V Tihányiovskom kaštieli otvorili výstavu TRITRI - Tatry očami geológov

Stredoslovenské múzeum v Banskej Bystrici v sobotu 15. januára sprístupnilo jedinečnú výstavu venovanú majestátnym slovenským veľhorám. Autorom výstavy je SNM – Prírodovedné múzeum v spolupráci s Katedrou geológie a paleontológie Prírodovedeckej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave.

16.01.2022 12:00
Dinosaurus Foto:
Súčasťou expozície je aj kreslený model dinosaura Eubrontes tatricus v životnej veľkosti, pri ktorom sa budú môcť návštevníci aj odfotiť.
debata

Okrem bohatého fotografického materiálu sa návštevníci budú môcť tešiť na viaceré zaujímavé, neraz unikátne zbierkové predmety, ktoré poskytnú pohľad na komplikovaný a nesmierne dlhodobý vývoj tohto malebného pohoria.

Tatry patria k najobľúbenejším turistickým destináciám na Slovensku. Ich vznik a samotný vývoj však sprevádza viacero zaujímavostí, o ktorých často ani netušíme. Výnimočná výstava TRITRI má za cieľ poukázať nielen na geologickú históriu, nesmiernu rôznorodosť reliéfu, ale aj na súčasné ohrozenie týchto najmenších veľhôr sveta.

0 € bankovka Čítajte viac Stredoslovenské múzeum spúšťa online predaj 0 € bankovky

„Návštevníci výstavy sa tak napríklad dozvedia, aká je geologická stavba Tatier. Budú môcť zistiť, ako prebiehal ich vývoj od prvohôr až do súčasnosti. To všetko vďaka zaujímavým kresbám či fotografiám našich špičkových slovenských geológov, ktorí sa aj takýmto spôsobom snažia dešifrovať, ako sa rôzne obdobia podpísali pod aktuálny vzhľad našich veľhôr.

Môžu si tak bez problémov porovnávať a vyskladať vlastný obraz o Tatrách v minulosti a dnes. K dispozícii máme totiž veľa kvalitného fotografického materiálu z archívu nestora slovenskej geológie Petra Reichwaldera, ako aj ďalších vedeckých pracovníkov“, priblížil riaditeľ Stredoslovenského múzea Marcel Pecník.

Výstava zachytáva prácu odborníkov v oblasti rôznych geologických vied. Výsledky ich dlhodobého výskumu ponúkne spôsobom prístupným pre širokú verejnosť. Samozrejmosťou budú aj zbierkové predmety, ktoré Stredoslovenskému múzeu zapožičalo Slovenské národné múzeum v Bratislave a Katedra geológie a paleontológie Prírodovedeckej fakulty UK v Bratislave.

Pôjde predovšetkým o unikátny odliatok stôp dinosaura z Tichej doliny, o lebku jaskynného medveďa, či rôznorodé horniny a minerály z Vysokých Tatier vrátane ukážky zlata z Kriváňa. Zo zbierkového fondu Stredoslovenského múzea bude vystavená lebka kamzíka s deformovanými rohmi, zub mamuta a kreslený model dinosaura Eubrontes tatricus v životnej veľkosti, pri ktorom sa budú môcť návštevníci aj odfotiť.

Tatry, turistika, oddych Čítajte viac Do Tatier prišlo vlani o polovicu menej zahraničných turistov aj menej Slovákov

„Jedinečná výstavy Tritri (Tatry očami geológov) nám poskytne pomyselnú prechádzku v čase dlhom stoviek miliónov rokov, počas ktorého sa odohrávalo neúprosné súperenie vnútorných a vonkajších geologických činiteľov. Zavedie nás do obdobia, keď sa horniny dnešných vysokohorských štítov Tatier nachádzali v roztavenej podobe v niekoľkokilo­metrovej hĺbke, neskôr ležali na dne druhohorného mora obývaného morskými plazmi a nakoniec boli vyzdvihnuté do impozantných výšok, kde ich zvierali ľadovce“, doplnil kurátor výstavy Csaba Tóth.

Výstava TRITRI bude v priestoroch Tihányiovského kaštieľa pre verejnosť prístupná počas otváracích hodín až do 13. marca tohto roku.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Vysoké Tatry #výstava #Stredoslovenské múzeum v Banskej Bystrici #Tihányiovský kaštieľ