Nevedel ani ceknúť po anglicky a v šatni sa hanbil. Ako chlapec z Ráztočna dobyl Liverpool

Dlho sa na lavičke neohrejem, smiala sa legenda futbalového Liverpoolu Jamie Carragher, keď prvýkrát videla hrať novú posilu jeho klubu. Vtedy iba 23-ročný Martin Škrtel prišiel hrať do Anglicka z ruského Zenitu Petrohrad za rekordnú prestupovú čiastku.

28.09.2023 08:00
Martin Škrtel, foto z filmu Foto:
Záber z filmu o Martinovi Škrtelovi.
debata (4)

V prvom zápase podľa Carraghera nepodal práve bohvieaký výkon. Mladý stopér z dedinky Ráztočno vtedy nevedel ani slovo po anglicky a v šatni sa hanbil. No rýchlo sa aklimatizoval a netrvalo dlho a stal sa oporou slávneho tímu z mesta Beatles. Carraghera následne do stredu obrany pustil iba málokedy.

Do kín práve prichádza nový dokumentárny film o Martinovi Škrtelovi. Volá sa Martin Škrtel: Buď, alebo a mapuje jeho skvelú kariéru. Futbalista pustil kameru aj do svojho súkromia, a tak divák počúva od jeho rodičov, aké bolo detstvo a začiatky štvornásobného najlepšieho futbalistu Slovenska a jedného z najlepších stredných obrancov, akých táto krajina mala.

Záber z filmu o Martinovi Škrtelovi.
Martin Škrtel s rodinou na premiére filmu Jan...
+8Snímka z filmu.

Syn policajta a učiteľky, ktorá sa starala o postihnuté deti, začínal v Prievidzi, odtiaľ putoval do neďalekého Trenčína, kde sa pomaly usadil v základnej zostave. Keď sa tímu nedarilo, vypadol aj zo zostavy. No ako vo filme priznáva, ešte viac ho to motivovalo, aby na sebe zamakal. Netrvalo dlho a český tréner Vlastimil Petržela si ho vytiahol do Zenitu Petrohrad. S ruským tímom vyhral aj titul a hviezda bola na svete.

Keď sa začalo špekulovať, kde by svoju kariéru mohol posunúť ďalej, hovorilo sa o liverpoolskom klube. No nie o Liverpoole FC, ale o rivalovi od susedov – Evertone. Nakoniec si ho k sebe stiahol slávny španielsky tréner Rafael Benítez. Na mladíkovi obdivoval silu, agresivitu, nasadenie v súbojoch.

Bojovník, nie virtuóz

A takéhoto si ho pamätá aj väčšina slovenských fanúšikov. Vyholená hlava, 191 centimetrov, potetované ruky a agresívny herný štýl. To bol Martin Škrtel v najlepších rokoch liverpoolskej kariéry. V jednej sezóne sa mu dokonca podarilo streliť 7 gólov. Titul sa mu získať nepodarilo, no vyhral Ligový pohár, keď vyrovnal v riadnom hracom čase a pomohol tak na pokutové kopy poraziť Cardiff.

Náročnejší fanúšikovia mohli Škrtelovi vyčítať nedostatok techniky či slabšiu rozohrávku alebo skraty, keď sem-tam dostal červenú kartu za agresívny faul či si strelil vlastný gól.

No nemohli mu uprieť zápal a nasadenie, ktoré do hry dával, keď na zápas nastúpil. V súbojoch bol tvrdý, vyhrával hlavičky a hrať proti nemu bolelo. Potvrdil to aj legendárny uruguajský útočník Luis Suárez, ktorý hviezdil v FC Barcelona. Vraj sa ho bál aj na tréningu.

Súboje so Škrtelom boleli. Pomocou nich si slovenský stopér vytváral rešpekt a dával najavo, že cez neho nikto len tak ľahko neprejde.

Každý útočník okamžite spozná, proti komu hrá. Najmä vo fyzických súbojoch. Výskok, lakeť do hlavy či do rebra a na začiatku zápasu už útočiaci hráč vie, že každý súboj bude bolieť. Psychologicky to zapôsobí – zľakne sa a nebude si na obrancu toľko dovoľovať. Obranca získa sebavedomie a lepšie sa mu hrá. Aj to je skrytá stránka futbalu.

Lakers: Vzostup dynastie Čítajte viac Recenzia: Ironický pohľad na históriu Lakers

Vo filme Škrtelovi vzdáva poctu okrem Suaréza a Carraghera aj ďalšia legenda a dlhoročný kapitán Liverpoolu – Steven Gerrard. Povedal, že na Martina sa dalo spoľahnúť a bol oporou tímu. „Sotva začala hra, tak to bolo bang, bang, bang,“ hovorí Gerrard. „Na ihrisku bol ako tiger, v šatni ako myš,“ povedal o ňom Carragher.

