SNG vystavuje svoje darčeky

Diela Erika Bindera, Marka Blaža, Marka Kvetana, Denisy Lehockej a Milana Tittela sú symbolickými motýľmi, ktoré Slovenská národná galéria dostala do svojej zbierky. Reprezentantov strednej generácie súčasného vizuálneho umenia tak prezentuje kolektívna výstava Motýľa nekúpiš, ktorú možno momentálne vidieť v priestoroch bratislavského Esterházyho paláca.

20.01.2022 17:00
26-PPPneumatrix Foto:
Pneumatrix Erika Bindera je jedným z diel, ktoré pribudli do zbierky Slovenskej národnej galérie.
debata

Pneumatrix aj kapusta

Ten, kto v SNG stihol predošlú výstavu venovanú tvorbe Erika Bindera koncipovanú ako bludisko, nebude prekvapený, že jeden z jeho výstavných objektov zostal na svojom mieste. Do zbierky SNG pribudol Binderov Pneumatrix (2021).

Dielo spája streetart, recykláciu aj autorovu fascináciu odpadkami. Objekty akoby nachádzal náhodne, často sú rozbité, nedokonalé. V interaktívnej hre s ich pôvodnou funkciou ich významy posúva či presúva. Z pneumatiky sa tak stáva predmet estetický, ba dokonca vyvoláva intelektuálny záujem. Možno si spomínate na pneumatikami zaplnenú galériu Beastro, ktorá bola v tom čase ešte skutočným bistrom. Návštevníci a návštevníčky sa v miniatúrnom výstavnom priestore brodili k baru Binderovými pneumatikami a pivo konzumovali stojac priamo v diele jedného z najuznávanejších súčasných slovenských výtvarníkov.

Marko Blažo: Yoga výkrik (2017)
Erik Binder: Pneumatrix (2021)
+2Marek Kvetan: Echo (2018)

Pneumatrix, hoci má rok výroby 2021, teda rozvíja jeden z obľúbených Binderových motívov. Jedno z jeho diel – nadrozmerné konzervy od sardiniek – momentálne podlieha korózii na bratislavskom pontóne Pink Whale. Nachádza sa tu bez kurátorského kontextu, vystavené pohľadu náhodného publika aj neúprosnému počasiu, ako súčasť verejno-neverejného priestoru. Binderova tvorba sa svojou povahou odosobňuje od sterility galerijnej prezentácie. V priestoroch Slovenskej národnej galérie tak trochu pôsobí, že je ochudobnená o kontakt s "užívateľom“.

Labyrint sa zračil aj v jednej z najsilnejších inšpirácií vlani zosnulého košického umelca Marka Blaža. Tou inšpiráciou bola jednoducho kapustná hlava. No až rozrezaná na polovicu odhaľuje svoje rafinované zákutia. V útrobách SNG nájdete Blažov ikonický Yoga výkrik (2017), alúziu na slávnejší Výkrik Edvarda Muncha. Okrem ikonického jogína s nadpriemerným počtom dolných končatín v zajatí zvrásnenej imaginácie obsahuje najnovší prírastok do zbierky galérie aj niekoľko Blažových grafík z 90. rokov, ale aj objektov.

Elegancia a sila náznakov

Objekty Denisy Lehockej zosobňujú unikátnu eleganciu tejto umelkyne. Tvarom i významom sú abstraktné, pocitové a nesnažia sa sprostredkovať konkrétne témy či názory.

Év van Hettmer Čítajte viac V Kunsthalle uvidíte dialóg intímneho s verejným

Tie si divák a diváčka vytvárajú vlastným dotykom s jej kontinuálne vrstvenými objektmi organických tvarov a neutrálnych farieb. Príroda, ženskosť, pomalosť a šepot môžu byť indíciami pre ich interpretáciu. Môžu, ale nemusia. Zriekajúc sa názvu diela, autorka necháva všetko na nás. Hneď pri vstupe udrú do očí decentne blikajúce a ambientne hrajúce truhlice. Podľa kurátorky Petry Hanákovej je Marek Kvetan prototypom umelca 21. storočia. Jeho umenie často prekvapuje, pretože autor nemá fixné médium ani témy. Aj preto jeho diela vyžarujú spontánny nápad či prekvapujú pointou.

Päticu uzatvára sochár Milan Tittel. Dávajte si lepší pozor, jeho objekty či sochy môžu byť na prvý pohľad pred publikom ukryté. Inšpirujú ho jednoduché tvary prírodnín, najčastejšie motýle a huby. V jeho umeleckej interpretácii dostávajú telo z PVC či silikónu. Tittel je gavalier, sprostredkúva čistotu a jednoduchosť. V jeho poňatí je aj celofánový obal od cigariet dokonalým sochárskym aktom. Výstava Motýľa nekúpiš potrvá do 24. apríla.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Slovenská národná galéria #Erik Binder #Marko Blažo