Úspešný ukrajinský animovaný film Mavka premietajú v našich kinách

Lesná víla Mavka stojí pred ťažkou voľbou medzi láskou a povinnosťou strážkyne Srdca lesa. Zamiluje sa do obyčajného chlapca Lucasa, ktorý ju očarí svojou hudbou. Príbeh lásky nielen k tomu druhému, ale aj k prírode a k životu samotnému rozpráva v slovenských kinách ukrajinský animovaný film Mavka: Strážkyňa lesa. Založený je na diele Lesná pieseň ukrajinskej spisovateľky, poetky a dramatičky Lesje Ukrajinky. Čerpá inšpiráciu z ukrajinskej a slovanskej ľudovej mytológie.

23.07.2023 11:00
mavka Foto:
Mavka: Strážkyňa lesa je film pre celú rodinu.
debata

Animák, ktorý poteší nielen detských divákov, ale môže zaujať aj ich rodičov, potvrdí, že hlboké lesy od nepamäti ukrývajú nespočetné tajomstvá a nevyspytateľné záhady. Sú domovom podivuhodných mýtických bytostí, ktoré žijú medzi prastarými stromami a verne strážia svoje posvätné lesné kráľovstvo. A práve víla Mavka je novozvolenou strážkyňou a dušou lesa. Jej hlavným poslaním je chrániť posvätné Srdce lesa, zdroj samotného života, pred všetkým zlom a svetom ľudí. Mnohí obyvatelia lesa však pochybujú, či milá a nežná víla Mavka zvládne svoje nové poslanie.

„Hoci Mavka: Strážkyňa lesa prichádza sťaby vojnové dielo, nie je to celkom tak. Počas vojny bola snímka iba dokončená, ale to, že spoločnosť Film.UA pracuje na celovečernom 3D animovanom filme, oznámila ešte v septembri 2015,“ uvádza distribučná spoločnosť ku genéze filmu.

Film sa k prvým divákom dostal po siedmich rokoch výroby, konkrétne 2. marca. „Počas prvého víkendu predbehol v množstve divákov v Ukrajine dokonca aj snímku Avatar: Cesta vody. V Ukrajine bola snímka mimoriadne úspešná, za šesť víkendov si ju pozrelo až 1.011.735 divákov,“ dodáva CinemArt SK k animovanej rozprávke, ktorej sa rovnako dobre darí aj v zahraničí. Distribučné práva získalo viac ako 80 krajín, ktoré snímku postupne uvádzajú vo svojich domácich kinách. Divákov si už získala napríklad v Španielsku, Taliansku či Holandsku, kde sa rýchlo stala jedným z najnavštevo­vanejších filmov v kinách.

boj o moc Čítajte viac Boj o moc: na začiatku bol nápad nakrútiť fiktívny dokument o Rupertovi Murdochovi

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #animovaný film