Recenzia: Keď skorumpovaných boháčov dobehne spravodlivosť. Pád domu Usherovcov je ďalší Flanaganov klenot

Ak si niekto zaslúži titul kráľa hororových seriálov, tak je to Mike Flanagan. Ešte pred pár rokmi by možno niektorí zvažovali medzi ním a Ryanom Murphym, otcom American Horror Story. Tento seriál však už niekoľko rokov melie z posledného, čoho dôkazom je v súčasnosti vysielaná 12. séria s podtitulom Delicate. Flanaganov 8-dielny Pád domu Usherovcov, ktorý je zrejme jeho poslednou spoluprácou so streamovacou platformou Netflix, mal premiéru 12. októbra a momentálne ide o jeden z najdiskutovanejších seriálov na internete.

31.10.2023 06:00
Pád domu Usherovcov Foto:
Verna (Carla Guginová) na seba berie rôzne podoby.
debata

Námet na svoj najnovší projekt čerpal režisér z rovnomennej poviedky Edgara Allana Poea, ktorá bola prvýkrát publikovaná v roku 1839. Dej je situovaný do súčasnosti a rozpráva príbeh nechutne bohatej rodiny Usherovcov, ktorá vlastní farmaceutickú firmu Fortunato.

Na jej čele stojí Roderick Usher (Bruce Greenwood) spolu s jeho dvojčaťom Madeline (Mary McDonnellová). Roderick má šesť detí s piatimi ženami, v súčasnosti je jeho manželkou June (Ruth Coddová), ktorá bola predtým drogovo závislá, a z toho najhoršieho ju dostal práve Roderick a jeho „zázračný“ liek proti bolesti.

Napriek pomerne slušnému počtu detí má len jednu vnučku menom Lenore (Kyliegh Curranová), ktorej otcom je jeho najstarší syn Frederick (Henry Thomas). Ten spočiatku pôsobí celkom nevinne, ostatní súrodenci ho neznášajú pre jeho pätolizačstvo a neustálu potrebu zavďačiť sa otcovi.

Pre Carlu Guginovú ide o životnú úlohu.
Mnohí zo súrodencov sú pred smrťou na pokraji...
+10Rodina Usherovcov na súdnom pojednávaní.

Tamerlane (Samantha Sloyanová) vedie spolu so svojím manželom Williamom (Matt Biedel) fitnesprogram, a zatiaľ čo on je jeho tvárou, ona stojí v úzadí a stará sa o všetky praktické záležitosti. Chystá sa uviesť na trh špeciálny balíček pre bohatých ľudí, ktorý bude obsahovať tie najprestížnejšie zbytočnosti týkajúce sa krásy a zdravia, ušité na mieru každému jednotlivému klientovi.

Victorine (T'Nia Millerová) je zasa lekárkou. Spolu so svojou priateľkou Ali (Paola Nuñezová) vyvíja špeciálny prístroj na srdce, ktorý testujú na šimpanzoch. Camille (Kate Siegelová) je vedúca PR oddelenia firmy Fortunato a zo všetkých postáv je najcynickejšia. Má dvoch asistentov, ku ktorým sa správa príšerne, a okrem pracovných vecí ich využíva aj na svoje sexuálne uspokojenie.

Napoleon (Rahul Kohli), prezývaný Leo, je drogovo závislý a riadi vlastné štúdio na vývoj počítačových hier. Svojho priateľa Juliusa (Daniel Jun) pred rodinou skrýva, pretože ho chce ochrániť. Najmladším súrodencom je Prospero (Sauriyan Sapkota), ktorému hovoria Perry. Žije neviazane a pokúša sa rozbehnúť vlastný biznis – pochopiteľne, z prostriedkov rodinného bohatstva – ktorý mu Roderick zamietne.

Dokonalé impérium rodiny Usherovcov však, ako naznačuje názov, čaká pád. Súrodenci začnú jeden po druhom zomierať.

