Tretia tučná grécka svadba: ako prišli Gréci do Grécka

Hrdinovia legendárnej komédie Moja tučná grécka svadba sa vrátili už v tretej časti bláznivého príbehu plnej radosti zo života. Tentoraz sa vyberú do svojej domoviny, aby splnili posledné želanie otca rodiny odovzdať jeho denník starým priateľom v Grécku. Z tejto na pohľad nudnej povinnosti sa nečakane stane veľké letné dobrodružstvo pre celú rodinu. Klan Portokalosovcov ako veselá rozvetvená rodina pri tejto ceste hľadá svoje korene v rodnej dedine otca a starého otca. Nia Vardalos, hviezda populárnej série, sa v treťom pokračovaní objaví nielen pred kamerou, opäť napísala aj scenár, ale tento tretí film dokonca aj režírovala.

13.09.2023 10:00
moja tucna grecka svadba Foto:
Hrdinovia legendárnej komédie Moja tučná grécka svadba sa vrátili už v tretej časti.
debata

Rodinný klan na ceste za šťastím

Úlohou odovzdať otcov denník bola poverená Toula (Nia Vardalos), ktorá ako správna grécka žena bdie nad každým členom rodiny, ešte aj po jeho smrti. Otcovým snom bolo vrátiť sa do rodnej dediny a stretnúť sa so starými priateľmi. Navzdory americkému občianstvu a dlhým desaťročiam prežitým v inej krajine zostal hrdým Grékom a jeho až prehnaný vzťah k rodnej krajine bol hlavným zdrojom vtipov v Mojej tučnej gréckej svadbe. A tak sa Toula rozhodne spojiť príjemné s užitočným a naplánuje rodinný výlet do kolísky civilizácie, kde ich čaká séria prekvapení. A niektoré z nich nechtiac pripravil samotný otec.

Veselé situácie nastanú už počas letu, veď polovica miest v lietadle do Atén patrí Portokalosovcom. Toulina dcéra musí sedieť vedľa mladíka, s ktorým nechce mať nič spoločné, a do života jej zasahujú vševidiace grécke tety, ktoré si rodinný výlet nedajú ujsť. Hneď na letisku svojráznu rodinu privíta ešte svojráznejšia starostka rodnej dediny starkého Portokalosa Mladá starostka Victory (Melina Kotselou) srší nákazlivou energiou a je až nebezpečne akčná. V hlave má tajný plán, ako znova vliať do ulíc vyľudnenej dediny život, a preto Portokalosovci vlastne dostali pozvanie na stretnutie všetkých rodín, ktoré sa odtiaľ kedysi odsťahovali. Ako to už chodí, na ostrove sú si všetci jedna rodina, aj keby len cez bývalého manžela bratrancovej švagrinej.

V pôvodnom filme Moja tučná grécka svadba sa mladá Grékyňa Toula (Nia Vardalos) zaľúbi do muža, ktorý nie je Grék (John Corbett) a bojuje s očakávaniami a predsudkami svojej rodiny. Prvý film mal premiéru v roku 2002 a za dve desaťročia zostáva v USA najvýnosnejšou romantickou komédiou všetkých čias. Nia Vardalos bola nominovaná na Oscara za pôvodný scenár aj na Zlatý glóbus za najlepší ženský herecký výkon. Film získal cenu People's Choice Award a Vardalos získala Independent Spirit Award. Pokračovanie opäť produkujú Rita Wilson, Tom Hanks a Gary Goetzman.

After Navzdy Čítajte viac Vydrží osudová láska navždy? Populárna ľúbostná sága After sa uzatvára

Gréci do Grécka

Kým prvé dve časti filmu sa natáčali v Toronte, teraz Gréci pocestujú do Grécka. V tretej časti Mojej tučnej gréckej svadby naozaj bude aj svadba, a hoci nemá strhujúci spád, je z nej opäť cítiť podmanivú krásu krajiny a radostnú mentalitu jej obyvateľov. Keď nejde o život, nejde o nič, život treba brať tak, ako prichádza. A že nám občas hádže polená pod nohy, s tým sa predsa pod horúcim slnkom dá nejako vyrovnať, aj keď už nič nejde podľa plánu. Hoci vtipné situácie vo filme nechýbajú, pôsobí viac ako krásny obrázok z prospektu cestovnej kancelárie. Ako vravia tvorcovia, Grécko je jednoducho čarovná krajina, kde stačí jesť souvlaki, piť ouzo a pozerať sa do azúrovomodrých vĺn Egejského mora a viete, že všetko dobre dopadne.

Hlavnú postavu, scenár a tentoraz aj réžiu v jednom si na seba vzala Nia Vardalos. „Chcela som preskúmať tému imigrácie a ako vždy, dynamiku rodiny. Genéza tohto príbehu spočíva v tom, že môj otec vždy chcel, aby sme išli do jeho rodinnej dediny vysoko v horách na gréckej pevnine,“ spomína. „Ale ako dospelí, keď sme so súrodencami chodili do Grécka, vždy sme išli na ostrovy, pretože tam to večer žije. V marci 2020 som prišla o otca a krátko po tom sme prišli o Michaela Constantina, ktorý hral môjho filmového otca Gusa. Počas pandémie som za oboma smútila a spracovávala tieto straty. Začala som hľadať spôsob, ako zvládnuť svoj smútok cez slzy s humorom, a vznikol scenár o tom, ako plníme posledné prianie otca.“ V tretej gréckej svadbe je opäť terčom vtipov konflikt medzi tradíciou s modernosťou, generačné postoje, skrytý nacionalizmus a v slabom náznaku aj migrácia či LGBTI+ komunita. Tretia tučná grécka svadba je úsmevná, no nie taká veselá, ako sa na poriadnu svadbu patrí.

anthony hopkins Čítajte viac Anthony Hopkins je v úlohe Nicholasa Wintona výborný, ale snímka One life má nedostatky

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Moja tučná grécka svadba