Film, pri ktorom sa dá príjemne báť? Strašidelný dom z dielne Disney vstupuje do kín

Film Strašidelný dom je inšpirovaný klasickou populárnou atrakciou v zábavnom parku Disneyland, a rozpráva duchársky príbeh o žene a jej synovi, ktorí si na pomoc privolajú rôznorodú skupinu takzvaných duchovných expertov, aby im pomohli zbaviť ich dom nadprirodzených nájomníkov. Film vhodý pre celé rodiny s teenage deťmi prichádza do kín už 27. júla.

25.07.2023 15:00
strasidelny dom Foto:
Hlavnou postavou filmu je ovdovelá lekárka z New Yorku Gabbie s deväťročným synom Travisom.
debata

Hlavnou postavou filmu je ovdovelá lekárka z New Yorku Gabbie s deväťročným synom Travisom, ktorý má problémy s nadväzovaním priateľstiev, pričom obaja dúfajú, že začnú nový život v New Orleans, kde kedysi žila Gabbina matka. Nasťahujú sa do nezvyčajne cenovo dostupného domu, ktorý stojí len kúsok za mestom, aby zistili, že toto miesto je oveľa viac, ako si mysleli. Strašidelný dom totiž obýva divoká a strašidelná skupina duchov. Zúfalo hľadajú pomoc, a tak sa obrátia na kňaza, otca Kenta, ktorý sa špecializuje na exorcizmus, ten na oplátku zapojí rôznych “odborníkov”, aby zbavili sídlo nechcených hostí. Každý z nich prichádza do tohto domu z iného dôvodu, netušiac, že ktokoľvek vstúpi, nebude môcť odísť bez toho, aby sa s ním navždy spojil jeden z jeho duchov.

Film režíruje Justin Simien podľa scenára Katie Dippoldovej a vo filme sa predstaví skvelý komediálny tím hercov – Owen Wilson, Danny DeVito, Rosario Dawson, Chase W. Dillon, Jamie Lee Curtis či Jared Leto. Snímka od tvorcov Pirátov z Karibiku prináša množstvo napätia, vzrušenia, ale aj hrozby.

“Počas rodinnej dovolenky v Disneylande ma na celý život traumatizovali dve udalosti: po prvé, jazda na Space Mountain s rukami mojej matky na očiach, zatiaľ čo kričala k Bohu, aby nás zachránil, a po druhé, časť na konci Strašidelného zámku, kde sa objavil stopujúci duch v zrkadle, ktorý so mnou vychádzal von. V ôsmich rokoch mi došlo, že to bol trik, ale nevedel som prísť na to ako ho urobili,” hovorí režisér Justin Simien. Producenti si lepšieho kandidáta na režiséra ani nemohli vybrať. „Keď sme sa s Justinom po prvý raz rozprávali, bolo to ako dokonalé šťastie,” hovorí jeden z producentov, Jonathan Eirich, “Mal za sebou horor Bad Hair, satirickú komédiu Dear White People, vyrastal na atrakcii Haunted Mansion a počas filmovej školy pracoval v Disneylande, kde trávil všetky prestávky. Veľká časť jeho rodiny pochádza z Louisiany a z oblasti New Orleans, takže poznal aj bohatú históriu tejto oblasti a mal som pocit, že rozumie každému prvku toho, čo robí túto atrakciu takou výnimočnou. Hneď vedel, ako skutočne najlepšie vystihnúť tón scenára a vytvoriť vo filme vizuálnu krajinu, ktorá by dokázala túto atrakciu vystihnúť.“

barbie, Čítajte viac Recenzia filmovej udalosti roka: Barbie zvíťazila na poli marketingu aj kinematografie

Hoci má komédia v prvom rade pobaviť a rozosmiať, režisér upozorňuje na to, že vo finále by jeho práca mohla vyvolať aj druhotný účinok: “Výsledkom je, dúfam, klasický rodinný film. Rovnako ako samotná jazda, aj náš film, dúfam, na divákov trochu zakúzli. Pretože hoci ide o príbeh, ktorý by nás mal absolútne rozosmiať a navodiť pocit úniku, ak budeme mať šťastie, film by mohol premeniť aj naše vlastné obavy zo smrti a smútku na niečo, čomu môžeme čeliť.”

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Disney