Firma na prvom mieste

Tvorba Mikea Flanagana je špecifická tým, že veľmi umne pracuje s emóciami. Práve tie sú skutočným zdrojom hororu. Dôkazom sú jeho predchádzajúce seriály The Haunting of Hill House, The Haunting of Bly Manor, Midnight Mass a Midnight Club.

Pád domu Usherovcov je však v tomto smere unikátny – hoci jednotlivé postavy disponujú veľmi výraznými charakterovými črtami, sú emocionálne vyprázdnené. Súrodenci majú nekonečné možnosti, so svojimi životmi môžu nakladať podľa ľubovôle – vo svete poháňanom peniazmi ich nič nebrzdí. A predsa vidíme ľudí, ktorí akoby sa z ničoho nedokázali tešiť.

Väčšina z nich je pevne fixovaná na jeden cieľ, ktorý chcú dosiahnuť. Nie je jasné, čo ich k tomu vedie, zdá sa to byť skôr chorobnou obsesiou než skutočnou vášňou a zanietením pre vec. Najlepším príkladom je Victorine, ktorá nesmierne túži po tom, aby jej experimentálny aparát na srdce fungoval. Nič nenasvedčuje tomu, že by jej išlo o záchranu ľudských životov. Je ochotná obetovať čokoľvek, aby sa jej to podarilo, a v závere sa zdá, akoby už ani nevedela, prečo to vlastne robí.

Ešte absurdnejšie sú vzájomné vzťahy Usherovcov. Takmer všetci sa totiž neznášajú. Hlavnou prioritou je firma. Frederick a Tamerlane opovrhujú ostatnými súrodencami, ktorí sú Roderickovými nelegitímnymi potomkami. Ešte horšie sa správajú k June, ktorá sa s nimi snaží zblížiť, no oni o to nestoja.

Súrodenci v nej vidia konkurenciu a nepriateľa, nepomáha ani fakt, že by mohla byť Roderickovou vnučkou. Preto ju považujú za zlatokopku, bez obalu na ňu chrlia urážky, akoby ani nebola v miestnosti. Ona to ticho znáša, no osamelosť v obrovskom dome plnom nevraživých pohľadov ju ubíja čoraz viac.

Fortunato je neustále pod paľbou Augusta Dupina (Carl Lumbly), ktorý sa už roky pokúša priviesť Usherovcov pred spravodlivosť. Tí však majú na svojej strane skúseného právnika Arthura Pyma (Mark Hamill), ktorý bez mihnutia oka úspešne odbíja každý pokus zdiskreditovať firmu. Do príbehu čoskoro vstúpi tajomná žena, lepšie povedané bytosť, ktorá si hovorí Verna (Carla Guginová). A vtedy je osud rodiny Usherovcov definitívne spečatený.

polnočny klub Čítajte viac Recenzia seriálu Polnočný klub: Čakajú na smrť a rozprávajú si desivé príbehy

Skryté odkazy

Flanagan je ako režisér neuveriteľne precízny, či už hovoríme o kinematografii, scenári, alebo o tých najdrobnejších detailoch. Má neuveriteľný talent na budovanie gotickej atmosféry, preto ide azda o toho najvhodnejšieho režiséra pre stvárnenie diela Edgara Allana Poea.

Flanagan si navyše počas posledných rokov vytvoril tím dvorných hercov, o kvalitách ktorých sa nedá pochybovať. S Carlou Guginovou, Henrym Thomasom a Kate Siegelovou (ktorá je, mimochodom, jeho manželka), spolupracoval na veľkom množstve projektov.

Vo viacerých sa objavil aj Rahul Kohli či Samantha Sloyanová. Zo seriálu Midnight Club si do Pádu domu Usherovcov prizval talentovanú Ruth Coddovú a Sauriyana Sapkotu, T'Nia Millerová sa zasa objavila v The Haunting of Bly Manor.

Bruce Greenwood stvárnil jednu z hlavných postáv filmu Geraldova hra, ktorá vznikla na motívy románu Stephena Kinga. Nováčikmi vo vesmíre Mikea Flanagana sú Mary McDonnellová a predstaviteľ Lukea Skywalkera zo Star Wars Mark Hamill. Osobne ma zamrzela neprítomnosť Victorie Pedrettiovej, ale verím, že ju ešte v jeho budúcich projektoch určite uvidíme.

