Recenzia: Pokračovanie Troch mušketierov zabaví, prvý film však neprekoná

Po pol roku sme sa dočkali pokračovania dobrodružnej historickej drámy Traja mušketieri: D'Artagnan od režiséra Martina Bourboulona. Film, nesúci podtitul Milady, nadväzuje na udalosti predchádzajúceho dielu. V prvých minútach ich prostredníctvom krátkej montáže pripomenie a zhodnotí, takže sa divák bez problémov dostane späť do obrazu. Vo Francúzsku je vyhlásená vojna, na ktorej zastavenie nestačí len rýchlosť a precíznosť v boji s kordmi - mušketieri musia prekaziť sprisahanie, ktoré siaha až do najvyšších mocenských kruhov v krajine.

15.12.2023 08:00
Traja mušketieri: Milady Foto:
Eva Greenová ako Milady de Winter a François Civil ako D'Artagnan.
debata

Šokujúce odhalenie

Ako naznačuje názov, podstatnú úlohu v deji zohráva prešibaná Milady de Winter (Eva Greenová). A hoci D'Artagnan (François Civil) vie, že jej nemôže úplne dôverovať, osud ich na istý čas spojí – jeho milovanú Constance (Lyna Khoudriová) totiž uniesli a mladý mušketier je ochotný urobiť čokoľvek, aby ju zachránil.

Medzitým prebieha vojna a divák sa v spleti intríg a nejasných cieľov ľudí pri moci trochu stráca. V pokračovaní Troch mušketierov má oveľa menší priestor kráľ Ľudovít XIII. (Louis Garrel), jeho manželka Anna Rakúska (Vicky Kriepsová) a dokonca aj kardinál Richelieu (Éric Ruf).

Film však nezaostáva za svojím predchodcom v oblasti veľkolepých vizuálov približujúcich Francúzsko 17. storočia. Niektoré scény dokonca pripomínajú obľúbenú hru Assassin's Creed, ktorej dej sa odohráva v rôznych krajinách a historických obdobiach.

Eva Greenová ako Milady de Winter.
Milady de Winter (Eva Greenová) opäť spriada...
+4Vincent Cassel ako Athos.

Divák sa v žiadnom momente nenudí, dramatický dej opäť odľahčuje niekoľko vtipných scén, ktorých protagonistami sú najmä Porthos (Pio Marmaï) a Aramis (Romain Duris). Oproti prvej snímke ich je však menej, priestor dostáva najmä D'Artagnan a Athos (Vincent Cassel).

Hoci má snímka porovnateľné množstvo dobrodružstiev a intríg s prvým dielom, výsledok je o trochu horší. Dej je občas natoľko mätúci, že vo výsledku nie je jasné, čo sa vlastne deje. Po tom, ako dôjde k šokujúcemu odhaleniu skutočnej identity záhadnej Milady, je jej postava ešte stále opradená akýmsi tajomstvom. Jej motívy sú do poslednej chvíle nejasné, no treba povedať, že Eva Greenová opäť predviedla skvelý herecký výkon. Jej Milady je inteligentná, desivá, príťažlivá a nevyspytateľná zároveň.

Tretí film?

Problematické sú aj pasáže, ktoré nedávajú zmysel. Keď napríklad obesia jednu z postáv, niekoľko minút ešte žije a až potom zomrie. Ak by mala zlomený väz, už by veru nemala kedy podeliť sa o svoje posledné slová. A na udusenie sa tiež nemala čas, pretože v slučke strávila len niekoľko sekúnd.

Tvorcovia tým síce dosiahli priam melodramatický moment, no nejeden divák sa zrejme so začudovaním poškriabe na hlave. Nehovoriac o absurdnom spôsobe, akým sa táto postava, ktorej meno neprezradíme, dostala na šibenicu. Jej myšlienkové pochody nedávajú takmer žiadny zmysel.

Traja musketieri Čítajte viac Recenzia: Traja mušketieri a D'Artagnan opäť tasia kordy

Úspech Troch mušketierov Martina Bourboulona stojí najmä na charizmatickom obsadení, skvelej výprave a dynamickom tempe deja. Tvorcovia síce avizovali, že séria bude mať iba dve časti, záver Milady však naznačuje ďalšie pokračovanie.

Niektoré veci zostávajú nevypovedané a konečnému rozuzleniu sprisahania chýba poriadne vyvrcholenie. Druhý diel Troch mušketierov je však kvalitnou historickou drámou, ktorá síce nie je taká dobrá ako prvý film, no napriek tomu ponúka zaujímavý divácky zážitok. Uvidíme, či sa teda dočkáme ďalšieho pokračovania.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #film #recenzia #Traja mušketieri