Najväčšie hollywoodske hviezdy podporili štrajkujúcich hercov miliónovými darmi

Jedny z najväčších hollywoodskych hereckých hviezd svojimi finančnými darmi podporili odborový zväz amerických hercov a televíznych a rozhlasových umelcov SAG-AFTRA, ktorý združuje štrajkujúcich hercov. V núdzovom fonde určenom pre hercov vo finančnej tiesni, ktorí už by si nemohli dovoliť ďalej platiť každodenné výdavky, je podľa organizácie vyše 15 miliónov dolárov. Odbory SAG-AFTRA o tom informovali na svojom webe.

04.08.2023 21:06
merzl2012 Foto:
Oscarová herečka Meryl Streep veľmi jednoznačne podporila hereckých kolegov v štrajku, ktorý nazýva ,,bojom s Goliášom".
debata

Veľa známych hercov a herečiek venovalo do fondu dary vo výške milión dolárov a viac, podľa SAG-AFTRA to boli George Clooney, Matt Damon, Leonardo DiCaprio, Jennifer Lopezová, Julia Robertsová, Arnold Schwarzenegger, Meryl Streepová, Ryan Reynolds, Hugh Jackman, Nicole Kidmanová, Dwayne Johnson, Ben Affleck, Blake Lively či Oprah Winfreyová.

„Mám to veľké šťastie, že si môžem dovoliť podporiť tých, ktorí budú dlho strádať, aby ustáli boj proti Goliášovi. Tým mocným korporáciám, ktoré sa snažia z našej profesie vysať ľudskosť, ľudskú dôstojnosť i ľudí samotných, sa postavíme spoločne,“ uviedla vo vyhlásení Streepová.

Clooney v stredu povedal, že herci „sú pripravení usadnúť späť k rokovaciemu stolu a uzavrieť so (zväzom filmových štúdií a streamovacích spoločností) AMPTP férovú dohodu“. „Ale než sa tak stane, budem naďalej hrdo podporovať organizáciu SAG-AFTRA a svojich kolegov, ktorí v tento historický moment strádajú,“ dodal Clooney.

Hollywood, štrajk Čítajte viac Hollywood pre štrajk pozastavuje prvé projekty. Ohrozené je pokračovanie Deadpoola či Mission: Impossible

SAG-AFTRA združuje na 160 000 hercov a ďalších profesionálov z mediálneho a zábavného priemyslu. Členovia zväzu sa štrajkom v júli pripojili ku scenáristom, ktorí protestnú akciu začali už v máji. Herci i scenáristi sa usilujú o vyššie odmeny, lepšie poistenie či záruky týkajíce sa umelej inteligencie. Do združenia AMPTP patria najväčšie štúdiá ako Walt Disney Studios, Universal Studios, Sony Pictures, Paramount Pictures i veľké streamovacie platformy ako Netflix, Amazon nebo Apple TV+.

Hollywood, štrajk, SAG-AFTRA Čítajte viac Ochromený Hollywood. Herci sa pridali k štrajku scenáristov

Stanica CNN v utorok informovala, že štúdiá požiadali združenie scenáristov (WGA), aby jeho zástupcovia zasadli k rokovaciemu stolu. Pokiaľ tak urobia, pôjde o prvé rokovanie od začiatku štrajku pred takmer sto dňami. Rokovanie s hercami zatiaľ plánované nie sú.

USA Hollywood štrajk scenáristi herci štúdiá zmluvy Čítajte viac Hollywoodske štúdiá tvrdia, že pred štrajkom ponúkli hercom jednu miliardu dolárov

Súbežný štrajk hollywoodských hercov a scenáristov je prvý od roku 1960 a v posledných týždňoch stále viac vychádza najavo, akou významnou udalosťou pre hollywoodsku kultúrnu produkciu je: ochromuje produkciu filmov, seriálov i televíznych programov a kvôli štrajku sa odkladajú aj udeľovania rôznych cien.

debata chyba
Viac na túto tému: #Hollywood #štrajk v Hollywoode