Vo svojich prvých dvoch seriáloch ponúkol Flanagan divákom veľmi zaujímavú hru. Do pozadia väčšiny scén poukrýval duchov. Nešlo však o žiadne prvoplánové „ľakačky“ a mnoho divákov si ich prítomnosť ani nevšimlo.

Keď sa to rozchýrilo na internete, ľudia začali byť počas sledovania pozornejší a sami natrafili na viacero neškodných návštevníkov zo záhrobia. Pamätám si, keď som na tento fenomén upozornila moju mamu, ktorá mi potom celá šťastná kričala z obývačky, že sa jej podarilo nájsť jedného skrytého ducha.

Čo sa týka Pádu domu Usherovcov, žiadni ticho sa prizerajúci duchovia sa v ňom nenachádzajú. Seriál ale obsahuje veľké množstvo rôznych odkazov na tvorbu Edgara Allana Poea – postavy nesú mená z jeho diel, anagram mena Verna je Raven, teda havran, jedna z najikonickejších postáv Poeovej tvorby. Roderick Usher niekoľkokrát recituje jeho básne.

Šikovný Flanagan do seriálu ukryl aj niekoľko nenápadných odkazov a paralel na svoju vlastnú tvorbu. Za zmienku stojí aj téma umelej inteligencie, ktorú však tvorcovia v rámci dejovej linky ďalej nerozvíjajú.

Životná úloha Carly Guginovej

Základným hororovým prvkom Pádu domu Usherovcov sú nezvyčajné a brutálne úmrtia súrodencov, gotická atmosféra a zopár „ľakačiek“, ktoré však nepôsobia lacno. Nebol by ale Flanagan, ak by sa za tým všetkým neskrývala skutočná hrôza – tou je práve príbeh jednej absurdnej, takmer až surreálnej rodiny. Roderick sleduje, ako mu jedno po druhom zomierajú deti, no nijako to s ním nepohne. Podobne je na tom aj zvyšok rodiny, dokonca sa to nikomu ani nezdá čudné.

Za zmienku v tomto prípade stojí Leo, ktorý sa spomedzi svojich súrodencov zdá byť najmenej problematický. Ani zďaleka nie je tak chladný ako ostatní, no pointa jeho postavy tkvie v čomsi inom. Síce o sebe tvrdí, že sa odstrihol od Fortunata a vedie svoj vlastný podnik, skutočnosťou však je, že prostriedky na rozbeh čerpal práve zo zdrojov rodiny. Tvorcovia tým poukazujú na jeho pokrytectvo. Napriek tomu je osviežujúce vidieť aspoň jedného člena tejto šialenej rodiny, ktorý nie je úplným monštrom.

Najfascinujúcejšou postavou seriálu je nepochybne Verna. Dovolím si dokonca tvrdiť, že pre Carlu Guginovú, ktorá má beztak bohatú kariéru, ide o jej životnú úlohu. Bytosť, ktorú zobrazuje, nie je bližšie špecifikovaná, ja osobne som ju vnímala ako stelesnenie smrti.

Je povznesená nad ľudskými malichernosťami, napriek tomu ju ešte stále neprestávame udivovať nezmyselnosťou a krutosťou našich rozhodnutí. K svojim obetiam vie byť láskavá, ale aj bolestivo úprimná. Divácke ohlasy na výkon Carly Guginovej sú celkom zaslúžene pozitívne.

