Hollywoodske štúdiá tvrdia, že pred štrajkom ponúkli hercom jednu miliardu dolárov

Najväčšie filmové a televízne štúdiá tvrdia, že ponúkli hollywoodskym hercom viac než jednu miliardu dolárov vo forme vyšších odmien a lepších benefitov predtým, ako odborový zväz amerických hercov a televíznych a rozhlasových umelcov (SAG-AFTRA) minulý týždeň vyhlásil štrajk. Podľa agentúry reuters to v pondelok 17. júla oznámila skupina zastupujúca mediálne spoločnosti.

18.07.2023 15:37
USA Hollywood štrajk scenáristi herci štúdiá... Foto: ,
Na snímke budova Odborového zväzu amerických hercov a televíznych a rozhlasových umelcov (SAG-AFTRA) v Los Angeles. Predstavitelia SAG-AFTRA sa rozhodli pripojiť k štrajku hollywoodskych scenáristov. Nedohodli sa totiž so štúdiami a streamovacími platformami na novej zmluve. Ide o prvý spoločný štrajk hollywoodskych hercov a scenáristov za uplynulých 60 rokov. Umelci štrajkujú za lepšie pracovné podmienky a vyššie platy, ako aj proti hrozbám, ktoré predstavuje umelá inteligencia.
debata

Zväz producentov MPTP, ktorý združuje najväčšie štúdiá a platformy, vrátane Amazonu, Applu, Disney, Netflixu, Sony, Paramountu, Warner Bros Discovery a NBCUniversial, uviedol, že SAG-AFTRA „pokračuje v nesprávnom popise vyjednávaní“.

Hollywood, štrajk Čítajte viac Hollywood pre štrajk pozastavuje prvé projekty. Ohrozené je pokračovanie Deadpoola či Mission: Impossible

SAG-AFTRA vyhlásila štrajk minulý štvrtok potom, ako sa vyjednávači odborov nedohodli so štúdiami na novej kolektívnej zmluve. Krok prakticky znamená ochromenie hollywoodskeho zábavného priemyslu. Herci sa totiž pridali ku scenáristom, ktorí štrajkujú kvôli sporom o platy a pracovné podmienky už vyše dva mesiace. Odbory scenáristov WGA protest hercov podporili.

Herecké hviezdy vyrazili do štrajku - aj tieto!

Hollywoodski herci sa pridali ku štrajku scenáristov za lepšie pracovné podmienky

Fotogaléria
Herec Jason Sudeikis, známy napríklad zo...
Herečka a šéfka odborov SAG-AFTRA Fran Drescher...
+7Herečka Rosario Dawson sa zúčastnila na...

Herci i scenáristi sa usilujú o vyššie odmeny, lepšie podmienky poistenia alebo o záruky týkajúce sa umelej inteligencie.

Hollywood, štrajk, SAG-AFTRA Čítajte viac Ochromený Hollywood. Herci sa pridali k štrajku scenáristov

„Dohoda, od ktorej SAG-AFTRA 12. júla odstúpila, má hodnotu viac než jednej miliardy dolárov v podobe zvýšenia miezd, príspevkov na penzijné a zdravotné poistenie a obsahuje prvú ochranu svojho druhu počas trojročného obdobia výslovne s ohľadom na umelú inteligenciu,“ uviedla AMPTP vo vyhlásení. „Tvrenie SAG-AFTRA, že sme nereagovali na potreby ich členov, je prinajmenšom neúprimné,“ dodala AMPTP.

Štrajkujúci scenáristi Čítajte viac Štrajk scenáristov oddiali nové epizódy obľúbených seriálov

Už predtým v pondelok SAG-AFTRA, ktorá zastupuje viac než 160 000 hercov, kaskadérov a ďalších osôb, vydala pod názvom „Bojujeme za prežitie našej profesie“ podrobný zoznam svojich návrhov a údajných odpovedí štúdií.

SAG-AFTRA okrem iného uviedla, že žiada 11-percentné všeobecné zvýšenie miezd v prvom roku platnosti zmluvy, aby sa vyrovnala inflácia. Odborový zväz uviedol, že štúdiá kontrovali ponukou päť percent.

debata chyba
Viac na túto tému: #Hollywood #štrajk v Hollywoode