Film Barbie zakázalo aj Alžírsko, premietal sa naopak v Saudskej Arábii

Alžírsko zakázalo americký film Barbie, napriek tomu, že ho niektoré tamojšie kiná premietali už niekoľko týždňov, píše agentúra Reuters s odvolaním sa na stanicu 24H Algerie a miestny zdroj. Podľa neho film odporuje alžírskym morálnym hodnotám. Premiéru mala naopak snímka v Saudskej Arábii, ktorá je považovaná za jednu z najkonzervatívnejších moslimských krajín.

15.08.2023 17:00
Margot Robbie vo filme Barbie Foto:
Herečka Margot Robbie vo filme Barbie.
debata

Dobrodružná komédie Barbie podľa alžírskeho zdroja Reuters „propaguje homosexualitu a ďalšie západne úchylky“ a „nie je v súlade s alžírskym náboženským a kultúrnym presvedčením“. Alžírske ministerstvo kultúry dohliada na obsah filmov premietaných v kinách a má právomoc ich zakázať.

Film, v ktorom hrajú Margot Robbie a Ryan Rosling ako Barbie a Ken, posiela bábiku spoločnosti Mattel na dobrodružnú výpravu do skutočného sveta. Snímka režisérky Grety Gerwigovej sa stal kasovým trhákom a od svojej júlovej premiéry celosvetovo zarobil viac ako miliardu dolárov. V niektorých krajinách ale narazil.

Zakázaný bol napríklad v Kuvajte so zdôvodnením, že je treba „chrániť verejné a spoločenské tradície“, a zákaz filmu sa snaží presadiť aj libanonský minister kultúry, podľa ktorého je snímka „v rozpore s náboženskými hodnotami“ a „podporuje homosexualitu a transsexualitu“.

barbie, Čítajte viac Recenzia filmovej udalosti roka: Barbie zvíťazila na poli marketingu aj kinematografie

Katarská televízia Al-Džazíra v tejto súvislosti napísala, že v Libanone prebieha kampaň proti komunite LGBT+, ktorú podporuje šíitske hnutie Hiznalláh. Film Barbie pritom neobsahuje otvorené odkazy na vzťahy osôb rovnakého pohlavia či komunitu LGBT+.

K prekvapeniu mnohých mal film naopak premiéru v konzervatívnom moslimskom kráľovstve Saudskej Arábie, kde korunný princ Muhammad bin Salmán v posledných rokoch zavádza reformy. Ešte pred ôsmimi rokmi v Saudskej Arábii neexistovali žiadne verejné kiná, nieto aby sa v nich premietali filmy o patriarcháte, píše The New York Times.

Ženy nesmeli šoférovať. Po uliciach sa pohybovala náboženská polícia, ktorá presadzovala segregáciu pohlaví a kričala na ženy, aby sa zahalili od hlavy až po päty do čiernej.

Barbie Čítajte viac Kuvajt zakázal premietanie komédie Barbie, zákaz hrozí aj v Libanone

V súčasnosti mnohí očakávali, že bude film Barbie v Saudskej Arábii zakázaný. To sa ale nestalo, a v Rijáde tak počas víkendu v kinách zasadli muži, aby sa pozreli na film o bábike s misiou zrušiť patriarchát, a mnohé diváčky svoje čierne abáje vymenili za ružové.

Na otázku, či si mysleli, že podobný film niekedy uvidia v Saudskej Arábii, dve násťročné dievčatá so smiechom povedali, že nikdy. „Čakala som, že budú veľa vecí cenzurovať,“ uviedla jedna z nich. Podľa New York Times saudskoarabskí cenzori z filmu nič nevystrihli.

Scéna, v ktorej Barbie prehlási, že nemá vagínu a Ken penis, vo filme zostala, rovnako ako scéna s transrodovou herečkou. Arabské titulky boli verné pôvodnému zneniu, a to vrátane slova patriarchát.

debata chyba
Viac na túto tému: #film #Alžírsko #Barbie