V Kunsthalle vystavujú nominovaní na Cenu Oskára Čepana 2021

All In. At Least, a Possibility... je názov výstavy nominovaných umelcov na Cenu Oskára Čepana (COČ) 2021, ktorá je od piatka otvorená v Kunsthalle Bratislava (KHB).

19.12.2021 12:00
Kunsthalle Bratislava Foto: ,
Kunsthalle v Bratislave hostí výstavu umelcov nominovaných na Cenu Oskára Čepana.
debata

Svoje diela tam prezentujú Luki Essender, Év van Hettmer, Ondřej Houšťava, Tamara Kametani či Viktorie Langer. „O tom, kto sa stane tohtoročným laureátom ceny, rozhodne medzinárodná porota až v budúcom roku,“ informovala PR manažérka Kunsthalle Zuzana Golianová.

„Názvom sme chceli vyjadriť, že všetci kolektívne prinášajú určité alternatívy. Každý po svojom, každý inak projektuje nové možné podoby sveta, ľudstva, vývoja našej situácie. All In – v zmysle kolektívne, jedným hlasom, At Least, a Possibility aspoň možnosť, v zmysle nádeje a vízie,“ vysvetľuje riaditeľka Ceny Oskára Čepana Lucia Gavulová, ktorá je spolu s riaditeľom KHB Jenom Kratochvilom kurátorkou výstavy.

Tá je na jednej strane spoločným projektom, no zároveň má čo najlepšie prezentovať individuálne autorské výstupy nominovaných umelcov. Ako uviedla kurátorská dvojica, tohtoročná COČ „nediktuje publiku, ako sa má správať, neukazuje doprava ani doľava, nesnaží sa autority nahradiť novými, ale otvorene a zároveň s presnosťou ponúka možnosť zmeny či úniku zo slepej uličky, v ktorej sa zdanlivo bezvýchodiskovo spoločne tlačíme“.

Év van Hettmer Čítajte viac Poznáme nominovaných umelcov na Cenu Oskára Čepana 2021

Medzinárodná porota tohtoročnej COČ mala v pôvodnom termíne zasadnúť 9. decembra a rozhodnúť o laureátovi, čo však pre aktuálny stav pandémie nebolo možné.

Golianová ďalej potvrdila, že organizátori sledujú vývoj protipandemických opatrení a zostávajú v živom kontakte s členmi poroty, aby mohli operatívne zareagovať. „No už v tejto chvíli je zrejmé, že sa tieto aktivity presunú na rok 2022,“ dodala.

Cenu Oskára Čepana, určenú vizuálnym umelcom do veku 40 rokov, organizuje Nadácia Centrum súčasného umenia, spoluorganizátorom je platforma na podporu súčasného umenia Collective.

Laureáta čaká dvojmesačný rezidenčný pobyt v New Yorku v programe Residency Unlimited, finančná odmena a samostatná výstava alebo iný typ projektu (publikácia, predstavenie) podľa vlastného uváženia.

debata chyba
Viac na túto tému: #Cena Oskára Čepana #Kunsthalle #vizuálne umenie