Nemeckí moderátori zarábajú milióny. A čo slovenskí?

Aj televízni moderátori môžu byť milionári. Známe tváre z obrazoviek netrú biedu ani na Slovensku, no oproti tým na Západe pôsobia ešte skromne. Potvrdzuje to zoznam najlepšie zarábajúcich moderátorov nemeckej televízie ZDF, ktorý nedávno zverejnili noviny Welt am Sonntag. Obrovské odmeny vyvolali rozruch, pretože ZDF nie je komerčná, ale verejnoprávna televízia, ktorá žije z koncesionárskych poplatkov. Príjmy svojich hviezd sa navyše snažila utajiť.

17.02.2024 08:00
debata (3)
Markus Lanz si za svoju talkshow, ktorú... Foto: ZDF
Markus Lanz Markus Lanz si za svoju talkshow, ktorú moderuje trikrát do týždňa, zarobí až dva milióny eur ročne.

Podľa novín pochádzajú informácie o zárobkoch priamo z centrály ZDF a sú z marca minulého roka. Na čele rebríčka kraľuje Markus Lanz, obľúbený 54-ročný moderátor, ktorý má trikrát týždenne talkshow, kde rozoberá politické a spoločenské témy.

Z uniknutého materiálu vyplýva, že mu za to televízia vlani vyplatila 1,9 milióna eur v hrubom (vyše 158-tisíc mesačne). Za tento rok by mal zarobiť už asi dva milióny brutto.

Kuriózne je, že keď bola v januári 2014 hosťom jeho relácie známa ľavicová politička a bývalá europoslankyňa Sahra Wagenknechtová, Lanz jej kládol nepríjemné otázky ohľadom platu, ktorý poberajú členovia Európskeho parlamentu (v tom čase približne 7 000 eur mesačne).

Za to si u divákov vyslúžil kritiku a dokonca vznikla petícia, aby sa ho ZDF zbavila. Teraz sa ukázalo, že sám zarába asi 20-krát viac ako europoslanci.

Utajovaný rebríček

Len o čosi menej ako Lanz – 1,7 milióna eur ročne – dostáva od ZDF šéfkuchár Horst Lichter, ktorý moderuje reláciu Bares für Rares (Hotovosť za vzácnosť).

Tretie miesto s ročným zárobkom 1,18 milióna eur obsadil 58-ročný oceňovaný zabávač Oliver Welke, známy vďaka satirickému programu Heute-show, kde paroduje denné správy vrátane prominentných politikov.

Za ním sa umiestnili zabávač Jan Böhmermann (682-tisíc), Johannes Kerner (630-tisíc eur), Maybrit Illnerová – od roku 1999 každý štvrtok moderuje politickú diskusiu nesúcu jej meno (480-tisíc), Andrea Kiewelová (400-tisíc), Marietta Slomková (393 750), Rudi Cerne (382-tisíc), Christian Sievers (350-tisíc), Mai Thi Leiendeckerová (349-tisíc) a Giovanni Zarella (300-tisíc eur ročne).

Ako však autori článku upozornili, tieto sumy nemusia byť zďaleka konečné, lebo viacerí moderátori vrátane Lanza majú vlastné firmy, ktoré produkujú ich relácie, z čoho môžu mať ďalšie zisky.

Maybrit Illnerová dostáva v ZDF 480-tisíc eur... Foto: ZDF
Maybrit Illner Maybrit Illnerová dostáva v ZDF 480-tisíc eur ročne, čo z nej robí najlepšie platenú moderátorku tejto televízie.

Prečo to však v Nemecku vyvolalo také pohoršenie? Jedným z dôvodov je, že nejde o súkromnú televíziu, ale verejnoprávnu. To znamená, že štedré honoráre pre prominentných moderátorov platia všetci Nemci z koncesionárskych poplatkov.

V roku 2022 takto od nich verejnoprávne médiá vyzbierali približne 8,4 miliardy eur, z čoho bezmála 2,2 miliardy išlo na druhý televízny kanál (ZDF) so sídlom v Mainzi.

Zatiaľ čo u nás koncesionárske poplatky až do zrušenia roky zostávali na výške 4,64 eura mesačne, Nemcov vyjdú na 18,36 eura a od budúceho roka by sa mali zvýšiť na 18,94 eura. Proti tomu sa však zdvihol silný odpor – tak medzi ľuďmi, ako aj politikmi. Mnohí tvrdia, že by v týchto ťažkých časoch verejnoprávne médiá mali šetriť namiesto ťahania ďalších peňazí od občanov.

stv, rtvs, televizia, studio, media, Čítajte viac Najobjektívnejšie televízne spravodajstvo má opäť RTVS

Úspory a transparentnosť

V krajine je tiež nemalá skupina ľudí – podľa denníka Bild asi 3,2 milióna domácností (sedem percent z celkového počtu), ktoré odmietajú platiť koncesionárske poplatky a úrady sa ich k tomu snažia prinútiť.

