Franta mimozemšťan je nová komédia Rudolfa Havlíka o nečakanej návšteve z kozmu

Sme vo vesmíre sami? A čo ak sa náhodou niekto cudzí ocitne medzi nami? Rudolf Havlík, režisér divácky úspešných komédií Po čom muži túžia 1 a 2 a Ostrov, vysiela vo svojej novej komédii hrdinov z malej moravskej obce do pátrania po veľkej záhade.

21.11.2023 12:00
Franta mimozemšťan Foto:
Jakub Prachař vo filme Franta mimozemšťan.
debata

Jakub Prachař – tentokrát v netradičnej dvojroli – a Tereza Ramba ako jeho žena, tvoria opäť ústrednú dvojicu filmu. Ďalej vo filme hrajú Filip Březina, Kateřina Marie Fialová, Vasil Fridrich, Erika Stárková, Jiří Langmajer, Leoš Noha, Petra Hřebíčková, Petr Vančura, Oldřich Navrátil, Pavel Kikinčuk a Jan Teplý ml.

Vesmírna komédia Franta mimozemšťan príde do kín 15. februára a tvorcovia predstavujú trailer a plagáty.

Pokojný život malej moravskej dedinky narušia zvláštne úkazy. Amatérsky astronóm Blažej (Filip Březina) je presvedčený, že prišla návšteva z kozmu. Nikto mu však neverí. Starosta Picek (Vasil Fridrich) má veľa práce s dotáciami a tunajšia policajtka Marková (Erika Stárková) rozbieha pátranie po ukradnutej cisterne. Prečo sa však sused Franta (Jakub Prachař) správa zrazu tak zvláštne? Ako by ho niekto vymenil! Celá dedina síce tvrdí, že Franta bol vždy tak trochu akoby z inej planéty, ale jeho aktuálne správanie sa je veľa aj na jeho ženu Boženu (Tereza Ramba). Vo chvíli, kedy sa v dedine objaví Rebeka (Kateřina Marie Fialová) a v jej pätách generál Sokol (Jiří Langmajer), rozhodnú sa miestni záhadu rozlúštiť po svojom.

Foto: Fénix Film
franta mimozemstan

Komédia Franta mimozemšťan sa na pozadí ľahko absurdného príbehu pohráva so situáciami, ktoré nevieme vysvetliť. Možno sa ich aj bojíme, ale musíme nájsť spôsob, ako sa s nimi vysporiadať.

Na Jakuba Prachaře čekala úloha zhostiť sa dvoch postáv – reálneho Frantu a mimozemšťana Franťana. Majú niečo spoločné? “Je tam určitá podoba. Ale inak sú úplne odlišní, pretože mimozemská civilizácia na rozdiel od tej našej nepije alkohol. Franta pije alkohol. A rád,” hovorí Jakub Prachař.

Nemé tajomstvá Čítajte viac Recenzia: Tragická nehoda odhalí skryté krivdy a tajomstvá

“Výkony všetkých hercov sú naozaj skvelé. Som z nich nadšený a Jakub je úplne fenomenálny,” vyjadruje spokojnosť režisér Rudolf Havlík, ktorý zároveň dodáva, čo môžeme od komédie očakávať: “Mám veľmi rád sci-fi filmy. Vždy ma bavili, vyrastal som na E. T.-im a na všetkých ďalších, ktoré potom prišli. A tým, že mám rád aj komédiu a humor, rozhodol som sa, že to moje obľúbené sci- fi skúsim poňať humorným spôsobom, ktorý je mi blízky. Myslím si, že od nášho filmu sa dajú očakávať najmä humor a situácie, ktoré pramenia z toho, čo by bolo, keby mimozemšťan omylom pristál namiesto v Amerike v Čechách. Čo je už samo o sebe zábavné. Akonáhle som začal písať a vykresľovať české reálie, charaktery a to, akým spôsobom sa správame k sebe samým a k prírode, aj k mimozemšťanom, tak sa mi to zapáčilo. Vďaka tomu môžeme od Frantu mimozemšťana očakávať zábavu a vtip.”

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Jakub Prachař #Rudolf Havlík #Tereza Ramba