Zomrel popredný strihač Roman Varga, jeden z najvýraznejších svojej generácie

Roman Varga zomrel vo veku 72 rokov. O úmrtí informovala Asociácia slovenských filmových strihačov.

13.10.2023 11:27
roman varga Foto:
Roman Varga na archívnom zábere v Dolnej Strehovej.
debata

RTVS si popredného slovenského strihača a pedagóga pripomenie na Dvojke v sobotu 14. októbra o 16.25 h televíznym filmom Variácie slávy.

„Roman Varga bol jeden z najvýraznejších tvorcov vo svojej generácii. Bol aj fantastický pedagóg. Kým na Filmovej a televíznej fakulte VŠMU vznikla samostatná katedra strihu, tak strihal takmer všetky študentské filmy. Študentov mal naozaj úprimne rád. Bol to výborný človek, veľmi múdry, veselý a očarujúci spoločník. Bol úžasný rozprávač aj vo filme aj v skutočnosti, nikto nevedel rozprávať vtipy tak ako Roman,“ píše Asociácia slovenských filmových strihačov na Facebooku.

Hej, Slováci aj Krajinka

Roman Varga vyštudoval strih na pražskej FAMU, štúdium úspešne ukončil v roku 1970. Bol dlhoročným pedagógom strihu na VŠMU Bratislava a strihovú tvorbu prednášal aj na Filmovej fakulte AMU v Banskej Bystrici ako jej zakladajúci pedagóg.

Eva Rysova zdroj TV Markiza 2 Čítajte viac Odišla vynikajúca herečka a dáma s veľkým srdcom. Na Evu Rysovú spomínajú v Divadle Nová scéna

Pracoval na filme Hej, Slováci (2002) režiséra Roberta Kirchhoffa a pri kultovom filme Martina Šulíka Krajinka (2000) mal na starosti strih černobielych sekvencií. Varga strihal aj obľúbený televízny seriál Chlapec a pes (1989) podľa knižnej predlohy Bela Kapolku v réžii Ľubomíra Fifíka.

Medzi ďalšie diela, na ktorých sa Roman Varga podieľal ako strihač patria Jaškov sen (1996), Vášnivý bozk (1994), Pozemský nepokoj (1992), Tajomstvo alchymistu Storitza (1991), R.S.C. (1990), Okresné blues (1990), Ulica bez mena (1989), Sagarmatha (1988), Postoj (1988), Vlakári (1988), Žaby a iné ryby (1986), Zakázané uvoľnenie (1986), Pasodoble pre troch (1986), či študentský film Budeme mať výkony, budeme mať diplomy (1966).

Najradšej mal Saroyana

Romana si pamätám zo stretnutí amatérskych filmárov v Dolnej Strehovej, kde mi raz povedal o knižke Tracyho tiger. Objavil vtedy pre mňa „Ameriku“. Naučil ma čítať Williama Saroyana, ktorý mu bol zo všetkých najmilší. Vždy si preto pri jeho knižkách na neho spomeniem. Akoby bol v Saroyanových bizarných príbehoch o neobyčajne obyčajných veciach sám vpísaný. Možno práve teraz, niekde na pätnástej strane mu zavrtel Tracyho tiger chvostom na rozlúčku.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Roman Varga