Zaujímavá je aj Madeline, vypočítavá a veľmi sebavedomá žena, ktorá je mozgom stojacim za Roderickovými rozhodnutiami. Napriek tomu, že ide o bezcharakterného človeka, sa divák neubráni istému obdivu. Madeline na rozdiel od všetkých ostatných presne vie, čo chce, aj ako to dosiahne.

vyhanac diabla Čítajte viac Recenzia: Zatracujme démonov, nie nového Vyháňača diabla

Budúcnosť hororových seriálov

Seriál Pád domu Usherovcov nastavuje zrkadlo svetu, v ktorom žijeme. Otvorene kritizuje kapitalizmus, ukazuje emocionálne prázdny život ľudí, ktorí stratili kontakt s realitou, a hoci sa za čímsi ženú, zdá sa, akoby netušili, aký je ich cieľ. Posledné momenty v životoch niektorých súrodencov preto vrcholia šialenstvom.

V žiadnom zo svojich predchádzajúcich seriálov ani filmov nebol Flanagan taký nekompromisný, ako práve v Páde domu Usherovcov. Napriek tomu je atmosféra prázdnoty a ťažoby obklopujúcej bohatú rodinu vyvážená skutkami postáv, ktoré poznajú význam slova „ľudskosť“.

Pád domu Usherovcov spestril tohtoročné halloweenske obdobie, okrem neho v súčasnosti vychádzajú aj nové epizódy seriálov Chucky a American Horror Story. Vraždiaca bábika má za sebou množstvo filmov a seriálová verzia je všetkým, čo si hororový fanúšik môže priať. S Flanaganom sa to z hľadiska témy, samozrejme, porovnávať nedá – hovoríme o úrovni kvality. Chucky je cynickým slasherom, ktorý vo veľkej miere využíva prvky drsnej komédie.

Prvý film mal premiéru ešte v roku 1988, napriek tomu má táto séria ešte stále čo povedať. Svedčí o tom aj zatiaľ posledný odvysielaný diel Jennifer's Body. Mancini je fanúšikom metahumoru – názov epizódy odkazuje na populárny horor s Megan Foxovou a Amandou Seyfriedovou.

Chucky sa v rámci tohto dielu ocitne v dome Ronalda DeFea Jr. – podľa jeho príbehu bolo natočené nespočetné množstvo hororov. Bez obáv môžeme tvrdiť, že Chucky, rovnako ako Flanaganova tvorba, má pred sebou ešte sľubnú budúcnosť.

O American Horror Story Ryana Murphyho sa to, bohužiaľ, tvrdiť nedá. Prvý krok vedľa predstavovala šiesta séria s podtitulom Roanoke, a odvtedy to už išlo celé z kopca. Niektoré série sa vydarili, ako napríklad 1984 alebo Apocalypse (aj keď v tomto prípade sa o to zaslúžila najmä radosť fanúšikov z návratu postáv z tretej série).

Momentálne vysielaná Delicate sa v mnohom ponáša na slávne Rosemarino dieťa. Tento príbeh pozná azda každý fanúšik hororu, prípadne aj diváci, ktorí tento žáner nemajú až tak v obľube. Lenže tento typ zápletky bol rozobratý v toľkých filmoch, že už jednoducho nedokáže prekvapiť.

Možno sa mýlim a v ďalších epizódach dôjde k nejakému šokujúcemu zvratu, dosť o tom však pochybujem. Všetky diely sa na seba podobajú ako vajce vajcu, dali by sa zhodnotiť veľmi jednoducho – tehotná Anna (Emma Robertsová) je v neustálom strese, pretože ju prenasledujú čudní ľudia a dejú sa jej nevysvetliteľné ve­ci.

Nevie, či je paranoidná, alebo sa skutočne stala obeťou čohosi zlého. A to je celé. Najviac pozornosti na seba púta postava Siobhan, ktorú stvárňuje Kim Kardashianová – a je prekvapivo dobrá! To už je aký absurdný paradox?

Budúcnosť hororových seriálov primárne leží na pleciach Mikea Flanagana a Dona Manciniho. Ryan Murphy, ktorý sa nielen s American Horror Story, ale aj so seriálom Glee zapísal do histórie, by mal ísť do hororového dôchodku a prenechať túto zodpovednosť na tých, ktorí ešte majú čo povedať.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #film #recenzia #seriál #horor #Mike Flanagan #Pád domu Usherovcov