Jedna lož a lietaš v tom. Nová komédia s Kristínou Svarinskou a Kryštofom Hádkom nesklame

Čo s človekom, ktorý miluje celý vesmír, ale nevie si nájsť k sebe jedinú jeho čiastočku, ktorá by k nemu pasovala? A keď sa do toho pripletie milovaná žena jeho života - mamička - veci sa ešte viac skomplikujú. Nová slovensko-česká komédia Lieta v tom s Kristínou Svarinskou a Kryštofom Hádkom je príjemným spestrením predsviatočného zhonu.

21.12.2023 06:00
LIETA V TOM Ha DAK SVARINSKA1 Foto:
Kristína Svarinská ako Natália a Kryštof Hádek ako Lukáš, hlavní hrdinovia novej komédie Lieta v tom.
debata

Milosrdná lož

Lukáš (Kryštof Hádek) je štyridsiatnik, ktorý od detstva miluje vesmír. Z jeho pohľadu zrejme funguje dokonale a tak sa snaží nájsť dokonalú ženu. Lenže ktorá okrem mamičky môže konkurovať vesmíru? Aby ste mi rozumeli, Lukáš nie je žiadny nemožný mamičkin maznáčik, o ženy žiadnu núdzu nemá, skôr naopak. Ale žiadna neprejde jeho „skúškou pred štartom rakety“, ktorá by ich vyniesla do spoločného rodinného raja.

Kristína Svarinská a Kryštof Hádek k novej komédii Lieta v tom
Video
Pozrite si trailer k filmu o čom, čo spôsobí jedna nevinná lož. / Zdroj: TV Pravda/Bontonfilm

Natália (Kristína Svarinská) je Lukášova nová suseda. Čo je na nej očividné, je jej tehotenstvo. Čo o nej zistíte na „druhý pohľad“, je jej povolanie – je bývalá striptérka. A to, čo je skryté ešte hlbšie, sa ešte len ukáže.

Lukáš (Kryštof Hádek) a Natália (Kristína...
Lukáš (Kryštof Hádek) miluje celý vesmír, ale...
+5Hlavná hrdinka Natália (Kristína Svarinská) je...

Lukášova mama (Taťjana Medvecká) netúži po ničom inom, ako po vnúčatách. Má choré srdce a čaká na nové. Lenže jedného dňa sa zdá, že už má namále a nedočká sa. Kardiologička (Anna Polívková) dá Lukášovi jasnú radu: Ak máš mamu čím potešiť, urob to teraz! A tak si Lukáš vymyslí milosrdnú lož – nahovorí susedu Natáliu, aby pred mamou na nemocničnom lôžku zahrala jeho partnerku v očakávaní vytúženého potomka.

Kryštof Hádek Čítajte viac Herec Kryštof Hádek: Autá sú ako obývačky

Lenže iróniou osudu sa Lukášova mama zázračne uzdraví a nová nádej na šťastnú budúcnosť jej syna jej dodáva priam neskutočnú energiu. Jej zdravie je však stále chatrné a ak by jej povedali pravdu, mohlo by ju to stáť život. Hlavní hrdinovia si teda vyskúšajú, čo všetko sa môže stať, keď sa zapletiete do jedného „nevinného“ klamstva, a nestačia sa diviť. Udalosti naberajú rýchly spád a Lukáš vidí, že to, čo mal kedysi pevne v rukách, si žije vlastným životom. Až v tom napokon všetci lietajú celkom bez kontroly.

Do udržania lži a mamičkinho šťastia sú hrou osudu zatiahnutí aj ďalší členovia rodiny, priatelia, kolegovia z práce. A muž, ktorý donedávna sedel „v riadiacej veži“, sa do pôvodne nevinného klamstva zamotáva čím ďalej, tým viac. Vždy sa chcel pozrieť do vesmíru v rámci programu NASA. A teraz má pred očami hviezdičky. Alebo úplnú tmu.

prvok-sampon Čítajte viac Česká komédia Prvok, Šampón, Tečka a Karel: Nahota je veľká sila, ale úspech nezaručí

Striptérka a astronaut

Komédia v réžii slovenského režiséra Tomáša Dianišku zvládla so cťou celú sériu scenárových nedorozumení a malérov, ktorými sú v tejto situácii repliky nabité. Zveličenie k humoru patrí a ak mladšia generácia trocha ohrnie nos nad niektorými úvodnými filmovými trikmi, aj tá tvorcom čoskoro odpustí. Tie ďalšie sú totiž veľmi vydarené a zrozumiteľné všetkým bez rozdielu veku, pohlavia a tak ďalej.

Film má dynamiku, vtipné repliky a výborných hercov, bez rozdielu. Vo vedľajších úlohách účinkujú Anna Polívková, Miroslav Noga, Sandra Nováková, Filip Rajmont, Veronika Žilková, Pavel Soukup, Gabriela Mikulková, Marek Geišberg a všetci sú skvelí. Okrem toho má táto komédia ten prepotrebný dar, že sa neberie príliš vážne. Miestami zachádza až tam, kde by si mohla uťahovať aj sama zo seba a priblížiť sa k hraniciam žánru, ale to je ešte „vo hviezdach“. Zatiaľ celkom stačí, ak si okrem rodinného či partnerského v náznakoch doberá aj národné, korporátne, morálne aj rodové klišé.

kristina mensia foto cinemart Čítajte viac Kristína Svarinská - dáma, čo cestuje sama

Čo o svojich postavách povedali ich predstavitelia? "„Moja postava je taký starší ,kocúr‘, ktorý nemá veľmi šťastie v láske. V skutočnosti mu vzťahy nevychádzajú práve kvôli nemu samotnému. Vlastne, aj vo filme hovorí, že jediná žena, s ktorou si rozumie, je jeho mama. Potom sa mu však život obráti naruby. Bude to naozaj zábavná jazda,“ hovorí o svojej role a o filme Kryštof Hádek.

Natália miluje zvieratá a ukáže sa, že aj ľudí. Foto: Bontonfilm
LIETA V TOM SVARINSKA Natália miluje zvieratá a ukáže sa, že aj ľudí.

„Natália je veľmi vtipná, svojím spôsobom bezstarostná, spontánna a priamočiara. Páči sa mi, že sa na nič nehrá a berie život taký, aký je,“ predstavuje zase svoju postavu Kristína Svarinská. Tak sa vidí filmová striptérka a astronaut. Čo poviete na takúto kombináciu hrdinov?

Prezradíme, že aj ďalšie postavy majú pre nás prekvapenie – doktorka (Anna Polívková) a aj samotná mamička (Taťjana Medvecká). Nuž, niekto má rád vesmír, niekto zvieratá. Niekto seba samého a niekto život.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #filmová novinka #Kryštof Hádek #Kristána Svarinská