Režisérovi Vejdělkovi smiechu nie je nikdy dosť

Režisér Jiří Vejdělek natočil už viacero úspešných komédií ako Účastníci zájezdu, Ženy v pokušení či Posledná aristokratka. Vyberá si vynikajúcich hercov a pred filmový plagát sa postaví tak, aby nikoho z nich nezatienil. Do kín prišla jeho Aristokratka vo vare.

25.01.2024 07:00
debata
Režisérovi Vejdělkovi smiechu nikdy nie je dosť
Video
Nakrútil Ženy v pokušení aj Účastníkov zájezdu. Teraz je v kinách jeho Aristokratka vo vare. / Zdroj: TV Pravda
Eliška Balzerová Čítajte viac Eliška Balzerová v rozčúlení. Aristokratka pokračuje, čo povedala o novom filme?

Aristokratka vo vare je voľným pokračovaním Poslednej aristokratky. Aký je to príbeh?

Myslím, že ak sa niekomu páčila Posledná aristokratka, tak z Aristokratky vo vare bude nadšený, pretože herci do toho išli s ešte väčším odhodlaním a je ešte zábavnejšia. Prvá časť sa odohráva počas Vianoc, druhá časť na jar vo veľkonočnom období, takže má v sebe niečo zo sviatočnej nálady, ale je divokejšia a povedal by som, že aj vtipnejšia. Aj autor predlohy Evžen Boček povedal, že sa zasmial ešte viac ako pri jednotke.

V druhej časti sa nemení zloženie aristokratickej rodiny, nemení sa ani personál zámku, ale pribudnú nové postavy. Aké?

Hlavná zmena je postava Denisky. Je to víchrica, ktorá rodinu aj personál na zámku vychýli z normálneho života. Aj tak ho majú divoký, ale ona tomu dodá ešte väčšie tempo a ešte väčší švih.

Máte za sebou už viacero úspešných komédií – Účastníci zájezdu, Ženy v pokušení, Posledná aristokratka – ktorá z nich je vaša najobľúbenejšia? Nehovorte, že vždy tá posledná…

Presne to by som povedal, lebo k tej mám vždy najbližšie! Veľmi rád natáčam úsmevné komédie, pretože na konci tej práce príde smiech v kine. Smiechu nie je nikdy dosť a nech je to ktorýkoľvek film, je dobré, keď sa diváci bavia. Keď som si s divákmi pozrel film Aristokratka vo vare a sála sa otriasala smiechom, môžem si povedať, že som svoju misiu splnil.

Aristokratka vo vare Čítajte viac Recenzia: Aristokrati zachraňujú zámok. Kto zachráni ich film?

Tento film sa odohráva na zámku, nerobíte si nádeje, že vďaka nemu stúpne návštevnosť aj tam?

To áno! Keď sa diváci prídu pozrieť na tie zámky, kde sme film natáčali, môžu byť trocha sklamaní, lebo vo filme vyzerajú hádam ešte úžasnejšie ako v skutočnosti, lebo ich tak krásne kamerou nasnímal Vladimír Smutný. Ak však návštevníci išli okolo zámku práve v čase, keď sme tam natáčali, museli si myslieť, že sú v rekonštrukcii, lebo zámok bol celý obkrúžený lešením a na ňom boli desiatky svetiel, ktoré nasvecovali interiéry. Vo filme si vďaka tomu diváci užijú pamiatky hádam ešte viac. A možno patrili medzi turistov, ktorí zažili Martina Pechláta ako sprievodcu. Hrá ufrfľaného kastelána a pred natáčaním pokračovania filmu si chcel svoju postavu pripomenúť, tak sa dal nalíčiť, vzal si fúzy aj okuliare a inkognito sprevádzal turistov po zámku Milotice. Niektorí turisti boli takí nadšení, že do knihy hostí napísali, že tento nový kastelán bol fantastický, že vyzerá celkom ako z Poslednej aristokratky a že do filmu mali obsadiť radšej jeho a nie toho Pechláta! Takže vidno, že Martin Pechlát tú postavu ufrfľaného kastelána Jozefa má v sebe a nesklamal, ani keď ním bol inkognito.

Vo filme sa spomína aj speváčka Helena Vondráčková, ako súvisí s príbehom?

Pani Tichá, ktorú hrá Eliška Balzerová, je jej veľkou obdivovateľkou a jedným z jej najväčších zážitkov je, že na zámku Kostka sa Helenka Vondráčková vydávala. Gazdiná Tichá na to nemôže zabudnúť. Keď sa to dozvedela Helena Vondráčková, zaujalo ju to tak, že pre náš film znova naspievala svoju legendárnu pieseň Lásko má, já stůňu, známu z filmu Noc na Karlštejně. Napokon, aj tematicky nám to s tými zámkami ladí.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #český film #filmová novinka