Do kín prišiel film Matka Tereza a ja. Tieto zaujímavosti ste o ňom nevedeli

Matka Tereza patrí medzi najvýznamnejšie osobnosti katolíckej cirkvi, ale aj modernej histórie. Život zasvätila pomoci chorým a chudobným, v roku 1979 bola za svoje činy ocenená Nobelovou cenou mieru. Napriek pozícii, ktorú v histórii katolíckej cirkvi má, jej vzťah s Bohom bol komplikovaný. Aj na jej pochybnosti a vnútorný boj sústreďuje pozornosť film Matka Tereza a ja, ktorý práve teraz prišiel do slovenských kín.

09.10.2023 10:00
Matka tereza a ja  Banita Sandhu as Kavita Foto:
V životopisnom filme Tatka Tereza a ja spoznávame osud ženy, ktorá zmenila svet, prostredníctvom mladej Indky Kavity (Banita Sandhu).
debata

Už z názvu je zrejmé, že príbeh Matky Terezy (Jacqueline Fritschi-Cornaz) budeme spoznávať prostredníctvom inej postavy. Bude ňou mladá Indka Kavita (Banita Sandhu), ktorá sa vracia do rodnej Kalkaty s dilemou, či má, alebo nemá podstúpiť interrupciu. Vďaka rozprávaniu svojej niekdajšej pestúnky Deepali (Deepti Naval), ktorá vyrastala v starostlivosti Matky Terezy, získava Kavita možnosť prežiť život ženy, ktorej činy pozná celý svet, no ktorej životný príbeh má aj menej známe stránky.

Matka Tereza a ja

Pozrite si snímky z nového filmu.

Fotogaléria
V životopisnom filme Tatka Tereza a ja...
Postavu Matky Terezy vo filme Matka Tereza a ja...
+10Matka Tereza sa búri.

Zaujímavý je aj príbeh vzniku filmu samotného. Vedeli ste napríklad, že snímku nakrútil švajčiarsko-indický filmár Kamal Musale, ktorý navštívil aj Slovensko a pri príležitosti tunajšej slávnostnej premiéry povedal, že jeho zámerom nebolo nakrútiť príbeh svätice, ale skutočnej, zraniteľnej ženy, ktorá bojuje s pocitom opustenia?

Dej zameriava pozornosť na dvanásť rokov života Matky Terezy – od chvíle, kedy prvýkrát počula Ježišov hlas a začala pracovať v najchudobnejších štvrtiach Kalkaty, až do momentu, kedy jej viera v Boha prešla obrovskou skúškou.

Viaceré interiéry filmári veľmi verne vytvorili v štúdiu, pričom mali šťastie, že mohli pri tvorbe vychádzať zo stále fungujúcich priestorov. Takým je napríklad „Nirmal Hriday“, Dom pre umierajúcich, stále fungujúci ako hospic.

Pri obsadzovaní chudobných postáv, zasiahnutých hladomorom, našli predstaviteľov a predstaviteľky v roľníckych komunitách neďaleko mesta Bombaj a pripravili pre nich sériu špeciálnych školení pôsobenia pred kamerou.

Všetci ľudia budú bratia, Muž, ktorý stál v ceste Čítajte viac Ktorý Dubček je lepší? Filmy kontra skutočnosť

Predstaviteľka Matky Terezy, švajčiarska herečka Jacqueline Fritschi-Cornaz, stojí za nápadom, vďaka ktorému výťažok zo zisku z kín podporí hneď niekoľko indických iniciatív, ktoré sa venujú zdravotnej či sociálnej starostlivosti, ale tiež vzdelávaniu chudobných detí.

Film celkom nedávno získal cenu pre najlepší film na Medzinárodnom katolíckom filmovom festivale Mirabile Dictu v Ríme.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Matka Tereza