Recenzia: Keď sa detská radosť zmení na nočnú moru

Hra Päť nocí u Freddyho vyšla ešte v roku 2014. Odvtedy sa táto hororová séria rozrástla o ďalšie diely, ale aj o knihy či komiksy a vytvorila si tak slušnú fanúšikovskú základňu. Štúdio Warner Bros. Pictures skúpilo práva na film už rok po vydaní prvej hry, no až teraz sme sa konečne dočkali výsledného produktu. Kritikov síce snímka nijako neohúrila, tržby však lámu rekordy. Počas úvodného víkendu sa filmu podarilo v amerických kinách zarobiť 78 miliónov dolárov, vďaka čomu predbehol aj horory ako Vreskot 6 (44 miliónov dolárov) či Mníška 2 (32 miliónov dolárov).

10.11.2023 06:00
Päť nocí u Freddyho Foto:
Snímka z filmu Päť nocí u Freddyho.
debata

Strážnik v opustenej reštaurácii

Problémový Mike (Josh Hutcherson) sa sám stará o svoju malú sestru Abby (Piper Rubiová). Jeho život je poznačený tragédiou z detstva, keď mu uniesli brata Garretta (Lucas Grant). Mike ešte stále nesie pocit viny a nedokáže sa posunúť ďalej.

Jeho vzťah s Abby nie je zlý, no nedá sa povedať, že by si rozumeli. Navyše si nedokáže udržať žiadne zamestnanie a jeho teta Jane (Mary Stuart Mastersonová) sa (zo zištných dôvodov) pokúša získať Abby do svojej starostlivosti.

Mike preto využije poslednú možnosť postaviť sa na vlastné nohy a prijme nelukratívnu pozíciu strážnika v opustenej reštaurácii Freddy Fazbear’s Pizza, kde sa ešte stále nachádzajú pozostatky starých animatronických zvierat (mechatronické bábky, ktoré bývajú súčasťou zábavných parkov, pozn. red.).

Keďže si táto práca nevyžaduje priveľa pozornosti – teda aspoň podľa Mikeovej mienky – využíva tento čas na to, aby sa prostredníctvom snov vrátil do osudného momentu, keď mu uniesli brata, a zistil, kto za tým stál. Lenže medzičasom sa v reštaurácii začnú diať šialené veci.

Priveľa deja?

V jednej recenzii sa uvádza, že Päť nocí u Freddyho má príliš veľa deja, čo sa môže na prvý pohľad zdať ako čudná výčitka. Mnohé horory majú totiž opačný problém – priveľa „ľakačiek“ a málo príbehu. Táto výčitka však skutočne má svoje opodstatnenie. Film sa sústreďuje predovšetkým na pozadie protagonistu a jeho neustále pátranie po tom, čo sa stalo jeho bratovi.

Medzitým sa musí venovať aj svojej sestre, pričom ho často trápia pochybnosti, či je tým správnym človekom, ktorý by sa o ňu mal starať. Abby je trochu nezvyčajné dieťa, má svojský spôsob komunikácie a stále si niečo kreslí. Snímka sleduje ich vyvíjajúci sa vzťah, ktorý prechádza krízami aj vzácnymi chvíľami vzájomného porozumenia.

Pád domu Usherovcov Čítajte viac Recenzia: Keď skorumpovaných boháčov dobehne spravodlivosť. Pád domu Usherovcov je ďalší Flanaganov klenot

Do deja vstupuje aj Vanessa (Elizabeth Lailová), miestna policajtka, ktorá sa spriatelí s Mikeom a dáva mu rady týkajúce sa jeho práce. Je očividné, že toho vie viac, ako hovorí, no pravda aj tak vyjde už čoskoro najavo – animatronické zvieratá ožívajú. Otázkou je, či ide o priateľov, alebo o krvilačné beštie.

Aj keď sa tvorcom podarilo vytvoriť pre protagonistu zaujímavé pozadie, ktorým jeho postavu posunuli do väčšej hĺbky, venovali mu príliš veľa času na úkor príbehu animatronických zvierat a duchov detí, ktoré ich obývajú. To je napokon na celom filme to najpodstatnejšie. Chýbajú flashbacky, ktoré by príbeh okorenili o nejaký ten hororový element. Bez toho je snímka Päť nocí u Freddyho trochu suchá, aj keď zopár desivých scén stojí za to.

Willyho kúzelný svet je lepší

Miestami je problematický aj samotný scenár, ktorý obsahuje niekoľko pasáží hraničiacich s trápnosťou. Vo výsledku ale film funguje celkom dobre, tvorcom sa podarilo presvedčivo zachytiť ponurú atmosféru opustenej reštaurácie, ktorá kedysi hýrila farbami a detským smiechom. Animatronické zvieratá nie sú v našich končinách veľmi známym pojmom, v Spojených štátoch však boli populárnym trendom v 70. a 80. rokoch.

Pri filme Päť nocí u Freddyho sa žiada porovnanie so snímkou Willyho kúzelný svet, ktorá mala premiéru len pred dvoma rokmi. Dejovo ide o veľmi podobnú tému, Willyho kúzelný svet je však koncipovaný skôr ako hororová čierna komédia. To znamená menej deja, viac brutálneho násilia.

Nicolasovi Cageovi veľmi svedčala úloha hlavného hrdinu, ktorý v kontraste s Mikeom z Freddyho vôbec nerozprával a nemal ani žiaden vlastný príbeh. V tomto súboji bez pochýb zvíťazil Willyho kúzelný svet, no to neznamená, že by Päť nocí u Freddyho bolo úplne na zahodenie.

Film má dobré obsadenie, zrejme najviac potešil hororových fanúšikov skvelý Matthew Lillard v roli Williama Aftona. Úloha protagonistu dobre padla Joshovi Hutchersonovi, ktorého už vo filmoch nevídame tak často, ako pred rokmi – čo je dosť škoda. Päť nocí u Freddyho ponúka slušný začiatok novej série, ktorá by mala pokračovať ďalšími časťami. Úspech prvého filmu naznačuje, že sa ich zrejme dočkáme.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #film #recenzia #horor #Päť nocí u Freddyho