Recenzia: Vianočné mestečko, v ktorom sa vraždí

Už sa stalo tradíciou, že každý rok vyjde aspoň jeden vianočný horor. Vlani svojimi kvalitami nečakane prekvapila Šialená noc v hlavnej úlohe s Davidom Harbourom, ktorý stvárnil vraždiaceho Santu Clausa. Tento rok vyšla na streamovacej platforme Shudder hororová komédia It's A Wonderful Knife, ktorej názov šikovne odkazuje na vianočnú klasiku It's A Wonderful Life (Život je krásny) z roku 1946. Nejde o žiaden prelomový film, skôr o ľahké pobavenie na spestrenie sviatkov.

10.12.2023 06:00
Its A Wonderful Knife Foto:
Jane Widdop ako protagonistka Winnie.
debata (2)

Alternatívna realita

Mestečko Angel Falls akoby vypadlo z presladeného amerického filmu o Vianociach. Jeho obyvatelia sa pripravujú na sviatky a medzitým musia čeliť manipulatívnym výpadom cieľavedomého Henryho Watersa (Justin Long), ktorý sa v meste snaží vybudovať luxusné obchodné centrum. Po tom, ako mu Roger Evans (William B. Davis) odmietne predať svoj pozemok, sa v Angel Falls znenazdajky objaví vrah v kostýme anjela, ktorý Rogera aj jeho vnučku Caru (Hana Hugginsová) zabije.

Jej najlepšia kamarátka Winnie (Jane Widdop) je toho svedkom, no zakročiť stihne až po tom, ako sa vrah vrhne na ňu a jej brata Jimmyho (Aiden Howard). Podarí sa jej ho zlikvidovať a keď mu strhne masku, zistí, že sa pod ňou neskrýval nik iný, než úlisný Henry.

A hoci sa Winnie podarí zachrániť mesto, rok po incidente je jej život hore nohami. Z univerzity, kam chcela ísť študovať fotografiu, jej prišlo oznámenie o neprijatí. Jej rodina odmieta vracať sa k tragickým udalostiam minulého roka, ktoré Winnie ešte stále neprekonala.

Pád domu Usherovcov Čítajte viac Recenzia: Keď skorumpovaných boháčov dobehne spravodlivosť. Pád domu Usherovcov je ďalší Flanaganov klenot

Priateľ ju už rok podvádza s inou a poslednou kvapkou je, keď na Vianoce dostane teplákovú súpravu, kým jej bratovi kúpia rodičia nové auto. Winnie si preto želá, aby sa nikdy nenarodila, a polárna žiara, ktorá si pláva po oblohe nad Angel Falls, jej prianie splní.

Logika filmu diváka v tomto úseku trocha prekvapí – Winnie sa totiž ocitne v realite, v ktorej sa nikdy nenarodila. Napriek tomu má fyzickú podobu, len ju nikto nespoznáva. Mesto je v katastrofálnom stave – vrah je stále nažive a jeho sen o veľkolepom nákupnom centre sa stal skutočnosťou. Navyše je starostom a rozhoduje o všetko, čo sa v Angel Falls deje. Množstvo ľudí je mŕtvych a rodina Winnie je na dne.

Jej mama (Erin Boyesová) má aféry priamo pred ostatnými členmi rodiny, Jimmy je mŕtvy, otec (Joel McHale) je verným posluhovačom Henryho a teta Gale (Katharine Isabelle) sa ako jediná pokúša udržať rodinu pokope, a to napriek tomu, že aj jej manželka Karen (Cassandra Naudová) podľahla vrahovmu besneniu. Hoci to vyzerá beznádejne, podarí sa Winnie spriateliť s čudáčkou Bernie (Jess McLeodová), ktorá jej pomôže napraviť situáciu skôr, než bude príliš neskoro.

Trpký osud Justina Longa

Filmy o časových slučkách, cestovaní v čase a alternatívnych realitách, v ktorých sa protagonista nikdy nenarodil, nie sú ničím novým. It's A Wonderful Life je ľahká chuťovka, ktorá neočakáva záujem náročnejšieho diváka. Miestami v nej chýba elementárna logika – napríklad keď teta Gale takmer okamžite uverí, že Winnie je jej nenarodená neter.

Humoru by v snímke mohlo byť trochu viac, niektoré scény, ktoré mali byť vtipné, pôsobia skôr nepríjemne a trápne. A vlastne aj celé vyznenie filmu môže v divákovi vyvolať začudovanie – hoci sa príbeh končí, ako inak, šťastne, odhaľujú jeho udalosti fakt, že na pohľad perfektná rodina je len krehkým pozlátkom. Smrť syna je nepochybne ťažkou ranou, ale jej následky sú v tomto prípade extrémne. Jediným sceľujúcim prvkom v rodine je Gale, ktorá sa snaží byť silná pre dobro ostatných, no je vidieť, že to pre ňu tiež nie je jednoduché.

It's A Wonderful Life je z hľadiska deja priemerným slasherom, ktorý vyniká azda len tým, že vrah je od začiatku známy (no aj tu sa divákom ponúkne jedno nečakané prekvapenie). Čo sa však týka niektorých postáv, tak sa tvorcom podarilo celkom zaujímavo vykresliť ich emócie. Jane Widdop, ktorú môžete poznať z fantastického seriálu Yellowjackets, bola dobrou voľbou pre stvárnenie protagonistky Winnie.

Šialená noc Čítajte viac Šťastné a krvavé. Toto sú najlepšie vianočné horory

Za zmienku stojí tiež výkon Katharine Isabelle a hoci mala Cassandra Naudová len menšiu rolu, potešila ňou nejedného fanúšika žánru – jej úloha vo filme Influencer je totiž nezabudnuteľná. No a nezabudnime ani na hororovú ikonu Justina Longa, ktorý je známy tým, že jeho postavy zásadne končia zle.

Na navodenie tej správnej atmosféry je snímka It's A Wonderful Life dobrou voľbou – krásne vianočné mestečko v područí psychopatického zloducha, zázračný prvok v podobe splneného želania od aurory borealis, vymedzený čas na zachránenie seba a ostatných, nečakaná láska, poučenie sa zo svojich chýb a ocenenie toho, čo bolo predtým brané ako samozrejmosť.

Ako keď Kevin McCallister na konci filmu Sám doma pochopí, že rodina, ktorá sa k nemu správala hrozne, je vlastne super. Akurát, že tam nikto nezomrel násilnou smrťou… aj keď jedna fanúšikovská teória hovorí, že z Kevina neskôr vyrástol Jigsaw. Ktovie.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #film #recenzia #Vianoce #horor