Dvakrát ju zrušili, no Futurama opäť hlási návrat

Pre animovaný satirický seriál Simpsonovci boli 90. roky zlatou érou. Televízna stanica Fox sa preto rozhodla požiadať ich tvorcu Matta Groeninga, aby prišiel s niečím ďalším - a tak vznikla v roku 1999 Futurama. Napriek tomu, že ju už dvakrát zrušili, sa opäť vrátila na televízne obrazovky, a to prostredníctvom streamovacej platformy Hulu.

12.08.2023 08:00
Futurama Foto:
Zoidberg, Hermes, Bender a Amy.
debata (1)

Philip J. Fry je flákač, ktorý veľmi nevie, čo so životom. Pracuje ako poslíček pizze, a keď počas silvestrovskej noci nešťastnou náhodou spadne do kryogenickej nádrže, zobudí sa až o tisíc rokov neskôr. Podoba budúceho sveta je preňho šokujúca a očarujúca zároveň – podarí sa mu nájsť jediného žijúceho príbuzného, profesora Huberta J. Farnswortha, a začne uňho v Planet Express pracovať ako medziplanetárny kuriér.

Jeho kolegami sú jednooká kapitánka lode Turanga Leela, alkoholický egocentrický robot s kleptomanskými sklonmi menom Bender (čo odkazuje na jeho účel, ktorým je ohýbanie predmetov), jamajský byrokrat Hermes, mimozemšťan ponášajúci sa na kraba Zoidberg a Farnsworthova bohatá internistka Amy. Medzi vedľajšími postavami sú Amyin priateľ, mimozemšťan Kif, jeho arogantný nadriadený, generál Zapp Brannigan, robotická filmová hviezda Calculon, údržbár Scruffy či robotí diabol.

Ťažké začiatky

Inšpiráciou pre vznik Futuramy bola pieseň Robot Blues od škótskej folkovej skupiny The Incredible String Band. Než sa tvorcovia rozhodli pre meno, ktoré nesie dnes, boli v hre názvy ako Aloha Mars! či Doomsville. Premisa seriálu o šialených dobrodružstvách z budúcnosti znie síce dobre, na jeho začiatky však Groening nespomína v dobrom.

„Jednoznačne najhorší zážitok môjho dospelého života,“ uviedol. Dôvodom mal byť nátlak Foxu, ktorý podľa Groeninga chcel, aby seriál neuspel – čo znie ako poriadny paradox. Niekoľkokrát sa preto dostali do sporu, no tím tvorcov napokon prekonal všetky prekážky, ktoré im televízne štúdio hádzalo pod nohy.

Ak boli diváci dovtedy zvyknutí na trefnú satiru Simpsonovcov, Futurama zašla so svojimi kritickými postrehmi a s paródiou ešte o čosi ďalej. Podľa Groeninga má dokonca oveľa bližšie k realite než Simpsonovci. „Vždy hovorím, že Futurama je skutočná a Simpsonovci sú fikcia,“ uviedol v roku 2013. Zatiaľ čo Simpsonovci boli inšpirovaní staromódnymi rodinnými sitcomami a čas pre nich v podstate neexistuje, vo Futurame roky skutočne plynú. Na postavy to však veľký vplyv nemá, pretože nestarnú.

Spider-Man: Cez paralelné svety Čítajte viac Recenzia: Nový animovaný Spider-Man je snom každého fanúšika

Futurama je preplnená rôznymi popkultúrnymi odkazmi, a to sa týka aj vzhľadu či mien protagonistov. Inšpiráciou pre Fryov imidž bol legendárny James Dean vo filme Rebel bez príčiny z roku 1955. Meno Turangy Leely je zasa odvodené zo symfónie Turangalîla Oliviera Messiaena z roku 1949. Názov je kombináciou slov zo sanskritu, ktoré sú podľa Messiaena takmer nepreložiteľné.

Profesor Hubert J. Farnsworth je pomenovaný po Philovi T. Farnsworthovi, jednom z priekopníkov televízie. V seriáli ďalej nájdete množstvo referencií na kultúrne fenomény, akými sú Star Trek, 2001: Vesmírna Odysea, Zákon a poriadok, Zóna súmraku či Jetsonovci.

So Simpsonovcami aj s Futuramou sa spája zaujímavý fenomén – neraz sa totiž stalo, že predpovedali budúcnosť. Príkladom sú smart hodinky (Leela nosí malý počítač na predlaktí), virtuálna realita či interaktívne médiá (počas filmu Všetky moje obvody sa robotí herec Calculon spýta divákov, ako by mala prebiehať ďalšia scéna – v roku 2018 vznikol interaktívny film Black Mirror: Bandersnatch, ktorý fungoval na rovnakom princípe).

Black Mirror Čítajte viac Recenzia seriálu Black Mirror: Rozbilo sa zrkadlo? Nová séria nie je zlá, mnohých však sklamala

#Bendergate

Prvé štyri série Futuramy sa vysielali v období rokov 1999 až 2002, potom sa stanica Fox rozhodla seriál zrušiť. Dôvodom malo byť neustále presúvanie vysielacieho času, čo malo za následok znižujúci sa počet divákov. Hlavný problém tkvel však v tom, že Fox nemal veľkú vieru v úspech seriálu. V roku 2003 sa preto Futurama presunula na Cartoon Network, kde vydržala až do roku 2007.

O rok neskôr mala na Comedy Central premiéru piata séria obsahujúca 16 nových epizód. Nasledovala šiesta a siedma séria, obe mali po 26 epizód, potom však Futuramu opäť zrušili. V roku 2014 mala premiéru špeciálna crossover epizóda Simpsonovcov a Futuramy, ktorá niesla názov Simpsorama.

Vo februári 2022 svitla fanúšikom nová nádej – streamovacia platforma Hulu si objednala 20 nových epizód. Ani to sa však nezaobišlo bez komplikácií – návrat Johna DiMaggia, ktorý dovtedy daboval Bendera, bol v ohrození. Dôvodom mali byť nezhody ohľadom platu.

Na sociálnych sieťach sa preto vo veľkom rozbehol hešteg Bendergate. Niektorí fanúšikovia herca kritizovali, lebo bol podľa nich príliš chamtivý, ďalší chceli presadiť, aby bol spravodlivo finančne ohodnotený a mohol sa vrátiť do seriálu. Tak sa napokon aj stalo.

Prvá epizóda novej série Futuramy, ktorá bude rozdelená na dve časti, mala premiéru 24. júla. Dej priamo nadväzuje na to, ako sa seriál pred desiatimi rokmi skončil. Vesmír sa zastavil v čase a po tom, ako sa ho profesorovi Farnsworthovi podarilo „reštartovať“, naši hrdinovia zisťujú, že prešlo desať rokov.

Prvých desať epizód bude mať premiéru ešte tento rok, na zvyšok série si budeme musieť počkať. Vyjsť by mali na budúci rok, vzhľadom na stále prebiehajúci štrajk scenáristov a hercov to však vôbec nie je isté.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #seriál #téma #satira #Futurama #animovaný seriál