Entita. Ethan je nútený zvážiť, na čom mu skutočne záleží – či na jeho misii, alebo na životoch jeho najbližších.

Tvorcovia vo filme predstavujú novú postavu vreckárky Grace, ktorú stvárňuje Hayley Atwellová. „Hľadali sme tú správnu ukážku pre jej neuveriteľný vrodený prirodzený talent a prítomnosť. Je to jedna z vecí, ktoré sa mi na tomto filme najviac páčia a ktoré, dúfam, si z neho ľudia odnesú,“ hovorí McQuarrie.

Atwellová opisuje dynamiku medzi Grace a Ethanom ako koketnú, zábavnú a spontánnu, inšpirovanú filmami ako What's Up, Doc?, Paper Moon a Broadcast News. „Keď sa stretávame s Grace, pracuje pre rôznych ľudí, ku ktorým nemá žiadne citové ani morálne väzby. Myslím, že diváci si užijú, aká je dôsledne nekonzistentná,“ smeje sa Atwellová. „Práve keď si myslíme, že vieme, o čo jej ide alebo čo má za lubom, urobí niečo úplne iné.“

Režisér Christopher McQuarrie (vpravo) a herec...
Zľava: Režisér Christopher McQuarrie a herci...
+9Herečka Hayley Atwell na juhokórejskej premiére...

Atwellovej niekoľkomesačný fyzický tréning v zmiešaných bojových umeniach pre film jej dal výhodu pri choreografii súbojov. A možnosť spoluvytvárať jej postavu bola jedným z kľúčových dôvodov, prečo sa Atwellová rozhodla účinkovať v snímke.

„Tom a McQ mi vysvetlili, že hľadali hercov, ktorým by sa naozaj darilo v prostredí, ktoré v Misii vytvárajú, čo v podstate znamená skúšať veľa rôznych vecí a sledovať, čo sa udeje. Ide o to, aby sme boli otvorení pohybu mimo komfortnej zóny,“ vysvetľuje herečka.

Ako prekonať samých seba?

Prvýkrát v Mission: Impossible v tomto a nasledujúcom filme (druhá časť Odplaty sa dostane do kín v júni 2024) Cruise a McQuarrie zaznamenávajú ďalší významný míľnik série. „Je to prvýkrát, čo sme rozdelili Mission: Impossible na dva filmy. Je to niečo, o čo sme sa nikdy predtým nepokúsili, pretože tieto príbehy sú veľmi zložité. Rozsah týchto dvoch filmov je epický v každom zmysle,“ hovorí Cruise. „Vedeli sme, že ak chceme nakrútiť veľké dvojdielne dobrodružstvo, tieto časti budú musieť pohltiť zvyšok filmov vcelku. To bola úroveň, na ktorú sme sa pozerali,“ dopĺňa ho McQ.

Počas šiestich častí a 27 rokov Mission: Impossible si postava Ethana Hunta vydobyla miesto jednej z Cruisových najnezmazateľnej­ších rolí. „Na začiatku tohto nového filmu sme si položili otázku: ,Ako sa dostane za hranice Falloutu? Bol to neuveriteľný film a úžasný úspech,'“ hovorí výkonný producent Tommy Gormley.

barbie, Čítajte viac Príbeh atómovky, návrat kultového hororu aj pohľad do sveta Barbie

Fallout bol najväčším filmom Mission: Impossible, ktorý v celosvetových pokladniciach utŕžil 791 miliónov dolárov spolu s doteraz najpozitívnejším hodnotením série. „Bol som si vedomý, že čokoľvek príde, pokúsi sa to prekonať. Ale aj tak som bol zaskočený rozsahom ambícií, ktoré McQ a Tom pre túto Mission: Impossible Odplata mali.“

Pôvodný film Mission: Impossible (1996) bol Cruisovým prvým filmom na pozícii producenta. „Bola to prvá vec, ktorú som chcel produkovať, pretože som vedel, že to bude zábava,“ hovorí Cruise. „Nevedel som to naisto, ale dúfal som, že by to mohlo byť potenciálne veľmi úspešné pre štúdio.“ Nemýlil sa. V súčasnosti séria Mission: Impossible celosvetovo zarobila viac ako 3,5 miliardy dolárov.

Podľa tvorcov je Odplata – Prvá časť v podstate ľúbostným listom celej sérii Mission. „Je to absolútne tak,“ súhlasí Cruise. "Ľudia, ktorí nevideli ostatné Misie, si túto užijú ako samostatný zážitok. A ľudia, ktorí videli všetky ostatné Misie, budú mať na ne úplne iný pohľad. Príbeh, ktorý máme, je veľmi výnimočný.”

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #film #Tom Cruise #Simon Pegg #Mission: Impossible