Štrajk v Hollywoode pokračuje. Dopadá na celý zábavný priemysel, ale aj na iných

Štrajk scenáristov v Hollywoode trvá už skoro štyri mesiace, posledný mesiac i s podporou hercov. Dopady cíti celý zábavný priemysel. Menej sa hovorí o tom, že protest zasiahol tiež celý rad podnikov, ktoré s filmovým priemyslom súvisia len nepriamo alebo filmárom poskytujú potrebný servis.

30.08.2023 13:00
Jason Sudeikis Foto: ,
Herec Jason Sudeikis, známy napríklad zo seriálu Ted Lasso, podporil štrajk hercov a scenáristov v Hollywoode.
debata

Nedostatok objednávok trápi napríklad požičovne kostýmov, čistiarne, upratovacie firmy, staviteľov dekorácií alebo dopravné a cateringové spoločnosti, napísala agentúra AP.

„Úži sa mi dych z toho, ako tesne to teraz s peniazmi vychádza,“ hovorí spolumajiteľ obchodu s dobovými kostýmami Shon LeBlanc. Jeho firma Valentino’s Costume Group dúfala po pandémii covidu-19 v obrat k lepšiemu, a tak sa tento rok v januári presťahovala do väčších priestorov vo štvrti North Hollywood. Potom ale prišiel štrajk.

Hollywood, štrajk Čítajte viac Štrajkujúci scenáristi sa so štúdiami zatiaľ nedohodli na obnovení rozhovorov

Do štrajku najskôr začiatkom mája vstúpili scenáristi, ktorí chcú so štúdiami vyrokovať lepšie podmienky pre svoju prácu. V polovici júla sa k nim pridali herci združení v asociácii SAG. To ovplyvnilo spočiatku hlavne natáčanie pravidelných programov ako sú napríklad talk show, neskôr sa posúvali i termíny natáčania seriálov a rovnako aj premiéry už dokončených filmov, pretože herci ich kvôli štrajku nemôžu propagovať.

Dôsledky štrajku však dopadajú i na mnoho podnikateľov a povolaní, ktoré sú s natáčaním spojené. „Sme si úplne vedomí toho, aká rana je to všeobecne pre celý priemysel a pre všetky nadväzujúce podniky, na ktoré to dopadá,“ uviedol Victor Coleman, šéf spoločnosti Hudson Pacific, ktorá požičiava výpravu a vybavenie pre natáčanie cez svoje štúdiá Quixote a Sunset Studios. „Poškodí to všetkých. A myslím, že si toho sú všetci dobre vedomí,“ dodal.

merzl2012 Čítajte viac Najväčšie hollywoodske hviezdy podporili štrajkujúcich hercov miliónovými darmi

Pokles tržieb hlásia tiež reštaurácie, kaviarne, obchody alebo napríklad manikérky, ktoré pôsobia v okolí hollywoodskych štúdií. „Ten štrajk zase znamená pre všetkých krok späť. Tentokrát ale nedostávame potrebnú pomoc,“ uviedla s odkazom na obdobie covidovej pandémie Corrie Sommersová z obchodnej komory v oblasti Toluca Lake, kde sa nachádzajú hollywoodske štúdiá.

Scenáristi a herci hodlajú v proteste ďalej pokračovať, aj keď sú si vedomí finančných dopadov štrajku. „Samozrejme nikto nie je ľahostajný alebo nadšený z toho, ako to narušilo jeho život. Ale ľudia rozumejú tomu, prečo sa to deje a čo chceme dosiahnuť,“ povedal Luvh Rakhe, člen vyjednávacieho výboru združenia scenáristov WGA.

Hollywood, štrajk Čítajte viac Hollywood pre štrajk pozastavuje prvé projekty. Ohrozené je pokračovanie Deadpoola či Mission: Impossible

Posledný štrajk scenáristov pred 15 rokmi podľa odhadov priniesol pre filmový priemysel straty okolo 2,1 miliardy dolárov. Tentokrát budú straty ešte podstatnejšie vzhľadom k zapojeniu hercov a zmenám, ktoré priniesol technologický vývoj a globalizácia, napísala AP.

debata chyba
Viac na túto tému: #Hollywood