Recenzia: Vraždiace monštrá alebo boží anjeli?

V roku 2018 sa Bird Box, ktorý je adaptáciou rovnomenného románu Josha Malermana, stal v priebehu 28 dní od svojej premiéry najsledovanejším filmom streamovacej platformy Netflix. Snímka v hlavnej úlohe so Sandrou Bullockovou predstavila svet, ktorý musí čeliť neznámej hrozbe. Ak sa človek pozrie na tajomné bytosti, ktoré sa na kamere nikdy neukážu, dostane okamžité nutkanie na samovraždu. Príbeh, ktorý je akoby kombináciou Udalosti M. Night Shyamalana a Tichého miesta Johna Krasinského, sa tvorcovia rozhodli posunúť o krôčik ďalej filmom Bird Box Barcelona.

21.07.2023 06:00
Bird Box Barcelona Foto:
Gonzalo de Castro ako Roberto, Georgina Campbellová ako Claire, Mario Casas ako Sebastián a Naila Schuberthová ako Sofia.
debata (1)

Zatiaľ čo v predchádzajúcej snímke sme mali možnosť sledovať osud Malorie (Sandra Bullocková) bojujúcej o prežitie spolu so svojimi deťmi, tentoraz je situácia trochu iná. Hlavným hrdinom je Sebastián (Mario Casas), ktorý spolu so svojou dcérou Annou (Alejandra Howardová) tiež pôsobí ako niekto, komu sa doposiaľ darilo vyhýbať sa monštrám.

Opak je však pravdou a už v prvej štvrtine filmu si tvorcovia pre divákov pripravili prekvapenie – Sebastián je totiž „vidiaci“, teda človek, ktorý neznáme bytosti videl, no nespáchal samovraždu. Namiesto toho núti či manipuluje ostatnými ľuďmi, aby otvorili oči a uzreli monštrá.

Georgina Campbellová ako Claire.
Diego Calva ako Octavio, Patrick Criado ako...
+4Mario Casas ako Sebastián, Gonzalo de Castro...

Kvantové bytosti

S týmto úmyslom sa dostane aj k malej skupinke preživších, ktorú tvorí po nemecky hovoriace dievčatko Sofia (Naila Schuberthová), spisovateľka Claire (Georgina Campbellová), starší pár Isabel (Lola Dueñasová) a Roberto (Gonzalo de Castro), tréner psov Rafa (Patrick Criado) a fyzik Octavio (Diego Calva, ktorý nedávno zahviezdil vo filme Babylon).

Sebastiánovi spočiatku veľmi nedôverujú, najmä Rafa je voči nemu podozrievavý, napriek tomu mu ale dajú šancu – veľa možností, ako ďalej prežiť, im totiž nezostáva. Bytosti manipulujú Sebastiánom preludom jeho mŕtvej dcéry Anny. Prostredníctvom Sofie, s ktorou dokáže komunikovať len on, však začne spochybňovať to, čomu doteraz veril.

Bird Box Barcelona sa niektorými vypätými scénami približuje k prvému filmu, aj keď celkovou atmosférou na jeho úroveň nedosahuje. Tvorcovia ale nezaostali a do už tak pútavého príbehu pridali viacero nových myšlienok či prvkov. Postava fyzika Octavia sa napríklad zamýšľa nad pôvodom monštier a vyslovuje teóriu, že by mohlo ísť o kvantové bytosti. Silná je tiež téma náboženstva a viery, „vidiaci“ totiž považujú monštrá za anjelov, ktorí prišli spasiť svet.

Kňaz zloduch

S výnimkou Sebastiána sa o pozadiach jednotlivých postáv veľa nedozvieme, pozornosť však vzbudzuje manželstvo Isabel a Roberta, ktoré prechádza krízou. Nie každý deň totiž vidíme pár v staršom veku, ktorý by riešil neveru manželky, a v ktorom sa napriek všetkým okolnostiam ešte stále nachádza láska. Film má aj svojho ľudského antagonistu – kňaza Estebana (Leonardo Sbaraglia), ktorý je v čele skupiny „vidiacich“ zodpovednej za smrť Anny.

Evil Dead: Vzostup zla Čítajte viac Recenzia: Hrôza, potoky krvi a absolútna beznádej. To je nový Evil Dead

Napriek tomu, že Bird Box Barcelona nie je úplne plnohodnotným pokračovaním prvej snímky, ide o slušný návrat do originálneho postapokalyptického sveta. Tvorcovia si na prerozprávanie príbehu zvolili talentované obsadenie, v ktorom vyniká najmä predstaviteľ (anti)hrdinu Sebastiána Mario Casas. Podarilo sa mu autenticky zobraziť charakterový vývoj postavy od zúfalého otca cez vraha s dobrými úmyslami až po precitnutého hrdinu ochotného obetovať život pre druhých.

Záverečná scéna otvára nové otázky a láka diváka na ďalšie pokračovania. Vesmír série Bird Box rozhodne má ešte čo ponúknuť a vôbec by nás nemrzel návrat Sandry Bullockovej ako Malorie.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #film #recenzia #netflix #horor #Bird Box