Do kín prichádza triler o rozpade vzťahu Anatómia pádu, víťaz Zlatej palmy v Cannes

Počas celej histórie filmového festivalu v Cannes si Zlatú palmu odniesli iba tri režisérky. Jane Campion, Julie Ducournau a tento rok sa k nim pridala aj režisérka filmu Anatómia pádu Justine Triet.

16.10.2023 15:00
ANATOMIA PADU Foto:
So Sandrou Hüller spolupracovala filmárka Justine Triet aj na predchádzajúcom filme Sibyl.
debata

Napínavá rodinná dráma prichádza do slovenských kín už vo štvrtok 19. októbra. Tento pôsobivý príbeh presne analyzuje pád jedného vzťahu a skvostne kontrastuje osobnú tragédiu s nádherným horským prostredím a mrazivou atmosférou.

Úspešná spisovateľka Sandra (Sandra Hüller) žije so svojím manželom Samuelom a jedenásťročným, čiastočne nevidiacim synom Danielom v odľahlej chate vo francúzskych Alpách. A zatiaľ čo Sandra pracuje na svojom ďalšom románe, Samuel renovuje ich priestranné obydlie. Jedného dňa však Daniel nájde pri návrate z prechádzky so psom otca v kaluži krvi. Bola to samovražda, nešťastná náhoda alebo má manželovu smrť na svedomí Sandra, ktorej tvrdohlavá povaha z nej robí hlavnú podozrivú? Verejné vyšetrovanie prípadu odkrýva nielen okolnosti samotnej smrti, ale aj intímne a znepokojujúce detaily búrlivého vzťahu.

Filmárka napísala úlohu priamo herečke Sandre... Foto: ASFK
anatomia padu Filmárka napísala úlohu priamo herečke Sandre Hüller.

Justine Triet natočila napínavú rodinnú drámu s rafinovane vystavaným scenárom, nápaditou réžiou a vynikajúcimi hereckými výkonmi. Film si okrem Zlatej palmy odniesol aj psiu cenu – Palme Dog, ktorá bola udeľovaná psovi s menom Messi, ktorý zohráva vo filme dôležitú úlohu v rozuzlení prípadu. Film tiež vyniká výnimočným výkonom desaťročného herca, ktorý zohráva postavu Daniela a hrá kľúčovú úlohu v dejovom zvrate príbehu.

Anatómia pádu nie je len filmovou udalosťou roka, ale tiež sa odvážne púšťa do aktuálnych partnerských i spoločenských tém.

Portret Agnieszka Holland Čítajte viac Poľská režisérka Agnieszka Holland: Je smutné, že musím mať ochranku vo vlastnej krajine. Nenávisť som čakala, ale toľko nehanebnosti nie

Do hlavnej úlohy obsadila režisérka nemeckú herečku Sandru Hüller, s ktorou spolupracovala už na svojom predchádzajúcom filme Sibyl. „Jej interpretácia role zanechala vo filme trvalú stopu. Na konci nakrúcania som mala pocit, že dala projektu časť seba a že to, čo sme zachytili, je jedinečné,“ hovorí Triet o výkone oceňovanej herečky, ktorá vo filme vystrieda niekoľko jazykov. „Scenár som písala priamo na ňu, a to bola jedna z prvých vecí, ktoré vo mne vzbudili záujem. Táto oslobodená žena, ktorá bola odsudzovaná za svoju sexualitu, kariéru a materstvo. Verila som, že Sandra vnesie do postavy komplexnosť a hĺbku bez toho, aby z nej urobila iba posolstvo,“ dodáva francúzska režisérka.

Film uvedie do kín ASFK – Asociácia slovenských filmových klubov vo štvrtok 19. októbra 2023.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Cannes #Jane Campion #Julia Ducournau #Justine Triet