Šesťročná príprava na šesťminútovú scénu. Čo všetko si od hercov vyžaduje úloha v životopisnom filme?

Po Oppenheimerovi, Priscille a Maestrovi prichádza ďalší dlhoočakávaný životopisný film. Už v máji by mala mať premiéru snímka Back to Black, ktorá hovorí o tragickom živote speváčky Amy Winehouseovej. Názov odkazuje na jej najúspešnejší album obsahujúci rovnomennú skladbu, ktorý získal niekoľko ocenení Grammy. Réžie snímky sa ujala Sam Taylorová-Johnsonová, ktorá v roku 2009 uviedla biografický film Nowhere Boy o Johnovi Lennonovi. Hoci nejde o úlohu športovkyne, herečke v hlavnej úlohe Marise Abelovej dala príprava poriadne fyzicky zabrať.

22.01.2024 06:00
Marisa Abelová, Amy Winehousová Foto:
Marisa Abelová ako Amy Winehousová v pripravovanom filme Back to Black.
debata

Spev, prízvuk a hra na gitare

Abelová musela absolvovať intenzívne hodiny spevu a zvládnuť Winehouseovej typický prízvuk. Herečka sa tiež musela naučiť hrať na gitare, schudnúť a neustále cvičiť. Na jej úlohu ju pripravovala koučka Anne-Marie Speedová.

„Je to príprava na plný úväzok, ako u športovca, a ľudia naozaj podceňujú, aká fyzicky náročná môže byť hlasová produkcia. Oni to nevidia, ale naozaj je to tak. Musíte prinútiť telo pracovať správnym spôsobom, aby skutočne podporovalo to, čo sa deje, a produkovalo hlas týmto spôsobom,“ vysvetlila.

„Stretávala som sa s (Abelovou) štyrikrát do týždňa na dvojhodinových stretnutiach počas troch mesiacov, kým sme začali natáčať. Takže je to veľký, veľký záväzok.“

Vo filme okrem Abelovej účinkuje Jack O'Connell ako Blake Fielder-Civil, Eddie Marsan ako Mitch Winehouse, Juliet Cowanová ako Janis Winehouseová-Collinsová a Lesley Manvillová ako Cynthia Winehouseová. Vo Veľkej Británii bude mať Back to Black premiéru 12. apríla, v USA 10. mája. Dátum slovenskej premiéry zatiaľ nie je známy.

Hovoril Bernsteinovým hlasom

Marisa Abelová nie je jediná herečka, ktorá musela na úlohe stvárňujúcej skutočnú osobu „zamakať“. Bradley Cooper, ktorý si len nedávno zahral skladateľa a dirigenta Leonarda Bernsteina, sa na svoju rolu pripravoval šesť rokov – konkrétne na jednu niekoľkominútovú scénu, v ktorej diriguje orchester.

„Bol som z nej veľmi nervózny, pretože sme išli naživo. Bol to Londýnsky symfonický orchester. Bol som nahrávaný naživo, musel som ich dirigovať,“ uviedol Cooper. „Strávil som šesť rokov učením sa, ako dirigovať šesť minút a 21 sekúnd hudby.“ V rámci prípravy podrobne študoval nahrávku Bernsteinovho koncertu v Elyskej katedrále.

bradley cooper, režisér, Maestro, Bernstein Čítajte viac Leonard Bernstein má vo filme Bradleyho Coopera Maestro nos ako z nacistickej karikatúry

Huslistka Londýnskeho symfonického orchestra Clare Duckworthová sa vyslovila, že „aj keď nič z toho nebolo zachytené na kameru, keď sa rozprával s orchestrom, hovoril Bernsteinovým hlasom“. Aj členovia orchestra sa museli prispôsobiť požiadavkám filmu – mnohí z nich si museli nechať narásť brady a vlasy. Tí, ktorí nosili okuliare, dostali dioptrické.

„Robí všetko. Je to človek, ktorý je do toho totálne ponorený, a je priam šialene ponorený do všetkých vecí týkajúcich sa Leonarda Bernsteina, takže nám celý čas kládol množstvo otázok a bol veľmi veľkorysý počas celého procesu,“ uviedla Jamie Bernsteinová, najstaršia dcéra Leonarda Bernsteina.

„Je neuveriteľne zvláštne a znepokojujúce, že táto mladá filmová hviezda stvárňuje nášho otca v rôznych obdobiach jeho života. Je to portrét manželstva našich rodičov. Je to o niečom veľmi špecifickom a pre nás veľmi osobnom.“

Priepasť medzi mediálnym obrazom a skutočnosťou

Precíznou prípravou prešla aj herečka Renée Zellwegerová, ktorá pred niekoľkými rokmi stvárnila legendárnu Judy Garlandovú. Hodiny študovala osobné nahrávky, hudobné vystúpenia a rozhovory. „Snažila som sa to rozobrať z intelektuálneho hľadiska a pozrieť sa na metodológiu, ktorá je za tým,“ uviedla Zellwegerová, ktorá chcela vystihnúť, čo bolo charakteristické pre Garlandovej prejav a vystúpenia.

Úlohu hereckej a hudobnej ikony nebrala na ľahkú váhu. „Nechcela som príliš myslieť na to zrejmé – ako veľmi zbožňovaná Judy je a bola celými generáciami. Snažila som sa zhodiť to zo stola. Šlo mi o pochopenie druhej strany hviezdnej slávy… inak by som jednoducho utiekla,“ dodala. Stvárnenie skutočnej postavy je podľa jej slov celkom iným druhom zodpovednosti.

Judy Garland Čítajte viac Hviezda, ktorá skonala predčasne. Judy Garlandová by mala 100 rokov

Súčasťou prípravy na úlohu Judy Garlandovej bol, samozrejme, aj hlasový tréning. Pre Zellwegerovú to neznamenalo iba naučiť sa spievať ako Judy, ale dokázať napodobiť jej nezameniteľný chrapľavý hlas počas rozprávania.

„Nikdy predtým som sa nepokúšala dosiahnuť žiadnu z týchto nôt – teda, možno v sprche to bol dobrý nápad. Takže som začala s vokálnym a praktickým tréningom, len aby som vedela, aké to je, a aby som zistila, čo je potrebné na to, aby som ten zvuk skutočne vydala.“

Renée Zellwegerová získala za svoju úlohu v snímke Judy Oscara aj Zlatý glóbus v kategórii najlepšia herečka. „Mám trochu pochopenia pre to, aké je to byť verejne známou osobnosťou. Rozumiem tej obrovskej priepasti medzi tým, čo sa o tejto osobe píše, a pravdou o jej živote.“

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #film #Amy Winehouse #téma #Leonard Bernstein #Judy Garland