Škoda, že pôsobenie v Liverpoole sa končí tak, že Škrtel povie, že po deviatich rokoch potreboval novú výzvu. Divák sa nedozvie, čo sa dialo v časoch, keď do klubu prišiel nový tréner Jurgen Klopp a Škrtel prestal hrávať.

Vo filme je iba jedna krátka epizódka, keď Škrtelov kamarát napíše na instagram trochu kritický post voči Kloppovi a Škrtel ho lajkne. Kauza je na svete a futbalista ide ku koučovi na koberček. S nemeckým trénerom si to následne vysvetlí, ale nevieme, čo sa deje ďalej a prečo jeho kariéra pri rieke Mersey nepokračuje ďalej.

Spartak Trnava Čítajte viac Keď Trnava potupila favorita so Škrtelom v zostave. Fenerbahce sa vracia na miesto, kde si spravilo hanbu

Zaujímavou udalosťou je aj dianie v tíme počas majstrovstiev sveta v roku 2010 v Juhoafrickej republike. Reprezentáciu vtedy viedol súčasný tréner Slovana Bratislava Vladimír Weiss, ktorý dal kapitánsku pásku mladému, iba 22-ročnému Markovi Hamšíkovi. Stredný záložník bol vychádzajúcou hviezdou Neapolu, no nemal žiadne veľké skúsenosti.

Viacero futbalistov v kempe hundralo, prečo sa kapitánom nestal skúsenejší Škrtel. Weiss to v dokumente komentuje, že sa mohol vtedy s kapitánskou páskou mýliť, no Hamšíkovi veril. Pnutie v tíme však nemalo vplyv na výkony na ihrisku. Futbalisti to dotiahli až do osemfinále, keď vypadli so silným Holandskom.

Rivalita dvoch najlepších slovenských futbalistov však do vzájomnej nenávisti neprerástla. V reprezentácii podávali výborné výkony aj Hamšík, aj Škrtel.

6. Riskantný krok Čítajte viac Škrtel a priamy kop? Žiadny problém. Bývalý kapitán krásne zavesil

Pomerne jednoduchý chlapec

Škrtel filmárov pustí aj do svojho trenčianskeho luxusného domu. Na trávniku si zakope do lopty so synom Matteom a ukáže tak ľudskú tvár. Na nič sa nehrá. Vyrastal predsa v malej dedinke so sestrou a postihnutým bratom. Rodičia to nemali ľahké. Futbalovo viedol mladého Martina najmä otec Dušan. Dej plynie postupne a po Liverpoole nasleduje ďalšia zastávka – Turecko a slávne Fenerbahce. No tam to dopadne neslávne.

Klub žaluje za nevyplatenie mzdy. Následne ide do talianskej Atalanty, kde skončí po dvoch týždňoch. Vtedy sa Škrtelovi ozve Juventus Turín. Jeho agent Karol Csontó vo filme zažartuje, že so Starou dámou vyhrá titul a kariéru skončí s hviezdnym Cristianom Ronaldom. No nestane sa tak, lebo sa Škrtel na to necíti. Odtiaľ rýchlo letí súkromným lietadlom podpísať zmluvu do tureckého klubu Başakşehir, aby s ním v rokoch 2019/2020 vyhral ligový titul.

Tvorca Čítajte viac Recenzia: Umelá inteligencia nemusí byť naším koncom. Tvorca je sci-fi, aké sa často nevidí

Posledné profesionálne zápasy odohrá za Spartak Trnava. Vyhrá s ním aj ligový pohár práve proti najväčšiemu rivalovi – Slovanu Bratislava. Aj keď ešte mal vek na to, aby pár rokov v najvyššej súťaži odohral, zdravie mu to nedovolilo.

Bolesť chrbta bola taká veľká, že ho mohla paralyzovať aj v súkromnom živote. A to Škrtel nechcel. Jeho odhodlanie však charakterizuje aj to, že ani tréner Trnavy Michal Gašparík raz nevedel, že Škrtel si pichol tesne pred jedným zápasom injekciu, aby nastúpil aj napriek veľkým bolestiam.

Keď sa Škrtel na konci svojej kariéry v drese trnavského Spartaka lúči s profesionálnym futbalom, rodičia na tribúne Štadióna Antona Malatinského v zápase s Dunajskou Stredou plačú. A spolu s nimi plakali nielen fanúšikovia Trnavy, ale aj všetci slovenskí fanúšikovia futbalu. Odchádzal totiž najlepší stredný obranca slovenskej modernej éry.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #film #recenzia #Martin Škrtel