Recenzia fantasy hitu: Trpká rozlúčka s Geraltom. Prežije Zaklínač bez Henryho Cavilla?

Pre fanúšikov seriálového Zaklínača nastalo smutné obdobie. Tretia séria, ktorej druhá časť pred nedávnom vyšla na streamovacej platforme Netflix, je rozlúčkou pre Henryho Cavilla, predstaviteľa Geralta z Rivie. Oznámenie o jeho odchode sa stretlo s pochopiteľným sklamaním zo strany divákov, pre ktorých je jeho stvárnenie bielovlasého zaklínača neopakovateľné. Liam Hemsworth, ktorý ho nahradí, veru bude mať čo robiť, aby si získal náklonnosť fanúšikov. Už vopred sa však črtá začiatok konca seriálového hitu.

05.08.2023 08:00
Zaklínač Foto:
Pre Henryho Cavilla ide o posledné chvíle v úlohe Geralta.
debata

Osemdielna tretia séria bola rozdelená na dve časti – prvých päť epizód malo premiéru 29. júna, ďalšie tri 27. júla. Nevedno, či takto tvorcovia chceli predĺžiť divácky zážitok, alebo dostať ľudí do napätia, ale v konečnom dôsledku to malo skôr opačný efekt.

Príbeh Geralta (Henry Cavill), Ciri (Freya Allanová) a Yennefer (Anya Chalotra) sa opäť posúva vpred, aj keď pomalými krokmi. Ich vzájomné puto sa natoľko prehĺbilo, že sa už nazývajú rodinou, a Yennefer vidí v Ciri dieťa, ktoré nikdy nemohla mať. Ich spoločné momenty majú moc vytlačiť slzičku-dve z očí citlivejšieho diváka.

Marigold a Radovid

Napätie v krajine narastá po tom, čo Nilfgaard a spolu s ním elfskí rebelanti Scoia'tael (Veveričky) podnikajú čoraz agresívnejšie výpady a je jasné, že sa nezastavia pred ničím. Ich hlavným cieľom je získanie Ciri, ktorá sa síce s Yennefer učí základy používania mágie, no chýba jej čas aj talent.

Hlavným dejiskom príbehu sa čoskoro stáva Aretuza, akadémia pre mladé čarodejnice, ktorú aj naďalej vedie mocná Tissaia de Vries (MyAnna Buringová). Geralt a Yennefer sa ocitnú uprostred intríg a zrady, ktorá má ďalekosiahle následky. Nech sa snažia, ako chcú, Ciri udržať v bezpečí nedokážu.

Anya Chalotra ako Yennefer a Freya Allanová ako... Foto: Profimedia
Zaklínač Anya Chalotra ako Yennefer a Freya Allanová ako Ciri.

Nové epizódy prinášajú aj niekoľko bojov s monštrami, najviac sa však do pamäti zapíše hrôzostrašný experiment s novickami z Aretuzy. Nechýbajú ani scény s obľúbeným bardom Marigoldom (v angličtine sa používa meno Jaskier, stvárňuje ho Joey Batey), u ktorého už neprevládajú scény na odľahčenie deja, čo naznačuje, že sa blížia skutočne temné časy.

Zaujímavým oživením je jeho vzťah s princom Radovidom (Hugh Skinner), bratom kráľa Vizimira (Ed Birch). Doteraz sme totiž Marigolda videli len v povrchných vzťahoch na jednu noc, ktorými si krátil voľné chvíle, no pri Radovidovi sa zdá, že ide o čosi hlbšie.

Prežije Zaklínač zmenu?

Práve v tretej sérii je najviac badateľné, že sa z Ciri postupne stáva hlavná postava – primárne totiž nejde o Geraltov príbeh, ale o ten jej. Freya Allanová vo svojej úlohe exceluje a charakter mladej ženy, ktorá sa z rozmaznanej princeznej stáva ostrieľanou bojovníčkou, posunula opäť o krôčik ďalej.

Scény, v ktorých sa vyrovnáva so svojím osudom, patria k tomu najlepšiemu, čo nová séria ponúka. A ak už hovoríme o jej kvalitách, nedajú sa nespomenúť emotívne a energiou nabité výstupy MyAnny Buringovej ako Tissaie de Vries. Fanúšikov poteší aj návrat do Brokilonu.

zaklínač, Čítajte viac Recenzia: Zaslúži si nový Zaklínač toľko negatívnej kritiky?

Nový Zaklínač má však aj svoje muchy. Napriek tomu, že ide o Cavillove posledné momenty v kostýme Geralta, paradoxne ho vidíme len veľmi sporadicky. Je pravda, že v tomto bode sa príbeh skutočne zameriava skôr na Ciri, na druhej strane je škoda, že mu tvorcovia predsa len nenašli trochu viac priestoru. Rozlúčka s ním sa tak nesie v dosť trpkom tóne a budúcnosť netflixovej série zostáva vo hviezdach.

Úlohy Geralta sa zhostí Liam Hemsworth a bolo by hlúpe vopred ho odsúdiť bez toho, aby sme videli jeho herecký výkon. Problém je v tom, že si počas troch sérii diváci zvykli na spôsob, akým Henry Cavill stvárnil svoju rolu. Každý herec dáva svojej postava unikátnu energiu a je otázne, či sa bude Hemsworth snažiť čo najviac priblížiť svojmu predchodcovi, alebo zvolí úplne iný prístup.

Zmena protagonistu sa však odzrkadlí aj na jeho vzťahoch s ostatnými – bohvie, ako bude fungovať chémia medzi Hemsworthom a Chalotrou, ktorá stvárňuje Yennefer. Viacero fanúšikov ohlásilo, že po Cavillovom odchode nebudú Zaklínača ďalej sledovať. Ja osobne mu ešte šancu dám, ale pochybujem, že seriál túto zmenu prežije.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #recenzia #seriál #fantasy #netflix #zaklínač