Recenzia: Zahráme sa hru. Kto prehrá, zomrie

Režisérska dvojica Ari Costa a Eren Celeboglu vo svojom celovečernom debute Schovaní, neschovaní stavila na osvedčené herecké mená. Ani takým talentom, ako je Asa Butterfield či Benjamin Evan Ainsworth sa však tento film nepodarilo zachrániť.

02.12.2023 06:00
Schovaní, neschovaní Foto:
Asa Buttefield ako Marcus a Natalia Dyerová ako jeho sestra Billie.
debata

Ktože to zomrel?

Dej sa odohráva na tom azda najstrašidelnejšom mieste v celých Spojených štátoch – v Saleme. Kathy (Annabeth Gishová) je slobodnou matkou troch detí – Marcusa (Asa Butterfield), Billie (Natalia Dyerová) a Jonaha (Benjamin Evan Ainsworth). Nejde o žiadnu usporiadanú rodinku, no napriek všetkým problémom a nezhodám spolu nejako fungujú.

Jedného dňa nájde Jonah nezvyčajný nôž, ktorý mu v myšlienkach nedá pokoj. A hoci mu Marcus prikáže, aby ho vrátil naspäť, Jonah sa poň vráti. Keď z neho zoškriabe nános špiny a prečíta slová, ktoré sú na ňom napísané, rozpúta tým nepredstaviteľné peklo. Jonaha a neskôr jeho brata Marcusa posadne duch chlapca, ktorý ostatných núti hrať sa detské hry – ak prehrajú, znamená to pre nich smrť.

Snímka Schovaní, neschovaní ide po línii klasických slasherov – sledujeme partiu tínedžerov, ktorých postupne vraždí ich posadnutý kamarát. Taký mix medzi Evil Dead a Piatkom trinásteho, no s tým rozdielom, že nič nie je poriadne dotiahnuté. Film má len hodinu šestnásť minút, preto sa všetko deje akosi prirýchlo.

Dokonca ani tých vrážd nie je veľa – keď už niekto zomrie, je to nejaká vedľajšia postava, o ktorej divák takmer nič nevie. Billie spolu so svojím priateľom Peteom (Kolton Stewart) a najlepšou kamarátkou Sophie (Laurel Marsdenová) vyrazila na „párty“ – je na nej hádam až nejakých päť ľudí, no aj z tých si zapamätáte azda len dvoch.

Päť nocí u Freddyho Čítajte viac Recenzia: Keď sa detská radosť zmení na nočnú moru

Hra ako zdroj hrôzy a zla

Často platí, že v jednoduchosti je krása, no v prípade filmu Schovaní, neschovaní je jej až priveľa. Príbeh chlapca a jeho matky, ktorá sa mstí za synovo utrpenie dávno po jeho smrti, diváka zaujme, no pôsobí trochu neučesane a prvoplánovo. Celkovo je dej príliš plynulý, chýbajú mu zvraty aj akýkoľvek náznak originality.

Ani koncept, ktorý využíva hru ako zdroj hrôzy a zla, nie je ničím novým – už sme tu mali filmy ako Vadí nevadí, Ouija či Hádaj, kto je vrah. Navyše tých hier, ktoré posadnutý Marcus hrá so svojimi obeťami, tiež nie je veľa. Jedinou z nich, ktorej sa podarilo vytvoriť skutočný hororový efekt, je obesenec.

Benjamin Evan Ainsworth ako Jonah, Laurel... Foto: Continental Film
Shovaní, neschovaní Benjamin Evan Ainsworth ako Jonah, Laurel Marsdenová ako Sophie, Natalia Dyerová ako Billie a Asa Buttefield ako Marcus.

Schovaní, neschovaní by možno fungoval, ak by ho niekto natočil pred dvadsiatimi rokmi, alebo ak by išlo o krátky film či epizódu antologického seriálu. Jeho svetlým bodom sú herecké výkony Asu Butterfielda (Sexuálna výchova, Hugo), Natalie Dyerovej (Stranger Things) a Benjamina Evana Ainswortha (The Haunting of Bly Manor), ktorí zrejme netušili, do čoho idú. Je škoda, že tvorcovia viac nevyužili Annabeth Gishovú, ktorá preukázala svoje nadanie v nejednom kvalitnom hororovom seriáli.

Posledným klincom do rakvy tohto nepodareného filmu je záverečný monológ Billie, ktorý by sa svojou patetickosťou vyrovnal akejkoľvek snímke od Hallmarku. Snímka Schovaní, neschovaní vás nevydesí ani neprekvapí, nedá vám dôvod zaujímať sa o osudy protagonistov a hoci má len niečo vyše hodiny, prinúti vás zamyslieť sa nad tým, či to nebola strata času.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #film #recenzia #horor