Drážďanská galéria predstaví Vermeerov obraz s dodatočne namaľovaným Amorom

Drážďanská Galéia starých majstrov predstaví začiatkom októbra zreštaurovaný obraz Dievča pri okne čítajúce list od holandského maliara Johanna Vermeera, na ktorom bude po odstránení vrchnej vrstvy nanovo vidieť postava Amora domaľovaná neznámou osobou. Stane sa tak v rámci súhrnnej výstavy venovanej tomuto barokovému majstrovi

05.09.2021 12:00
Johann Vermeer Foto:
Obraz Johanna Vermeera Dievča pri okne čítajúce list
debata

O postave Amora (Cupida) na Vermeerovom obraze z konca 50. rokov 17. storočia sa vedelo od roku 1979, keď odborníci podrobili plátno analýze za pomoci rentgenových lúčov. V tom čase sa myslelo, že antického boha lásky primaľoval na obraz sám autor.

Keď sa však v roku 2017 začalo s dôkladným reštaurovaním, experti zistili, že Amor s lukom a šípmi pribudol na obraz cudzou rukou, a to najskôr desiatky rokov po jeho dokončení. Niekedy počas 19. storočia potom bola postava prekrytá šedou farbou, ktorú reštaurátori posledné dva roky prácne odstraňovali skalpelom pod mikroskopom.

Toyen  Na zamku La Coste  1943  NGP L Čítajte aj V Prahe ešte rebeluje snívajúca Toyen

Novú podobu obrazu predstaví obrazáreň začiatkom týždňa pred otvorením Vermeerovej výstavy, ktorá sa bude konať od 10. októbra do 2. januára. Celkovo na nej bude vidno 58 diel jedného z najvýznamnejších holandských maliarov 17. storočia. Vystavených bude desať veľkých obrazov, ktoré predstavujú necelú tretinu celého Vermeerovho diela. Dva z nich, vrátane Dievčaťa pri okne čítajúceho list, vlastní drážďanská galéria.

debata chyba
Viac na túto tému: #Drážďanská galéria #Vermeer