Keď je práca v zákulisí populárnych talkšou hororom. Štáb trpel u Ellen aj u Jimmyho Fallona

Hollywoodski herci a scenáristi, ktorí v súčasnosti ešte stále štrajkujú, nie sú jediní ľudia z kreatívneho priemyslu, ktorí majú dôvod na nespokojnosť. Na zlé pracovné podmienky sa sťažujú aj viacerí členovia štábov populárnych amerických talkšou - najnovšie zamestnanci The Tonight Show Jimmyho Fallona.

16.09.2023 06:00
Ellen DeGeneresová a Jimmy Fallon. Foto:
Ellen DeGeneresová a Jimmy Fallon.
debata

Či už hovoríme o filmoch, seriáloch, alebo rôznych televíznych reláciách, môže mať bežný divák mylný dojem, že zásluhu na ich vzniku má len zopár najviac viditeľných jednotlivcov. V prípade talkšou je to najmä moderátor, prípadne ešte režisér a scenárista.

V skutočnosti sa však na celom procese podieľa vysoký počet ľudí, od rôznych technikov a osvetľovačov cez asistentov až po maskérky či kostymérky. A zatiaľ čo na prvý pohľad môže vyzerať práca pre obľúbeného a vtipného moderátora ako splnený sen, realita je mnohokrát úplne iná.

Jason Sudeikis Čítajte viac Štrajk v Hollywoode pokračuje. Dopadá na celý zábavný priemysel, ale aj na iných

Ťažké začiatky

Najvýraznejším príkladom zlých pracovných podmienok v televíznych reláciách za posledné roky bola talkšou Ellen DeGeneresovej. Komička bola dlhé roky moderátorkou jednej z najobľúbenejších talkšou v USA. Začínala ako protagonistka sitkomu Ellen, v ktorom jej postava zistila, že je lesba.

DeGeneresová následne prijala pozvanie do Oprah Winfrey Show, kde urobila vlastný verejný coming out. To negatívne ovplyvnilo ďalší vývoj jej kariéry. Seriál bol zrušený po piatej sérii a rovnaký osud čakal aj jej novú talkshow The Ellen Show, ktorá stihla odvysielať iba 13 epizód.

V roku 2003 však DeGeneresová odpremiérovala svoju The Ellen DeGeneres Show, ktorá jej priniesla vytúžený úspech. Talkšou, ktorá mala 19 sezón, získala 63 ocenení Emmy, a hostila celý rad známych osobností od spevákov cez hercov až po športovcov a influencerov. Typické boli pre Elleninu šou rôzne zábavné hry, pranky (zlomyseľné žartíky), paródie a tanec.

V roku 2020 však nastal zásadný zlom. Niekoľko bývalých aj súčasných zamestnancov The Ellen DeGeneres Show uviedlo, že ide o toxické pracovné prostredie, ktorého súčasťou je obťažovanie, rasistické komentáre, zastrašovanie či rôzne formy agresie. Moderátorka sa svojim zamestnancom ospravedlnila formou listu.

„V prvý deň našej šou som všetkým na prvom stretnutí povedala, že The Ellen DeGeneres Show bude miestom radosti – nikto nikdy nezvýši hlas a so všetkými sa bude zaobchádzať s rešpektom,“ píše sa v liste.

„Spoločne s Warner Bros. sme okamžite začali interné vyšetrovanie a robíme kroky, aby sme situáciu napravili.“ Výsledkom vyšetrovania bol vyhadzov troch výkonných producentov – Eda Glavina, Kevina Lemana a Jonathana Normana.

Kamarátstvo s Bushom

Napriek snahám napraviť škody sa šou Ellen DeGeneresovej zachrániť nepodarilo. Verejnosť začala na sociálnych médiách vo veľkom riešiť správanie moderátorky, ktoré neraz hraničilo so šikanovaním. V roku 2012 napríklad takmer rozplakala Taylor Swiftovú, keď riešila, s koľkými mužmi v minulosti randila.

Niekoľko rokov predtým sa zasa pokúšala vymámiť z Mariah Careyovej, či je tehotná, a to tým, že jej neustále ponúkala šampanské. Notorickým momentom sa stal rozhovor s herečkou Dakotou Johnsonovou, v ktorom jej Ellen začala vyčítať, že ju nepozvala na svoju narodeninovú oslavu. Johnsonová jej však pomerne ostro oponovala tvrdením, že klame, a že pozvaná bola.

Problematické malo byť aj jej správanie k zamestnancom – jeden výkonný producent uviedol, že okolo nej museli chodiť „po špičkách“. Celá situácia je paradoxná vzhľadom na to, že DeGeneresová celý život propaguje motto „buď k ostatným láskavý“.

Mnohí diváci jej navyše ešte stále neodpustili situáciu z roku 2019. Moderátorku vtedy odfotili na futbalovom zápase spolu s bývalým prezidentom Georgeom W. Bushom, s ktorým sa priateľsky zhovárala. Ľudí celkom pochopiteľne zarazilo, že sa človek ako Ellen DeGeneresová kamaráti s človekom stojacim za vojnou v Iraku a odporcom práva na manželstvo ľudí rovnakého pohlavia.

„Priatelím sa s Georgom Bushom. Vlastne som kamarátka s viacerými ľuďmi, s ktorými nezdieľam rovnaké presvedčenia,“ uviedla. „To, že s niekým nesúhlasím vo všetkom, neznamená, že sa s ním nebudem kamarátiť.“ Lenže jedna vec je mať odlišný názor na príchuť zmrzliny a ďalšia na rozhodnutia, ktoré majú za následok nenávisť a smrť.

