Z Mickeyho Mousea bude vraždiace monštrum. Nasleduje tak osud Medvedíka Pú

Jedna z najikonickejších animovaných postavičiek sa stala verejne dostupnou. Prvého januára totiž vypršali autorské práva na film Parník Willie z roku 1928, kde Walt Disney predstavil prvú podobu myšiaka Mickeyho Mousea a jeho partnerky Minnie. To znamená, že umelci môžu voľne využívať zábery, kresby a postavy z filmu bez toho, aby za to museli platiť. Neskorších verzií Mickeyho Mousea sa to však netýka.

07.01.2024 07:00
Mickey Mouse Foto:
Snímka z filmu Pasca Mickeyho Mousea, ktorý bude mať premiéru už čoskoro.
debata

Disney a autorské práva

„Disney má momentálne dosť starostí a koniec platnosti (autorských práv) Mickeyho Mousea z Parníku Willie by pravdepodobne nemal byť na čele zoznamu. Pôvodný Mickey nie je ten, na ktorého všetci myslíme a ktorého máme na našich tričkách či obliečkach na vankúše niekde v podkroví,“ uviedol Robert Thompson, profesor televízie, rozhlasu a filmu a zakladajúci riaditeľ Bleier centra pre televíziu a populárnu kultúru na Syracuse University.

Spoločnosť Disney sa pokúšala autorské práva zachovať, no bez úspechu. Ide o citlivú tému – v roku 1989 sa predstavitelia Disney vyhrážali trom škôlkam na Floride, ktoré si vyzdobili steny postavičkami z ich rozprávok. „Toto je jediný prípad, o ktorom viem, keď si nejaká obskúrna škola uprostred ničoho pustí Levieho kráľa a ukážu sa tam ľudia z úseku autorských práv Disney,“ hovorí Thompson na margo podobných prípadov.

V roku 1998 lobovala spoločnosť Disney za zákon o rozšírení autorských práv, ktorý ich platnosť predĺžil o 20 rokov na súčasných 95. Vplyv Disney na hlasovanie kongresu bol taký silný, že sa zaužívalo označenie zákon na ochranu Mickeyho Mousea. O ďalšie predĺženie však zákonodarcovia neprejavili záujem.

Predstavitelia spoločnosti Disney uviedli, že zostávajú ostražití. „Modernejšie verzie Mickeyho zostanú vypršaním autorských práv na Parník Willie nedotknuté a Mickey bude naďalej hrať vedúcu úlohu ako globálny ambasádor pre spoločnosť Walt Disney v našom rozprávaní príbehov, atrakciách v zábavných parkoch a tovare,“ píše sa v oficiálnom stanovisku. „Budeme, samozrejme, naďalej chrániť naše práva na modernejšie verzie Mickeyho Mousea a iných diel, ktoré zostávajú predmetom autorských práv.“

Disney sa pritom nemusí obávať, že by stratilo dominantné postavenie na trhu – v súčasnosti pod túto spoločnosť spadá Pixar, Marvel, Star Wars, televízie ABC a ESPN či streamovacia platforma Hulu. „Keď sa pozriete na to, čo Disney kontroluje, mysleli by ste si, že zarába všetky peniaze v Amerike,“ hovorí Thompson.

Dominika Richterová Čítajte viac Herečka Dominika Richterová: Novodobé princezné nenosia korunku, ale odvahu a silu

Filmy aj hra

Minulý rok vypršali autorské práva na postavu Medvedíka Pú. Filmoví tvorcovia to okamžite využili a natočili horor Macko Puf: Krv a med. Ide o zaujímavý paradox – vziať obľúbenú rozprávkovú postavičku a urobiť z nej krvilačnú beštiu. Snímka Rhysa Frake-Waterfielda získala negatívne recenzie, na stránke Rotten Tomatoes má hodnotenie tri percentá a mnohí ju označili za najhorší film uplynulého roka. Napriek tomu sa na Valentína dočkáme pokračovania.

Mickeyho Mousea čaká podobný osud ako Medvedíka Pú. Záujem o natočenie nízkorozpočtových hororov s touto postavou prejavili hneď dvaja režiséri – Jamie Bailey, ktorého Pasca Mickeyho Mousea vyjde v marci, a Steven LaMorte, ktorý názov pripravovanej snímky zatiaľ neoznámil.

Bailey sa vyjadril, že sa chcel zabaviť. „Mickey Mouse z filmu Parník Willie vraždí ľudí. Je to smiešne. Išli sme s tým a bavili sme sa pri tom a myslím si, že je to vidieť,“ povedal. Dej snímky predstaví partiu mladých ľudí, ktorí svojmu kamarátovi usporiadali oslavu narodenín. Ich noc však naruší šialený masový vrah v kostýme Mickeyho Mousea.

„Parník Willie priniesol radosť celým generáciám, ale pod veselým zovňajškom sa skrýva potenciál pre čistý, neobmedzený teror,“ uviedol LaMorte pre magazín Variety. Jeho zatiaľ bezmenný film bude sledovať skupinu ľudí, ktorých nočná jazda loďou v New Yorku sa zmení na boj o holý život. „Je to projekt, o ktorom som sníval, a už sa neviem dočkať, kedy svetu predstavím zvrátený pohľad na túto milovanú postavu,“ vysvetľuje režisér.

Okrem hororových filmov vyjde aj počítačová hra s názvom Infestation: Origins od štúdia Nightmare Forge Games, ktorá je tiež inšpirovaná postavou Mickeyho Mousea.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #film #Disney #animovaný film #horor #Mickey Mouse