Iveta - kráska z Trebišova je späť

Seriál Iveta vyniesol jej predstaviteľku Alžbetu Zeu Ferencovú na výslnie popularity a onedlho bude pokračovať druhou sériou. Diváci si obľúbili nebojácnu hrdinku, ktorá napriek pôvodu a prostrediu ide za svojím šťastím. V druhej sérii sa Iveta vydá za hranice Slovenska.

12.02.2024 07:00
debata
Iveta - kráska z Trebišova je späť

Koho a čo uvidíme v druhej sérii úspešného seriálu?

Fotogaléria
Alžbeta Zea Ferencová ako seriálová Iveta.
Seriálový pár Iveta (Alžbeta Zea Ferencová) a...
+15Ivetina mama Diana (Zuzana Mauréry) to ani v...

Bizarné postavičky a veľa borovičky

Bizarné postavičky a veľa borovičky, baletná sála hneď vedľa bordelu, tak scenárista Petr Kolečko s nadsádzkou vykreslil Trebišov, kde nie je nič, ani Boh. Nedajte sa však oklamať, pretože „Kolečko sa rád smeje, ale nikomu sa nevysmieva“ a hoci si berie na paškál aj predstaviteľov cirkvi, vieru nosí v sebe, ako podotkol režisér seriálu Jan Hřebejk v rozhovore.

„Seriál z prostredia východného Slovenska s Rómkou v hlavnej postave otvoril viacero tém a stal sa najviac diskutovaným seriálom minulého roka,“ uviedla televízia JOJ, ktorá od 3. marca ponúkne jeho pokračovanie. Do deja pribudnú nové postavy, príbeh sa bude odohrávať v Trebišove aj v Prahe a tvorca scenára Petr Kolečko opäť sľubuje otvoriť niekoľko tém, ktoré Slovensko nenechajú chladným. Režisér Jan Hřebejk podľa jeho scenára natočil dokonca až desať častí, aby sa mu všetky Kolečkove nápady do seriálu zmestili, a diváci sa nemusia obávať, že „varil z vody“.

Alžbeta Zea Ferencová o novej Ivete
Video
V druhej sérii dostane priestor viacero postáv. / Zdroj: TV Pravda

Východniarsky bordel v Prahe

Kým v prvej sérii seriál okrem podsvetia karikoval aj neúprosné prostredie modelingu, dvojka viac ukáže „polosvet“ na hranici zákona, ako prezradil režisér. Priestor dostanú aj ďalšie postavy, ako Ivetina mama Diana (Zuzana Mauréry) či Ivetin partner Števo (Michal Kinik).

Seriálový pár Iveta (Alžbeta Zea Ferencová) a... Foto: TV JOJ
serial Iveta Alzbeta Zea Ferencova a Michal Kinik 1 Seriálový pár Iveta (Alžbeta Zea Ferencová) a Števo (Michal Kinik)

Diana zázračne spája neotrasiteľnú vieru v boha s fyzickou láskou k Ivetinmu dlho zapieranému otcovi Ľubovi (Marián Balog). Lenže cesty pána sú nevyspytateľné a keď sa Ľubo vlastne z lásky k Diane dostane do väzenia, Diana nachádza útechu u farára (Jevgenij Libezňuk). Lásku k Ľubovi vo väzení a k bohu na nebesiach dokáže vystriedať láska k zástupcovi cirkvi tu na zemi, ktorá temperamentnému Ľubovi po návrate vôbec nepripadá platonická.

Diana v sebe zázračne spája neotrasiteľnú vieru... Foto: TV JOJ
seriál Iveta Diana Zuzana Maurery a Lubo Marian Balog Diana v sebe zázračne spája neotrasiteľnú vieru v boha s fyzickou láskou k Ivetinmu dlho zapieranému otcovi Ľubovi (Marián Balog).

Z nových postáv určite upúta Dado, odborník na mobily, teda hlavne na ich kradnutie (Marsell Bendig, držiteľ Českého leva za vedľajšiu postavu v dráme Banger). Iveta v ňom vidí seba samu a svoje hľadanie vlastnej cesty za šťastím, a tak sa rozhodne prihlásiť ho do súťaže Muž roka aj byť jeho mentorkou. S týmto cieľom odchádzajú do Prahy.

Z nových postáv určite upúta Dado, odborník na... Foto: TV JOJ
serial Iveta Iveta a Dado 1 Z nových postáv určite upúta Dado, odborník na mobily, teda hlavne na ich kradnutie (Marsell Bendig, družiteľ České leva za vedľajšiu postavu v dráme Banger).

Števo sa chce od otca a jeho práce majiteľa bordelu odpútať, no nedarí sa mu. Za niečo môže jeho žiarlivosť a nedostatočné „pracovné návyky“, za iné predsudky, ktoré ho pripravia o miesto v materskej škole, ktoré mal rád. Števo si tak spomenie na staré dobré príslovie – šuster, drž sa svojho kopyta – a skúsenosti s otcovým podnikaním chce preniesť do Prahy. S pomocou svojho niekdajšieho nepriateľa Braňa (Juraj Ďurdiak) zavedú v bordeli Makrela poctivé remeslo bez pražských móresov.

Slušnej práce v Trebišove niet ani pre Martu (Jana Oľhová), a tak sa napokon uplatní ako „bordelmama“ v Števovom východniarskom podniku v Prahe. Do českej metropoly sa presunie tiež bývalá prostitútka a tak trocha aj psychologička z Trebišova (Niki Dekány), novou šľapkou bude Klára (Dana Droppová) a pribudnú aj ďalšie postavy ako primátor Liška (Jiří Havelka) a pražskí pumpári (Milan Šteindler a Tomáš Bambušek).

Alžbeta Ferencová Čítajte viac Herečka Alžbeta Zea Ferencová je pravnučkou prvej rómskej spisovateľky

V Čechách východniarčinu prekladali v titulkoch

Východniarčina robila problémy viacerým hercom, Zuzana Mauréry si už pri prvej sérii vyžiadala koučku a pri tom zostala aj v pokračovaní seriálu. Milan Šteindler, známy český herec, ale aj režisér (získal Českého leva za film Díky za každé nové ráno) priznal, že aj keď jeho prvá manželka pochádza z východu, keď sa začala v nárečí rozprávať so svojou matkou, bol vedľa. „Myslím, že v Čechách vysielali Ivetu s titulkami a divákom sa východniarčina prekladala,“ povedal v rozhovore.

Zuzana Mauréry: východniarčina nie je jazyk, to je nálada!
Video
Herečka o seriáli Iveta. / Zdroj: TV Pravda

Ako prezradila TV JOJ, počas natáčania bolo použitých viac akčných scén – diváci budú svedkami výbuchu auta, letu helikoptérou a pred ich očami sa rozbúra seriálový trebišovský kostol. Dej sa bude odohrávať nielen v roku 2024, ale hlavne o tri roky neskôr v roku 2027. Žiaľ, obľúbená postava modelingového guru Adriána, ktorému v seriáli vdýchol život Milan Ondrík, sa v novej sérii už neobjaví, ako aj niektoré ďalšie postavy. No napriek tomu bude pokračovanie celkom plynulé, akoby si diváci len pustili ďalšiu časť a nie inú sériu. Rovnaký tím tvorcov dáva tušiť, že „stará“ Iveta je späť a ide za šťastím s novým elánom.

Alžbeta Ferencová alias Zea Čítajte viac Ferencová z Ivety: Tancovať chcem do 35-ky, spievať, kým vládzem a herectvo sa potichu učiť ďalej

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Alžbeta Ferencová #Iveta