Zomrel nemecký herec Peter Sodann, známy zo seriálu Miesto činu

Vo veku 87 rokov zomrel v piatok nemecký herec a niekdajší kandidát na prezidenta Peter Sodann. Informovala o tom dnes agentúra DPA a pripomenula, že Sodann bol známy predovšetkým ako komisár Bruno Ehrlicher, ktorého v televíznom seriáli Miesto činu hral v rokoch 1992 až 2007.

07.04.2024 16:23
mimoriadne1, mim1, smrť, úmrtie, zomrel,... Foto:
debata (1)

Sodann, ktorý sa narodil 1. júna 1936 v saskej Míšni, sa vyučil nástrojárom a neskôr študoval na divadelnej akadémii v Lipsku. Už počas štúdií vystupoval v kabarete, ktorý ale východonemecké úrady rozpustili, pretože jeho program považovali za kontrarevolučný. Sodann bol dokonca zatknutý a strávil deväť mesiacov za mrežami. Neskôr ho sledovala východonemecká tajná polícia Stasi.

Napriek tomu sa mu nakoniec podarilo presláviť, a to predovšetkým ako divadelnému tvorcovi v Halle, kde žil. Za svoje tamojšie pôsobenie bol vyznamenaný tak vtedajšou Nemeckou demokratickou republikou, ako aj neskôr už zjednoteným Nemeckom.

Miesto činu, Tatort, Axel Prahl, Jan Josef Liefers Čítajte viac Putin sa mal pokúsiť o atentát. V krimiseriáli Miesto činu

Na smrť muža, ktorý sa v roku 2009 k prekvapeniu mnohých ako kandidát postkomunistickej Ľavice uchádzal o post prezidenta, už reagovala napríklad terajšia hlava štátu Frank-Walter Steinmeier. „Správa o smrti vášho manžela ma veľmi zarmútila,“ napísal v kondolencii jeho manželke.

„V Petrovi Sodannovi sme stratili skvelého herca a divadelného režiséra, ale predovšetkým umelca, mysliteľa a filantropa,“ doplnil.

„Peter Sodann bol pre generácie známy a obľúbený herec, režisér a divadelný riaditeľ,“ napísal na X zas šéf saskej vlády Michael Kretschmer.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #úmrtie #Miesto činu #Peter Sodann