Cesta do praveku vedie cez múzeum

Stretnúť sa s nimi zoči-voči by asi nechcel nikto, ale v múzeu sú obľúbenou atrakciou. Jedinečnú možnosť zoznámiť sa s pravekými jaštermi ponúka nová expozícia, ktorú tento mesiac otvorili neďaleko pražského letiska v Ruzyni. Dinosauria Museum Prague predstavuje jednu z najväčších súkromných zbierok týchto tvorov na svete. Návštevníci si môžu obzrieť štyri originálne kostry, dva modely v životnej veľkosti a tisíce ďalších exponátov, nazrieť do virtuálnej reality "jurského sveta", no aj zabaviť sa alebo sa niečo naučiť.

30.10.2021 08:00
Tyrannosaurus Foto:
Návštevníci múzea sa môžu odfotiť s modelom tyrannosaura v životnej veľkosti.
debata

Výstava, ktorá sa nachádza v areáli POP Airport v Tuchoměřiciach, má rozlohu zhruba 4 000 štvorcových metrov. Jedným z najväčších lákadiel je kostra diplodoca. Vykopali ju v americkom štáte Wyoming a napriek tomu, že má 154 miliónov rokov, je vo výbornom stave.

Rozmery Diany, ako fosíliu pomenovali, sú naozaj impozantné – je dlhá 24 a vysoká päť metrov. Keby bola živá, vážila by 14 ton. Kostra tohto obrovského bylinožravca je pritom až na 90 percent pôvodná.

V ríši veľjašterov

Okrem diplodoca vystavujú v múzeu aj kostry dvoch mosasaurov nazvaných Sam a Max. Tie sú staré 83 miliónov rokov a vysoké „len“ desať metrov.

Spoločnosť im robí triceratops prezývaný Trik. Jeho pozostatky objavili na známom nálezisku Hell Creek v USA, kde bol jeho domov pred 66 miliónmi rokov. Z 13-tonového kolosu vysokého štyri metre zostala kostra, ktorá je dnes spolu s ďalšími fosíliami pýchou expozície.

„Patrí medzi najzachovanejšie exempláre svojho druhu. Vďaka zahojeným zraneniam, ktoré sú rozoznateľné na jeho hlave, predpokladáme, že prežil útok najobávanejšieho predátora T-rexa,“ priblížil paleontológ múzea Štěpán Pícha.

Trik je tiež jedným z najväčších triceratopcov, aké sa kedy našli. Podľa odborníkov sa dožil úctyhodného veku, hoci mal za sebou množstvo neľútostných súbojov, pri ktorých šlo o život.

Zbierka týchto obrov by sa mala ďalej rozširovať. Ako prezradili majitelia múzea, už v budúcom roku by mala pribudnúť kostra deväťmetrového Alosaura fragilis, ktorý sa po Zemi prechádzal pred 154 miliónmi rokov.

Vystavená kostra patrí mosasaurovi. Foto: Dinosauria Museum Prague
Mosasaurus Vystavená kostra patrí mosasaurovi.

Veľmi dobrú predstavu o tom, ako dinosaury v skutočnosti vyzerali, návštevníci získajú i vďaka dvom vystaveným modelom v životnej veľkosti. Tvorcovia na ich výrobu minuli až 1,5 tony materiálu a postavili ich do takých polôh, že pôsobia ako živé. Prvým z nich je legendárny Tyrannosaurus rex, vysoký štyri a dlhý 12 metrov.

Vystava vyhynute zvierata -korokozec bezzuby Čítajte viac Vyhynuté zvieratá ožívajú vo virtuálnej realite

Nad hlavami sa zase vznáša okrídlený „hadí kráľ“ s krkolomným názvom Quetzalcoatlus northropi. Tento vtákojašter, ktorému v múzeu prischla prezývka Quetzi, brázdil oblohu pred 67 miliónmi rokov, ale o jeho živote veľa nevieme.

Vedci si nie sú istí ani tým, čím sa vlastne živil. Predpokladá sa, že lovil podobne ako dnešné bociany, akurát že v sede meral až 3,5 metra a rozpätie jeho krídel dosahovalo 11 metrov.

Virtuálny výlet a hry

Súčasťou múzea je aj expozícia „geosvet“, ktorá pozostáva z približne 6 000 exponátov z 20 krajín sveta. Tvoria ju skameneliny a minerály zozbierané z 25 expedícií. Všetky po nájdení ručne vyčistili, vyleštili alebo vybrúsili.

Múzeum má však v ponuke i moderné atrakcie – napríklad 25-minútovú hru využívajúcu virtuálnu realitu. Stačí, aby si návštevníci nasadili špeciálne okuliare, a môžu sa preniesť do druhohôr, keď na našej planéte ešte vládli dinosaury.

K dispozícii sú technológie 5D vnemových efektov, ktoré im umožnia zažiť čosi podobné ako hrdinovia dobrodružných filmov Jurský park či Cesta do praveku.

Na výstave môžete vidieť aj kostru triceratopsa. Foto: Dinosauria Museum Prague
Triceratops Na výstave môžete vidieť aj kostru triceratopsa.

Pre náročnejších fanúšikov prehistorických zvierat sú pripravené aj počítačové hry. V rámci nich sa napríklad môžu vydať po stopách dinosaura, o ktorého vzhľade sa odborníci zatiaľ iba dohadujú. Čaká ich výlet do pralesa, hrozivé stretnutie s tyrannosaurom či prelet ponad sopku chrliacu lávu.

Rodiny s deťmi zase možno ocenia, že si tu ich ratolesti môžu zasúťažiť a zároveň sa niečo dozvedieť. To všetko vďaka množstvu informácií, zábavným atrakciám, ako aj rôznym animáciám a kvízom. Nehovoriac o príležitosti spraviť si „akčné“ fotografie – napríklad na úteku pred rozďavenou tlamou T-rexa…

Jednou z najväčších atrakcií múzea je kostra... Foto: Dinosauria Museum Prague
Dinosaurus - diplodocus Jednou z najväčších atrakcií múzea je kostra diplodoca. Má 154 miliónov rokov, dĺžku 24 a výšku päť metrov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dinosaurus #výstava #múzeum #pravek #fosílie #expozícia #dinosaury #Dinosauria Museum Prague