Karáskov krátky film Choroba sa prihovára ľuďom trpiacim obezitou. Vidieť sa dá online

Cieľom nového filmového projektu Jonáša Karáska Choroba je upriamiť pozornosť na novú pandémiu, ktorá sa ticho rozmáha na celom svete. Ide o obezitu, ktorej diagnostické číslo je E66. Ochorenie, ktoré sa dotýka značnej časti svetovej populácie.

18.09.2023 14:00
Choroba Foto:
Krátky film Choroba možno vidieť online zadarmo.
debata

“Čísla neklamú. Množstvo ľudí trpiacich obezitou radikálne stúpa, a to nielen kdesi v USA, kde sa nám to zdá ďaleko, ale čoraz viac aj u nás doma, na Slovensku,” povedal režisér Jonáš Karásek. “Práve preto, keď som bol oslovený s nápadom upozorniť na tento globálny problém filmom – vyjadrovacím prostriedkom, ktorý je mi najbližší – neváhal som,” hovorí filmár.

Obezita je ochorenie, ktoré má vlastné diagnostické číslo E66. Na svete žije 1,1 miliardy ľudí s nadváhou a s obezitou, na Slovensku ňou trpí každý 4. dospelý. Obezita je ochorenie charakterizované zvýšenou akumuláciou tuku a je zodpovedné za polovicu srdcovo-cievnych ochorení a takmer 50 % rôznych druhov rakoviny. V porovnaní s človekom so zdravou hmotnosťou má pacient s obezitou predpoklad na vývoj ďalších 236 chorôb.

Režisér Jonáš Karásek počas nakrúcania filmu... Foto: Archív Jonáš Karásek
Jonas Karasek Režisér Jonáš Karásek počas nakrúcania filmu Choroba.

Snímka Choroba mala premiéru spojenú s diskusiou s režisérom Jonášom Karáskom a lekárom, špecialistom na vnútorné lekárstvo MUDr. Slavomírom Šuchom, na Medzinárodnom filmovom festivale Cinematik 15. septembra a hneď potom sa stala prístupnou online a zadarmo (na tomto linku: https://choroba.online/) pre celosvetové publikum.

“Čísla a fakty o obezite sú naozaj znepokojivé a verím, že aj mojím malým projektom prispejem k tomu, aby sa veci začali meniť. Aby si ľudia uvedomili, že obezita je choroba, že nám v tomto zmysle hrozí celosvetová pandémia. Pri castingoch som navyše spoznal príbehy mnohých ľudí, ktorí s týmto ochorením žijú. A nejde iba o to, že majú zdravotné problémy, i keď tie sú veľmi vážne. Sú ale aj vyčlenení zo spoločnosti. Či už sa vyčleňujú sami, lebo sa hanbia, alebo sa jednoducho nevedia zaradiť. Na casting nám napríklad prišli matky, ktoré nemôžu so svojimi deťmi cestovať, pretože sa nezmestia do sedadiel v lietadle či deti, ktoré nemajú kamarátov, pretože s nimi nezvládajú behať alebo sú objektom poznámok a posmeškov. Sú to ťaživé príbehy, ktoré, verím, inšpirujú ľudí, ktorých sa to týka, k tomu, aby išli za svojím obvodným lekárom a chorobu menom obezita začali reálne liečiť. Pod dohľadom a efektívne,” povedal Karásek.

Jonáš Karásek Čítajte viac Po Invalidovi nakrúca Jonáš Karásek nový film s témou celosvetovej pandémie

Zásadným problémom je, že väčšina ľudí si neuvedomuje, že obezita je choroba, a tak im často ani nenapadne ísť ju konzultovať s lekárom. “Nie je problém, že by ľudia nevedeli schudnúť. Problém nastáva s dlhodobým udržaním zníženej hmotnosti. Len 2 % ľudí si udržia dosiahnutú zníženú hmotnosť aj po roku od schudnutia. Ambulancia lekára je to správne miesto, kde pacienti s obezitou dostávajú nielen porozumenie, odbornú radu a účinnú liečbu, ale aj záruku dlhodobej starostlivosti,” povedal MUDr. Slavomír Šuch, špecialista na vnútorné lekárstvo.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #obezita #Jonáš Karásek