Recenzia: Recept na rýchle zbohatnutie? Vyvraždiť manželkinu rodinu

Režisér kultových snímok ako Taxikár, Mafiáni či Vlk z Wall Streetu Martin Scorsese sa vo svojej najnovšej snímke rozhodol spracovať sériu vrážd pôvodných obyvateľov Ameriky, ku ktorým dochádzalo v Oklahome v 20. rokoch minulého storočia. Krimi dráma Vrahovia mesiaca kvetov vznikla na motívy rovnomennej knihy novinára Davida Granna, ktorá vyšla v roku 2017.

24.10.2023 06:00
Vrahovia mesiaca kvetov Foto:
Záber z filmu Vrahovia mesiaca kvetov.
debata

Sobáše z vypočítavosti

Príslušníci kmeňa Osedžov náhle zbohatnú po tom, čo na svojom území objavia ropu. Miestni belosi to, samozrejme, neznášajú ľahko, a začnú sa preto ženiť s indiánskymi ženami. K takémuto kroku pristúpi na pokyn svojho strýka Williama „Kráľa“ Halea (Robert De Niro) aj Ernest (Leonardo DiCaprio), ktorý sa práve vrátil z vojny.

Je to jednoduchý muž, ktorý túži po bohatstve, no nezdá sa, že by ním bol posadnutý. Bez odvrávania plní Kráľove príkazy, medzi ktorými je aj sobáš s Mollie (Lily Gladstoneová), jednou z osedžských žien.

To však Kráľovi nestačí. Hoci sa celý čas tvári ako najlepší priateľ a ochranca Osedžov, dáva ich tajne vraždiť. Ernest je jeho komplicom, ktorý aj naďalej slepo nasleduje chladnokrvné príkazy svojho strýka.

Mollie postupne príde o celú rodinu, netušiac, že za tým stojí práve jej manžel a všetkými milovaný Kráľ. Keď už počet mŕtvych začne byť neúnosný, rozhodnú sa Osedžovia požiadať o pomoc na najvyšších miestach vo Washingtone, D.C. Odtiaľ prichádzajú vyšetrovatelia, ktorým sa podarí prípad rozlúsknuť.

Nová forma útlaku

Príbeh vrážd pôvodných obyvateľov Oklahomy je ukážkou toho najhoršieho a najabsurdnejšieho z amerických dejín. Niežeby sa inde vo svete nediali zvrátenosti. Už na začiatku udrie divákovi do očí niekoľko nejasností – Osedžovia sú síce vlastníkmi pôdy, na ktorej sa ťaží ropa, viacerí z nich však nemôžu spravovať svoje financie – na to im slúžia bieli zástupcovia, ktorí určujú, ako môžu zaobchádzať so svojimi peniazmi.

Pôvodní obyvatelia Ameriky čelili krutostiam zo strany bielych už od čias kolonizácie, preto nečudo, že boli vystavovaní ďalšiemu útlaku. Forma je však prinajmenšom fascinujúca – človek by čakal, že im rovno vezmú celý majetok aj pôdu.

Záber z filmu Vrahovia mesiaca kvetov. Foto: CinemArt SK
Vrahovia mesiaca kvetov Záber z filmu Vrahovia mesiaca kvetov.

Namiesto toho sa však belosi tvária ako dobrosrdeční spasitelia, ktorí dávajú pozor na to, aby Osedžovia nakladali zodpovedne so svojimi peniazmi. Bola to však svojská doba – v jednej scéne vidíme veselo pochodujúcich členov Ku-Klux-Klanu, ktorí sú súčasťou oslavného sprievodu.

Napriek týmto pomerom spolu belosi a Osedžovia žijú v pokojnom súznení. Dokonca aj po tom, čo začne dochádzať k vraždám, nestratia Osedžovia dôveru v Kráľa, ktorý je za ne priamo zodpovedný. Ide o ďalší paradox – odkiaľ sa v nich po tom všetkom, čím si oni a ich predkovia prešli, vzala taká dôvera k belochom?

Najviac bije do očí práve vzťah Mollie a Ernesta, ktorý je až do konca nejasný. Divák môže len hádať, či boli Ernestove city k Mollie úprimné, alebo mu od samého začiatku išlo len o peniaze a o to, aby s ním bol jeho strýko spokojný.

Hranica, Agnieszka Holland Čítajte viac Recenzia: Film Agnieszky Hollandovej nám uštedril poriadnu facku

Úmorná dĺžka

Historické krimi Martina Scorseseho je veľkolepé, a to nielen z hľadiska úchvatnej kinematografie, prepracovaného scenára a hviezdneho obsadenia, ale aj vzhľadom na jeho dĺžku. Scorseseho predchádzajúci film Írčan mal neuveriteľných 209 minút, pri Vrahoch mesiaca kvetov sa rozhodol byť úspornejší – majú len 206 minút, teda takmer tri a pol hodiny. Napriek všetkým jeho kvalitám ide o úmornú dĺžku, pri ktorej neobsedí každý.

V súčasnosti sa vedú debaty o tom, ako je pozornosť mladšej generácie narušená závislosťou od krátkych tiktokových videí, a preto je pre nich nepredstaviteľné vydržať pri celovečernom filme. Ak má dielo čo povedať – a to Vrahovia mesiaca kvetov rozhodne majú – nech je pokojne dlhý. Ale tri a pol hodiny je už trochu príliš aj na diváka, ktorý má vycvičenú pozornosť.

Režisér stavil na overené herecké talenty – s DiCapriom predtým spolupracoval na piatich filmoch, s De Nirom na deviatich. Hlavné úlohy im sadli ako uliate, DiCaprio dodal svojej postave nevyhnutnú prostoduchosť, De Niro zasa perfektne stvárnil charizmatického manipulátora s pokriveným charakterom.

Robert De Niro na zábere z filmu Vrahovia... Foto: CinemArt SK
Robert De Niro, Vrahovia mesiaca kvetov Robert De Niro na zábere z filmu Vrahovia mesiaca kvetov.

Skvelé výkony predviedla aj Lily Gladstoneová ako Mollie, Cara Jade Myersová ako jej sestra Anna a Jesse Plemons ako agent Tom White. Mňa osobne potešila vedľajšia úloha Brendana Frasera, ktorý zažil so svojou oscarovou úlohou vo filme Veľryba veľkolepý, a najmä zaslúžený návrat. Na konci snímky sa v jednej z drobných úloh objavil aj samotný režisér.

Vrahovia mesiaca kvetov sú ďalším zo série Scorseseho kultoviek, ktorá sa svojimi kvalitami natrvalo zapíše do histórie svetovej kinematografie. Tematicky ide o veľmi dôležitý film, ktorý približuje neľahké pomery pôvodných obyvateľov Ameriky.

Nie vždy išlo len o priame krvavé konflikty medzi nimi a belochmi – snímka ukazuje, ako kruto sa s nimi zaobchádzalo pod falošným rúškom priateľstva a vzájomného porozumenia. Film napokon vrcholí víťazstvom, aj keď nie dokonalej, ale aspoň nejakej spravodlivosti. Epický záver ponúka pohľad na pow wow, tradičné oslavy pôvodných obyvateľov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #film #recenzia #Martin Scorsese #Vrahovia mesiaca kvetov