Aktivista Rafael Shimunov to nenechal len tak a vytvoril video, v ktorom sa počas Elleninej obhajoby jej priateľstva s Bushom za jej chrbtom premietajú zábery z vojny v Iraku. Video sa niekoľkokrát pokúšali zablokovať, stalo sa však virálnym a zostalo v obehu.

Posledná epizóda The Ellen DeGeneres Show bola napokon odvysielaná 26. mája 2022.

Producentku označili za monštrum

O zlých podmienkach sa rozhovorili aj zamestnanci The Kelly Clarkson Show, ktorú moderuje víťazka prvej americkej Superstar. Desať bývalých a jeden súčasný zamestnanec uviedli, že sú prepracovaní, šikanovaní a zle platení. Viacerí z nich si museli vziať ďalší úväzok, aby dokázali vyžiť.

„Počas 20 rokoch v zábavnom priemysle som sa vždy nechala viesť srdcom a tým, čomu verím. Milujem svoj tím v The Kelly Clarkson Show a zistenie, že ktokoľvek z nich sa cíti byť nevypočutý či nerešpektovaný v tejto šou je neakceptovateľné,“ napísala Clarksonová na instagram v tej istý deň, ako boli obvinenia publikované v magazíne Rolling Stone.

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Kelly Clarkson (@kellyclarkson)

Zamestnanci vo svojich výpovediach uviedli, že samotná moderátorka nie je zodpovedná za vzniknutú situáciu, jej prístup naopak označili za fantastický. „NBC šou chráni, pretože je to ich nový zdroj príjmu, ale Kelly vôbec netuší, aký nešťastný je jej štáb,“ uviedol jeden z bývalých zamestnancov.

Nespokojný štáb údajne napísal niekoľko sťažností na oddelenie ľudských zdrojov, no namiesto toho, aby tým niečo vyriešili, boli potrestaní za to, že si dovolili sťažovať sa. Výkonní producenti na nich nakričali a vylúčili ich z tímových porád.

„Aký zmysel má oddelenie ľudských zdrojov? Aj vám klamú. Tvária sa, že sú tu pre vás a potom, keď zatlačíte, tak nie sú nablízku,“ povedal jeden z bývalých členov štábu. Výsledkom takéhoto prístupu bolo zhoršenie psychického zdravia zamestnancov, z ktorých viacerí museli vyhľadať odbornú pomoc.

Za hlavného vinníka zlej atmosféry a nevyhovujúcich podmienok označili zamestnanci producentku Alex Dudu. „Myslím si, že Alex Duda je monštrum,“ uviedol jeden z bývalých zamestnancov. Duda vraj takéto zlé podmienky zaviedla aj v reláciách The Tyra Banks Show a The Talk, kde pôsobila predtým. V súčasnosti prebieha vyšetrovanie celej situácie.

Výbuchy hnevu

V období, keď vyšlo najavo, čo sa deje v zákulisí talkšou Ellen DeGeneresovej, písali viacerí ľudia na internete, že u Jimmyho Fallona by sa nič také nestalo. Nedávno však vyšli najavo prekvapujúce informácie o tom, že ani v jeho The Tonight Show to pre štáb nie je ružové.

Podľa článku, ktorý uverejnil Rolling Stone, mal obľúbený moderátor voči svojim zamestnancom niekoľko agresívnych výbuchov. Ak mal práve zlý deň, ovplyvnilo to všetkých. „Nikto Jimmymu nepovedal "nie“. Všetci chodili po špičkách, obzvlášť tvorcovia. Nikdy ste nevedeli, ktorého Jimmyho dostanete a kedy bude mať záchvat zlosti. Pozrite sa, koľko tvorcov a ako rýchlo odišlo. Vieme, že nevydržali dlho," uviedol jeden zo zamestnancov.

Dvaja súčasní a štrnásť bývalých zamestnancov vrátane producentov a scenáristov sa rozhodlo prehovoriť o tom, aké podmienky museli znášať. Vedúci pracovníci vraj ostatných šikanovali a ponižovali, šatne pre hostí slúžili ako „miestnosti na plakanie“, ktoré zamestnanci využívali na uvoľnenie stresu.

Rolling Stone oslovil ďalších 80 ľudí, ktorí pracovali alebo stále pracujú pre Tonight Show, no ani jeden z nich nechcel poskytnúť vyjadrenie – nikto vraj nemal nič pozitívne, čo by povedal na adresu Tonight Show.

Po tom, ako bol publikovaný článok v Rolling Stone, sa Jimmy Fallon svojim zamestnancom ospravedlnil prostredníctvom videohovoru na Zoome. „Je to ponižujúce a cítim sa veľmi zle. Ospravedlňujem sa, ak som ponížil vás a vaše rodiny a priateľov,“ povedal moderátor. „Chcem, aby táto šou bola zábavná, mala by byť inkluzívna pre všetkých, mala by byť vtipná, mala by to byť najlepšia šou s tými najlepšími ľuďmi.“

V súčasnosti nevznikajú nové epizódy Tonight Show kvôli prebiehajúcemu štrajku hercov a scenáristov. Jimmy Fallon spolu s ďalšími známymi moderátormi spolupracuje na podcaste, ktorého cieľom je vyzbierať peniaze pre ich štáby.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Ellen DeGeneres #Kelly Clarkson #Jimmy Fallon #Televízia #talkšou