Keď sa teraz prevalilo, koľko z platieb ide na kráľovské honoráre pre moderátorov, ľudia to berú ako potvrdenie svojej kritiky. Nemecké médiá pripomínajú, že je iné, ak podobné sumy zarábajú hviezdy komerčných televízií.

Napríklad moderátor populárnej súťaže Kto bude milionárom? Günther Jauch údajne za každý diel dostáva zhruba 125-tisíc eur, no RTL je súkromná televízia, ktorá ho platí z vlastných zdrojov.

To, čo bežných ľudí podráždilo, je aj prístup ZDF. Výšky honorárov totiž drží v prísnej tajnosti a odmieta ich prezradiť i novinárom. Ako dôvod uvádza, že ide o spolupracovníkov, na ktorých sa vzťahuje zákon o ochrane osobných údajov.

Poľsko, verejnoprávna televízia Čítajte viac Po zemetrasení v poľskej verejnoprávnej televízii. Nové vedenie tvrdí, že ju odpolitizuje

Odborníci to však spochybňujú. Heiko Hilker, expert rady pre vysielanie, je presvedčený, že verejnoprávne médiá musia preukázať väčšiu transparentnosť. „Vzhľadom na to, že ich financuje spoločnosť, musia zverejniť aj to, na čo dávajú peniaze,“ citovali ho noviny Welt am Sonntag.

„Platiči príspevkov majú právo na úplnú transparentnosť o použití svojich financií,“ zhodnotil i popredný politik CDU Rainer Robra.

S podobnými vyhláseniami vystúpili aj ďalší kritici. Predsedníčka správnej rady ZDF a premiérka spolkovej krajiny Porýnie-Falcko Malu Dreyerová od televízie žiada väčšiu transparentnosť, ale aj väčšie úspory pri narábaní s verejnými financiami. A durínsky ľavicový politik Benjamin-Immanuel Hoff dokonca navrhol, aby bola stanovená horná hranica pre vyplácané honoráre.

ZDF sa bráni tým, že je už dvanásť rokov najsledovanejšou televíziou v Nemecku a vlani mala trhový podiel 14,6 percenta. Tieto výsledky dosiahla i vďaka obľube spomenutých moderátorov, a preto je ich odmena údajne zaslúžená.

Mediálny rozruch okolo jej „milionárov“ však spôsobil, že sa touto otázkou bude musieť zaoberať a pravdepodobne bude musieť priznať aj výšku vyplácaných honorárov.

Ako je to u nás?

Odmeňovanie vo verejnoprávnych médiách začína byť témou i v ďalších krajinách. Zoznam najlepšie zarábajúcich zamestnancov a spolupracovníkov bude od tohto roka zverejňovať aj rakúska verejnoprávna televízia a rozhlas ORF, britská BBC to robí už roky.

Ako je to na Slovensku? U nás sa tomu zatiaľ nevenuje pozornosť. Je známe, že niektorí obľúbení moderátori ročne zarobia vyše 300-tisíc eur, a tí, čo majú vlastné firmy, aj oveľa viac. Závisí to tiež od toho, či pracujú pre komerčnú alebo verejnoprávnu televíziu.

rtvs, mlynská dolina Čítajte viac Koncesionárske poplatky sa zrušia, poslanci zmenu po vete prezidentky opätovne schválili

Čo sa týka RTVS, možno spomenúť očkovaciu lotériu, ktorú počas pandémie koronavírusu v roku 2021 vymyslel vtedajší premiér Igor Matovič.

Jej moderátori Marcel Forgáč a Vera Wisterová si podľa Nového Času zarobili celkovo 34 200 eur (napríklad za každú 55-minútovú reláciu dostali 1 800 a za osemminútové žrebovanie 360 eur).

Je tiež známe, že uznávaný investigatívny novinár a publicista, ktorý mal pred dvoma rokmi krátky čas diskusnú reláciu v RTVS, si za jedno polhodinové vydanie s pozvaným hosťom prilepšil o 1 450 eur bez DPH.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #Televízia #koncesionárske poplatky #moderátori #televízie #milionári #ZDF