Britského komika Russella Branda obvinilo niekoľko žien zo sexuálnych útokov

Britský komik Russell Brand čelí obvineniam, že sa v minulosti dopustil sexuálnych útokov voči niekoľkým ženám. Agentúra AP píše, že v súvislosti s jeho prípadom sa v Británii objavujú otázky, či mu jeho problematické správanie neprechádzalo vďaka tomu, že je slávny.

19.09.2023 14:00
Russell Brand Foto: ,
Herec Russell Brand.
debata

Britská televízia Channel Four a denníky The Times a The Sunday Times v uplynulých dňoch zverejnili výpovede štyroch žien týkajúce sa sexuálnych útokov, ktorých sa proti nim Brand údajne dopustil. Jedna z nich mala v tej dobe 16 rokov a s vtedy 30-ročným Brandom mala krátky vzťah, ďalšia vypovedala, že ju znásilnil v roku 2012 v Los Angeles.

Štyridsaťosemročný Brand obvinenia odmietol s tým, že všetky jeho vzťahy boli vždy konsenzuálne. Denník The Times včera uviedol, že sa naň obrátili ďalšie ženy s obvineniami voči Brandovi a že ich tvrdenia náležite overí.

Predsedníčka výboru Dolnej snemovne pre otázky žien a rovnej príležitosti Caroline Nokesová povedala, že dúfa, že tieto ženy, ktoré o svojich skúsenostiach s Brandom prehovorili, sa obrátia aj na políciu. Podľa Nokesovej mužom obvineným z takýchto trestných činov ich správanie prechádza príliš dlho a príliš často.

Benátky, filmový festival, protest Čítajte viac Na MFF v Benátkach protestovala skupina žien, troch režisérov označili za násilníkov

Londýnska metropolitná polícia uviedla, že sa obráti na The Sunday Times a na Channel 4, aby si ktorékoľvek z obetí, s ktorou novinári hovorili, bola vedomá, že prípad môže nahlásiť na políciu.

AP uvádza, že tento prípad znovu vyvolal debatu o „macho kultúre“, ktorá kvitla v Británii v 90. rokoch minulého storočia a začiatkom tohto, a o nenávisti voči ženám, ktorá stále pretrváva na internete.

Obvinenia o ktorých médiá informovali, sa týkajú obdobia medzi rokmi 2006 a 2013, keď sa Brand tešil v Británii veľkej popularite a začala sa rozvíjať aj jeho kariéra v Spojených štátoch. Brand je v Británii známy ako moderátor rozhlasových a televíznych relácií či ako autor memoárov týkajúcich sa jeho závislosti na drogách a alkohole. Objavil sa v niekoľkých filmoch a v rokoch 2010 až 2012 bol ženatý s popovou hviezdou Katy Perry.

V roku 2008 Brand spôsobil škandál na verejnoprávnej BBC, keď v rámci relácie The Russell Brand Show so svojím kolegom zverejnili svoje odkazy britskému televíznemu hercovi Andrewovi Sachsovi, ktoré mu nechali na telefónnom záznamníku. Žartom mu v nich okrem iného oznamovali, že Brand mal pohlavný styk s hercovou vnučkou. Na tento ich výstup sa sťažovali 10-tisíce divákov.

BBC, Channel 4 a produkčná spoločnosť za reality show Big Brother, ktorú Brand tiež uvádzal, uviedli, že vyšetrujú, ako sa správal a aké na to boli reakcie. Vydavateľstvo Blue Bird, ktoré s Brandom spolupracovalo od roku 2007, uviedlo, že s ním prerušuje spoluprácu. Ďalšia kniha mu pritom mala vyjsť v decembri.

Brand v posledných rokoch do veľkej miery zmizol z mainstreamových médií, veľké publikum si však vybudoval na internete, kde jeho videá prepojujúce wellness a konšpiračné teórie sledujú milióny ľudí. Ďalej tiež vystupuje ako komik, napríklad v sobotu, keď televízia Channel 4 dokument s výpoveďami žien vysielala, mal v Londýne predstavenie pre stovky ľudí.

debata chyba
Viac na túto tému: #herec #film #Russell Brand #sexuálne obťažovanie