Keď Eros slúži na slávu Boha

Viete, čo sú "putti"? Detské anjelské figúrky známe predovšetkým z barokovej sakrálnej tvorby, v umení sú prítomné už od staroveku. Ich premeny spoznáte na výstave v Galérii Jozefa Kollára v Banskej Štiavnici.

16.12.2021 12:00
putti plagat k vystave SBM Foto:
Plagát k výstave Putti: Emblémy lásky a slávy
debata

Slovenské banské múzeum – Galéria Jozefa Kollára otvárajú výstavu Putti: Emblémy lásky a slávy. Výstava v kurátorskej koncepcii Márii Janušovej bude situovaná do nového priestoru PIEDESTÁL na II. poschodí galérie, ktorý predstavuje zbierkové predmety Slovenského banského múzea.

Výstava sa sústredí na detské anjelské figúry tzv. putti. I keď tieto postavy poznáme predovšetkým z barokovej sakrálnej tvorby, v umení sú prítomné už od staroveku. Eros či Cupid, symbol radosti, rozkoše a erotiky, sa v období baroka v rámci protireformačných snáh mení na Putto a slúži na slávu Boha.

výšivky Mária Hollósyová Čítajte aj Začal sa Festival sakrálneho umenia

Výstava v Galérii Jozefa Kollára bude pozostávať z putti, ktoré pochádzajú zo zbierok Slovenského banského múzea a poukáže na rozporuplnosť či premeny poslania týchto figúr v kontexte dejín umenia. Diela budú nainštalované v atmosférickej inštalácii, aby poskytla divákovi o to intenzívnejší zážitok z umenia.

debata chyba
Viac na túto tému: #Slovenské banské múzeum