O Zlatého medveďa sa na Berlinale bude uchádzať 20 filmov, aj novinka Miry Fornay Otoč králika

O sošku Zlatého medveďa sa na tohtoročnom medzinárodnom filmovom Berlinale v nemeckej metropole uchádza dvadsať snímok. Oznámil to v Berlíne umelecký šéf festivalu Carlo Chatrian. Slovensko bude reprezentovať film Miry Fornay Otoč králika

23.01.2024 09:00
Berlinale 2024 Foto:
Vyhlásenie festivalu Berlinale 2024.
debata

Berlinale sa uskutoční od 15. do 25. februára. „Tohtoročný výber, na ktorý sme veľmi hrdí, prináša v rovnováhe zvučné filmárske mená a nové hlasy nezávislého kina,“ povedal Chatrian.

Festival už skôr oznámil, že tohtoročný ročník začne svetová premiéra írsko-americko-belgického filmu Small Things Like These režiséra Tima Mielantsa v hlavnej úlohe s Cillianom Murphym, hviezdou vlaňajšieho Oppenheimera. Potom Chatrian predstavil zvyšných 19 filmov hlavnej súťažnej kategórie Competition. O Zlatého medveďa, teda hlavnú cenu festivalu, sa uchádza mimo talianskeho sci-fi Another End režiséra Piera Messinu, koprodukčná snímka Francúzsko, Taliansko, Nemecko, Belgicko a Portugalsko s názvom L 'Empire režiséra Bruna Dumonta alebo snímka alebo nemecko-rakúska dráma Des Teufels Bad režisérov Veroniky Franzovej a Severina Fialy.

Chatrian dnes zverejnil tiež filmy z sprievodnej súťažnej sekcie Encounters, kde české zastúpenie rovnako chýba. Vlani festival do tejto sekcie zaradil celovečerný dokument Východný front z tvorby Vitalija Manského a Jevhena Titarenka z koprodukcie Litvy, Ukrajiny, Českej republiky a Spojených štátov. Už skôr Berlinale oznámilo, že na tento ročník zaradilo snímku českej režisérky dokumentárnych filmov Kláry Tasovskej nazvaný Ešte nie som, kým chcem byť o fotografke Libuši Jarcovjákovej. Na festivale sa predstaví tiež film Redakcia ukrajinského režiséra Romana Bondarčuka, ktorý vznikol v koprodukcii Ukrajiny, Česka, Slovenska a Nemecka. Návštevníci budú môcť vzhliadnuť aj nemecko-český dokumentárny film Diese Tage in Terezin (Tieto dni v Terezíne) z roku 1997 od nemeckej režisérky Sibylle Schönemannovej.

film Mimi Čítajte viac Recenzia: Film Mimi - kúzlo sa nepodarilo

Nový film slovenskej režisérky Miry Fornayovej Otoč králika! bude reprezentovať Českú republiku a Slovensko v rámci programu koprodukčného trhu Berlinale Co-Production Market, ktorý je súčasťou Európskeho filmového trhu (EFM). Je to dráma z blízkej budúcnosti, keď sú plnoprávnymi občanmi uznaní len ľudia, ktorí majú deti, a keď sú zakázané antikoncepčné prostriedky a potraty. Filmový festival v Berlíne bol založený v roku 1951 a s festivalmi v Cannes a Benátkach patrí k popredným filmovým prehliadkam v Európe.

Mira Fornay, Cyprián Šulej Čítajte viac Režisérka Mira Fornay: Cena z Berlinale je pečiatkou kvality
debata chyba
Viac na túto tému: #festival #film #Mira Fornay #Berlinale