Recenzia seriálovej novinky: Jazykom kvetov proti násiliu na ženách

Na streamovacej platforme Amazon Prime vyšla zaujímavá miniséria z austrálskeho prostredia s názvom Stratené kvety Alice Hartovej, ktorú inšpiroval rovnomenný román Holly Ringlandovej. Esteticky a pútavo stvárnený seriál otvára tému domáceho násilia, tráum pôvodných obyvateľov Austrálie i vyrovnávania sa s pocitmi viny.

01.09.2023 06:00
Stratené kvety Alice Hartovej Foto:
June (Sigourney Weaverová) a jej partnerka Twig (Leah Purcellová) poskytujú na svojej kvetinovej farme azyl ženám, ktoré boli obeťami domáceho násilia.
debata

Čo sa skrýva pod povrchom?

Prvá epizóda diváka privinie hrejivou atmosférou dokonalej rodinky. Clem (Charlie Vickers), Agnes (Tilda Cobham-Herveyová) a ich dcéra Alice (Alyla Browneová/Alycia Debnam-Careyová) žijú v harmónii kdesi na samote pri mori. Hrajú sa spolu, túlia sa k sebe, Agnes číta dcérke obľúbenú rozprávku zo svojho detstva. Postupne však tvorcovia odhaľujú, čo sa skrýva pod povrchom.

Clem je notorický násilník, ktorý bije svoju ženu aj dieťa. A zatiaľ čo nasilu sa usmievajúca Agnes ticho trpí a snaží sa k tomu primať aj Alice, tá sa rozhodne vzoprieť osudu. Jedného dňa tak dochádza k nešťastiu, počas ktorého zomiera Clem, Agnes aj ich nenarodené dieťa. Alice je v nemocnici s vážnymi zraneniami, následkom udalosti dočasne prichádza o hlas.

Do starostlivosti si ju chce vziať miestna knihovníčka Sally (Asher Keddiová), ktorá si ako prvá všimla, že v ich domácnosti nie je niečo v poriadku, a Alicina stará mama June (Sigourney Weaverová). Sally vedie tiež túžba zaplniť prázdne miesto po dcére, ktorá jej zomrela.

Proti tvrdohlavej a nekompromisnej June však nič nezmôže, a Alice s ňou tak napokon odcestuje do Thornfieldu. Ide o kvetinovú farmu, ktorá slúži ako azyl ženám v núdzi, pričom ide najmä o obete domáceho násilia. June farmu vedie spolu so svojou partnerkou Twig (Leah Purcellová) a dcérou Candy (Frankie Adamsová).

Ženy na farme rady komunikujú pomocou jazyka kvetov – každý kvet a ich kombinácie majú konkrétne významy obsiahnuté v jednej veľkej knihe, ktorú dopĺňajú nové generácie. Práve v nádhernej rôznorodosti austrálskych kvetov a ich využití ako komunikačného prostriedku sa skrýva unikátne estetické čaro seriálu.

Nolly Čítajte viac Recenzia seriálovej novinky: Komu ležala hviezdna Nolly v žalúdku?

Útek z farmy

Napriek tomu, že má miniséria len sedem epizód, sa tvorcom podarilo vyrozprávať naozaj mnoho bez toho, aby tým negatívne ovplyvnili tempo deja. V strede záujmu nie je len Alice, ale ženská trauma vo všeobecnosti. June sa snaží chrániť obyvateľky farmy všetkými dostupnými prostriedkami, sama pritom nesie nejednu škaredú jazvu. Twig je jej pevnou oporou, ktorá je skutočným pilierom celej farmy, pretože je jediná, pred kým je June ochotná ustúpiť.

Domáce násilie si Alice nachádza aj v dospelosti, nejde o žiaden nezvyčajný jav – ľudia, ktorí boli v detstve obeťami násilia, priťahujú partnerov s týmito sklonmi. Thornfield opúšťa po 14 rokoch, keď sa dozvie, že June dala deportovať jej priateľa Oggiho (Luc Barrett/Ben Bennett) a ešte mu v Alicinom mene písala falošné listy.

Juniným úmyslom síce bolo ochrániť ju, pre Alice to však bolo poslednou kvapkou. Rozhodla sa preto vydať do sveta na vlastnú päsť, aby našla samu seba a nový život. Spočiatku to vyzerá ako vzrušujúce dobrodružstvo, to sa však čoskoro zmení na nočnú moru.

Traumy pôvodného obyvateľstva

Na povrch vypláva aj ďalšie šokujúce tajomstvo, ktoré June neprezradila dokonca ani Twig. Tá sa rozhodne vypátrať Alice, počas cesty sa však náhodou ocitne medzi domorodými obyvateľmi, s ktorými strávi noc pod hviezdami. Čas, ktorý s nimi strávi, jej pomôže vyplaviť hlboko zakorenenú bolesť. Pre jej pôvod jej totiž kedysi odobrali deti, ktoré už nikdy viac nevidela. Tvorcovia tak ponúkajú neobyčajný vhľad do tráum pôvodného obyvateľstva, ktoré pretrvávajú dodnes.

Zaklínač Čítajte viac Recenzia fantasy hitu: Trpká rozlúčka s Geraltom. Prežije Zaklínač bez Henryho Cavilla?

Sigourney Weaverová dokonale stvárnila ženu, ktorá nemala inú možnosť, než obrniť sa voči svetu nepreniknuteľným múrom. Ku koncu však sledujeme, ako sa otriasa v základoch pod ťarchou osudu a dlho potláčaných emócií. Práve v týchto momentoch ukáže svoju najväčšiu silu. Vo svojich úlohách sa zaskveli aj Alycia Debnam-Careyová, ktorá sa preslávila ako Lexa v seriáli Prvých 100, Frankie Adamsová, Leah Purcellová a Charlie Vickers.

Stratené kvety Alice Hartovej nie sú minisériou pre pohodové bezmyšlienkovité sledovanie televízie v piatok večer. Napriek krásnemu obalu ide o ťaživé spojenie viacerých príbehov, ktoré sa spolu pretínajú vo vzájomnej solidarite zranených žien rôznych generácií. Seriál človeka pohltí, prinúti ho zamyslieť sa a súcitiť s jednotlivými postavami, ktoré mu rýchlo prirastú k srdcu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #recenzia #seriál #Amazon Prime